ΜΕΓΑΛΩ Η ΑΓΝΟΗΜΕΝΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΣΙΑ

Writer: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Published by: ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΤ.ΣΤΑΜΟΥΛΗ

Be the first to review this product

Subtitle - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Summary - Η Μεγαλώ, δευτερότοκη κόρη του πατρικίου Λέοντα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 761. Το 777, στα δεκαέξι της χρόνια, παντρεύτηκε τον δεκαοκτάχρονο τότε Θεοφάνη, γιο του στρατηγού του Αιγαίου Πελάγους Ισσακίου και της Θεοκτίστης. Γάμος συμφέροντος για δύο γνωστές και πλούσιες οικογένειες, που διατηρούσαν ιδιαίτερους δεσμούς με τους εικονομάχους......

Retail Price: €21.30

IANOS Price: 19.17 (Discount amount: €2.13)

Upon availability in the publisher. Shipping within 2-5 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

writer
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1938 στο χωριό Λάλουκα Άργους, όπου και τελείωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. 1957: τελείωσε την επταετή Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου. 1962: έλαβε το πτυχίο Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 1962-1964: υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. 1964: γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 1964-1965: εργάστηκε ως μέλος ερευνητικής ομάδας στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά για την τακτοποίηση του αρχείου της Μονής. 1966-1967: παρακολούθησε ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ένα ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: Μεσαιωνική Βαλκανική Ιστορία. 1967 : έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν (Βέλγιο) με αντικείμενο το Βυζαντινό κόσμο. 1968 : έλαβε το πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 1969 : έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα των Ιστορικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Λουβαίν. 1972: υποστήριξε τη διατριβή La societe profane dans l’empire byzantin des VIIe, VIIIe et IΧe siecles και ανακηρύχτηκε διδάκτορας ιστορικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Λουβαίν. 1972: εκλέχτηκε δόκιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν. 1973: έλαβε το πτυχίο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (ειδίκευση Βυζαντινή νομισματική) του Πανεπιστημίου του Λουβαίν. 1973: ονομάστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν. 2005: ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λουβαίν. Στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν δίδαξε Νέα ελληνική γλώσσα, Βυζαντινή Ιστορία, Βυζαντινούς θεσμούς, Νομισματική. Επίσης από το 1977 ως το 1984 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στη Σχολή Μεταφραστών και διερμηνέων του Πανεπιστημίου του Μονς (Βέλγιο). Κατά καιρούς δίδαξε ως προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας της Ισπανίας. Επί σειρά ετών δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και νεοελληνική λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Libre Marie Haps των Βρυξελλών, και νεοελληνική ορολογία στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Summary

Η Μεγαλώ, δευτερότοκη κόρη του πατρικίου Λέοντα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 761. Το 777, στα δεκαέξι της χρόνια, παντρεύτηκε τον δεκαοκτάχρονο τότε Θεοφάνη, γιο του στρατηγού του Αιγαίου Πελάγους Ισσακίου και της Θεοκτίστης. Γάμος συμφέροντος για δύο γνωστές και πλούσιες οικογένειες, που διατηρούσαν ιδιαίτερους δεσμούς με τους εικονομάχους αυτοκράτορες της ισαυρικής δυναστείας. Ο Θεοφάνης ονειρευόταν να γίνει μοναχός, αλλά ο άτολμος χαρακτήρας του δεν του επέτρεπε να έρθει σε σύγκρουση με το εικονομαχικό οικογενειακό του περιβάλλον και το θρόνο. Το 780, μετά το θάνατο των γονέων του και των γονέων της Μεγαλούς, ο Θεοφάνης επωφελούμενος από την άνοδο στο θρόνο της εικονόφιλης Ειρήνης της Αθηναίας, υποχρέωσε τη Μεγαλώ να καρεί μοναχή στην Πρίγκιπο, πριν και ο ίδιος να ενταχτεί στις μοναστικές τάξεις. Οι δύο σύζυγοι αποχωρίστηκαν υποσχόμενοι να μη συναντηθούν στην παρούσα ζωή.(…)

Product Details

 • SKU:
  0332892
 • ISBN:
  978-960-9533-76-8
 • ISBN2:
  9789609533768
 • Publisher:
  ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΤ.ΣΤΑΜΟΥΛΗ
 • Writer:
  ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 • Release Year:
  2014
 • Pages:
  200
 • Dimensions:
  18x25
 • Weight:
  0.5300 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews