Οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν επανέλθει και πολιτιστικά δρώμενα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις... Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε μια θεατρική παράσταση με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

 

«Ο Ιατροδικαστής ή Στη μνήμη της Έλλης Λαδά» του Κώστα Λεϊμονή, ανοίγει αυλαία το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Εξασφαλίσαμε λοιπόν και επιπρόσθετες πληροφορίες για την παράσταση από τον ίδιο τον συγγραφέα.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας Ιατροδικαστής, αναλαμβάνοντας μία ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση, βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλόβαθμους φορείς της διαφθοράς. Καθένας από αυτούς, λόγω δικών του ανομολόγητων συμφερόντων, ασκεί πίεση, προσπαθώντας να αλλοιώσει την γνωμάτευση. Οι πυλώνες δομής της δυτικής κοινωνίας και η θυσία κάθε αξιακού συστήματος…. στον βωμό συμφερόντων…

 

Λίγα λόγια του Κώστα Λεϊμονή για το έργο

«Αν θέλετε να ζήσετε αξιοπρεπώς, πρέπει να ξεχάσετε την αξιοπρέπεια…»Αυτή θα μπορούσα να πω πως είναι η φράση στυλοβάτης του Ιατροδικαστή, ενός έργου που δεν ανήκει μονάχα σε μια κατηγορία. Δεν είναι ούτε αστυνομικό μόνο, ούτε κωμικό μόνο, ούτε δραματικό μόνο, αλλά ούτε και κοινωνικό μόνο… Είναι όλα αυτά μαζί και τίποτα παράλληλα, διότι ο Ιατροδικαστής είναι η ίδια η ζωή: οι εναλλαγές της με άλλα λόγια. Ποιος άνθρωπος ζει μονάχα με το γέλιο ή μονάχα με τη λύπη; Δεν γίνεται. Η πορεία μας είναι γεμάτη ξαφνιάσματα. Γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Ζούμε μια ζωή καρδιογράφημα. Έτσι θα χαρακτήριζα λοιπόν και τον Ιατροδικαστή, ως ένα έργο – καρδιογράφημα. Αν και σε κάποιους ίσως ο τίτλος φανεί ζοφερός ή ότι προοιωνίζει κάτι στενάχωρο, σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνει λάθος.

 

Το έργο ξεκινά με μία γερή κωμική βάση και μέσα από ειρωνικές παρεμβολές και ενίοτε αιχμηρό χιούμορ προσπαθεί να καυτηριάσει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και να φωνάξει βροντερά ότι μπορεί να υπάρξει αντίσταση ακόμη εν μέσω σκοτεινών εποχών. Για να έρθει η ανάσταση, πρέπει πρώτα να προηγηθεί ο θάνατος. Για να επέλθει η αποκατάσταση πρέπει να προηγηθεί η απομυθοποίηση.

 

Όμως πώς ξεκίνησαν όλα; Από μια ιδέα και πρόταση της σκηνογράφου μας, Πολυτίμης Μαχαίρα, η οποία μου ζήτησε να γράψω ένα έργο πάνω στον ηθικολογικό άξονα του προηγούμενου έργου μου, «Εκτός Ύλης», με θέμα έναν Ιατροδικαστή. Η σπίθα της δημιουργίας δόθηκε και έτσι έγραψα ένα έργο με προσκήνιο τον Ιατροδικαστή, Ιάκωβο Αναστασίου και παρασκήνιο τη φανταστική ηρωίδα Έλλη Λαδά, την πασίγνωστη ογκολόγο και πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία έδινε για χρόνια μάχη για να ανακαλυφθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου. Η Έλλη βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της και ο Ιάκωβος ξεκινά να βρει τα αίτια…

 

Όλο το έργο, συνοδευόμενο από τη μαγευτική μουσική του μαέστρου και συνθέτη, Ραφαήλ Πυλαρινού, αποτελεί μία αλληγορία και μάς μεταφέρει νοητά σε μια γλυκόπικρη διαδρομή αυτού εδώ του τόπου. Η παρήχηση του ονόματος «Έλλ(ηΛ)αδα» μάς παραπέμπει στο ποια πράγματι κρύβεται πίσω από τη σκιά της. Στη μνήμη, λοιπόν, μιας Ελλάδας όπως θα έπρεπε να είναι και στην υγειά μιας Ελλάδας όπως πράγματι είναι.

 

«Μια κλεψύδρα οι αρχές μας», θα μας δηλώσει ο εξαίρετος ηθοποιός Χάρης Σώζος, με τον οποίο έχω την τιμή να συνεργάζομαι και ο οποίος σέβεται κάθε στίξη, κάθε παύση του έργου κεντώντας αριστοτεχνικά τον ψυχικό διάκοσμο του ιατροδικαστή. Μια κλεψύδρα όντως οι αρχές μας, αφού οι πιέσεις προς τον ιατροδικαστή να αλλάξει το πόρισμά του είναι αφόρητες, με κάθε έναν ξεχωριστά φορέα της πολυπρόσωπης διαφθοράς να προσπαθεί να στρέψει την πυξίδα των ερευνών αλλού και να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Ερμηνευτικά αποτελεί πρόκληση για έναν ηθοποιό να υποδυθεί διαφορετικά σαρκία της ανθρώπινης ατέλειας και δεν θα μπορούσε να βρεθεί ιδανικότερος ενσαρκωτής από τον χαμαιλέοντα Χρήστο Ευθυμίου.

