July 2, 2014
Print
 

Έχοντας στο πλευρό του τη μούσα του Samantha Garcia και 14 χορευτές, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες, ο εκρηκτικός χορευτής του tango Gustavo Russo εμφανίζεται για τρεις μόνο παραστάσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. Λίγο πριν από τις εμφανίσει του μιλάει στο IANOS MAGAZINE για το μεγάλο του πάθος.

Της Ιωάννας Βλαχογιώργου

 

Τι είναι το tango για εσάς;

Πάντα λέω ότι είναι μέρος της κουλτούρας μου και το μέσο που χρησιμοποιώ για να εκφράσω τον εαυτό μου σαν χορογράφος και χορευτής.

 

Μιλήστε μας για τη νέα σας παράσταση Tango in Red Major...

Θα δείτε... Ήρθε πραγματικά η ώρα να εκπλαγείτε από τις νέες και διαφορετικές ιδέες!

 

Έχετε αισθανθεί ποτέ να χάνετε την έμπνευσή σας;

Ευτυχώς όχι! Να είναι καλά όμως και η μούσα μου, η Σαμάνθα, η οποία πάντα με εφοδιάζει με καινούριες ιδέες.

 

Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας μετά από όλα αυτά τα χρόνια χορού...

Μετά από 26 χρόνια και έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, πρέπει να γράψω βιβλίο για να μοιραστώ τις εμπειρίες μου. Με λίγα λόγια όμως, οφείλω να πω ότι το tango είναι ένας χoρός που μιλάει απευθείας στην καρδιά, άσχετα από τη χώρα καταγωγής, την κουλτούρα ή τη θρησκεία.

 

Στην ταινία Tango Libre παρακολουθούμε δύο άντρες να χορεύουν tango, κάτι που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Γιατί οι χορευτές προτιμούν γυναίκες ντάμες;

Πιθανότατα γιατί η πλειοψηφία των χορευτών είναι ετεροφυλόφιλοι. Και για μένα θα είχε ενδιαφέρον αλλά δεν θα ήταν σίγουρα τόσο απολαυστικό. Το tango είναι ένας χορός για την αγάπη, το πάθος και τα βαθιά συναισθήματα που έχει, και πρέπει να έχει, κάποιος άντρας. Αν αυτά τα συναισθήματα τα έχει για κάποιον άντρα, τότε δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα στο να χορεύει με άντρα παρτενέρ. Όπως το γιν και και γιαν, έτσι και στο tango ο καθένας έχει στο ρόλο του. Πάντως ο συγκεκριμένος χορός δημιουργήθηκε σαν μέσο “αποπλάνησης” μιας γυναίκας από έναν άντρα.

 

Έχετε εμφανιστεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Πιστεύετε ότι το tango όντως μπορεί να είναι συμβατό σε κάθε κουλτούρα;

Τώρα που το ξανασκέφτομαι μπορεί να είναι συμβατό σε κάθε άτομο, όχι σε κάθε κουλτούρα. Για να καταλάβει κανείς το tango πρέπει πρώτα απ' όλα να ακουμπήσει την καρδιά του. Στη συνέχεια πρέπει αυτός που το παρακολουθεί να μυηθεί στις ιδιαιτερότητες της χώρας από όπου προέρχεται αυτός ο χορός, με τα μοναδικά ήθη και έθιμα.

 

Ο Astor Piazzola είχε πει ότι όλα αλλάζουν στην Αργεντινή εκτός από το tango. Πιστεύετε ότι η τέχνη είναι ένα μέσο για να γίνει ο κόσμος καλύτερος;

Ο Astor Piazzola είχε πει επίσης ότι η μουσική του άλλαξε επειδή άλλαξε η χώρα... Μα φυσικά το πιστεύω. Μια τέχνη μπορεί να γίνει η ηλιαχτίδα μας σε καιρούς κρίσης, μας θυμίζει ποιοι είμαστε και τέλος μας δημιουργεί ερωτήσεις και ερωτηματικά που ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί πριν.

 

Στις 14 Ιουλίου μπορείτε να τον απολαύσετε στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Ιουλίου στο Θέατρο Φρόντζου στα Ιωάννινα και στις 17 Ιουλίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Δική μας πρόταση είναι, αν είστε λάτρεις του tango, να επισκεφτείτε τον ΜΟΥΣΙΚΟ IANO και να ακούσετε τη φανταστική δουλειά του Melingo, Maldito Tango. Θα το αγαπήσετε όχι μόνο για τη σπιρτάδα της μουσικής αλλά κυρίως για τη φρεσκάδα που έχει δώσει σε κάτι τόσο κλασικό.