 

Οι δύο αυτοί πρωταγωνιστές βρίσκονται από την αρχή (δίδυμο ιατροδικαστή – πελάτη) ως το τέλος (δίδυμο ιατροδικαστή – πατέρα της Έλλης) σε μία διαρκή σύγκρουση, σε μία οριακή αντιπαλότητα. Το άσπρο με το μαύρο σε αιώνια πάλη: ένας πολεμικός τόπος συμφερόντων αποτυπωμένος ευφυώς από τη σκηνογράφο μας σε έναν μη - τόπο, μια παλαίστρα εξακοντισμού ιδεών που το μόνο όπλο που υπάρχει είναι το μυαλό και τα μόνα πυρομαχικά οι σκέψεις.

 

Αφήνω για το τέλος για ειδική μνεία τιμής τον συντονιστή όλων των συνιστωσών τεχνών, τον σκηνοθέτη μας Παντελή Παπαδόπουλο, ο οποίος μέσα από μία άκρως ευφάνταστη κατεύθυνση οδηγεί τον θεατή στην ατμόσφαιρα που ταιριάζει σε ένα τέτοιο έργο. Με κάθε του λέξη να σέρνει από πίσω της το βάρος του σκοπού της και να συνδέει αρμονικά όλες τις έννοιες του έργου, δίνοντας έτσι ένα μοναδικό στίγμα. Αξέχαστη εμπειρία η συνεργασία μου μαζί του.

 

Το όμορφο ταξίδι του «Ιατροδικαστή ή Στη μνήμη της Έλλης Λαδά», όπως τιτλογραφείται το έργο πλήρως, συνοδεύουν ο Μανώλης Μπράτσης με τον ουσιαστικό και επιβλητικό φωτισμό του, ο Φίλιππος Νικόλας Μπάρλας με την πολυσήμαντη αφίσα του και ο Γιώργος Μαρινάκης με τον ακριβή φωτογραφικό του φακό.

 

Τέλος, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κάποια που θα μπορούσε να υποδυθεί πειστικότερα την εκφωνήτρια ειδήσεων από την γεμάτη σκέρτσο, σκηνική ευφυία και λάμψη, Πόπη Τσαπανίδου. Την ευχαριστώ θερμά για το ανιδιοτελές μα και σύντομο μαγνητοσκοπημένο πέρασμά της από τον «Ιατροδικαστή». Η, δε, παρουσία, του Κύπριου δημοσιογράφου Τάσου Τρύφωνος, ακόμη κι αν η τελευταία αποτελεί ακουστικό απόσπασμα για ραδιοφωνική χρήση, ενώνει για ακόμα μία φορά τις δύο χώρες σε μια θεατρική ενότητα. Ευχαριστώ πολύ τον Τάσο για την ευγενική του συνεισφορά.

 

Ο Ιατροδικαστής ακολουθεί την ανατρεπτική πορεία της ίδιας μας της ζωής. Μην προσπαθήσετε να τον κατατάξετε. Είναι σαν να προσπαθείτε να βρείτε το πιο ωραίο χρώμα στο ουράνιο τόξο, παραγνωρίζοντας την αναγκαιότητα των υπολοίπων.

 

Η αλήθεια έχει και το τίμημά της. Ο Ιατροδικαστής σας περιμένει από 13 Οκτωβρίου στο θέατρο Αλκμήνη, κάθε Σάββατο στις 18.30 και Κυριακή στις 21.00 για να λύσετε μαζί του τη μυστήρια υπόθεση που έχει αναλάβει και να οδηγηθείτε παρέα στα συμπεράσματα που αφορούν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Κώστας Λεϊμονής

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: εδώ

Video teaser της παράστασης: εδώ

Για κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου, 210 3428650 ή εδώ

 

Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής

Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

Ερμηνεύουν : Χάρης Σώζος, Χρήστος Ευθυμίου

Φιλική Συμμετοχή: Πόπη Τσαπανίδου

 

Σκηνικά - Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα

Πρωτότυπη Μουσική: Ραφαήλ Πυλαρινός

Φωτισμοί: Mανώλης Μπράτσης

Σχεδιασμός Αφίσας: Φίλιππος Νικόλας Μπάρλας

Τρέιλερ: Κώστας Γεραμπίνης

Παραγωγή: EIG PRODUCTIONS

Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Οργάνωση Παραγωγής: Πολυτίμη Μαχαίρα

Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης

Προβολή - Επικοινωνία: Νατάσα Παππά