ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Writer: ΠΟΡΣΕΛ ΜΠΑΛΤΑΣΑΡ

Published by: ΠΑΠΥΡΟΣ

Be the first to review this product

Subtitle - ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΚΥΜΑΤΑ
Summary - "Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι βιβλίο ιστορικό ή ταξιδιωτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα βιβλίο που εικονίζει μορφές πάνω στο τοπίο, ένα βιβλίο για την αναταραχή που προκάλεσαν τα συμβολικά κύματα ανθρώπων που τόσες φορές διέσχισαν τον μεσογειακό χώρο." Έτσι αρχίζει αυτή η ιδιότυπη και προσωπική ιστορία με την οποία ο κορυφαίος Καταλανό......

Retail Price: €22.00

Web Price: 15.40 (Discount amount: €6.60)

Upon availability in the publisher. Shipping within 2-5 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΠΟΡΣΕΛ ΜΠΑΛΤΑΣΑΡ

writer
ΠΟΡΣΕΛ ΜΠΑΛΤΑΣΑΡ
Ο Μπαλταζάρ Πορσέλ (Αντράτς, Μαγιόρκα, 1937 - Βαρκελώνη 2009) συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές των καταλανικών γραμμάτων. Δημιουργός ενός τεράστιου αφηγηματικού έργου, λογοτεχνικού, δοκιμιακού και ταξιδιωτικού, έθεσε στο επίκεντρο της σκέψης και της δημιουργίας του τη Μεσόγειο και τον μεσογειακό άνθρωπο, και με αυτή την αφετηρία θέλησε να διερευνήσει την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης. Μεταξύ των έργων του ξεχωρίζουν τίτλοι όπως η "Μεσόγειος: Ταραγμένα κύματα", "Οι αργοναύτες", "Η Λόλα και τα νεκρά ψάρια", "Τα χρυσά μήλα", "Ο Οδυσσέας στην ανοιχτή θάλασσα", "Ο Αυτοκράτορας ή Το μάτι του ανέμου", "Κάθε κάστρο κι όλες οι σκιές" κ.ά. Τιμήθηκε με πλειάδα βραβείων και αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο προβεβλημένους Καταλανούς συγγραφείς στην Ισπανία και το εξωτερικό, ενώ ο Χάρολντ Μπλουμ τον κατέτασσε στο επίπεδο του Τζον Ντελίλο και του Φίλιπ Ροθ. Αρθρογραφούσε επί δεκαετίες στην εφημερίδα "La Vanguardia" της Βαρκελώνης, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε το Καταλανικό Ινστιτούτο Μεσογειακών Mελετών, που ενσάρκωνε το όραμά του για άνοιγμα της Καταλωνίας στις χώρες του μεσογειακού νότου και για την ανάδειξη μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας.

Summary

"Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι βιβλίο ιστορικό ή ταξιδιωτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα βιβλίο που εικονίζει μορφές πάνω στο τοπίο, ένα βιβλίο για την αναταραχή που προκάλεσαν τα συμβολικά κύματα ανθρώπων που τόσες φορές διέσχισαν τον μεσογειακό χώρο." Έτσι αρχίζει αυτή η ιδιότυπη και προσωπική ιστορία με την οποία ο κορυφαίος Καταλανός συγγραφέας Μπαλταζάρ Πορσέλ μάς καλεί σε ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, υφαίνοντας τον πολύμορφο ιστό που αποτελεί την κοινή ιστορική, καλλιτεχνική και λογοτεχνική μνήμη της Μεσογείου. Η αφήγηση του Πορσέλ μάς οδηγεί από την Ελλάδα στο Δέλτα του Νείλου, από την Κωνσταντινούπολη στην Ανδαλουσία, από την Κέρκυρα στην Ιερουσαλήμ, από τη Μάλτα στη Βενετία...· προχωρά, ή βάζει ρότα, από νησί σε νησί και από λιμάνι σε λιμάνι. Στις σελίδες αυτού του μοναδικού ταξιδιού εμφανίζονται όλες οι μεγάλες ηρωικές μορφές του μεσογειακού παρελθόντος, ο Οδυσσέας και ο Αχιλλέας, οι Ρωμαίοι, οι στρατιές του Σκιπίωνα, οι Βέρβεροι πειρατές και οι ιππότες της Μάλτας, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Παράλληλα είναι παρών και ο λογοτεχνικός κόσμος: ο Όμηρος και ο αλεξανδρινός Καβάφης, ο Πλίνιος, που μας εξιστορεί την έκρηξη του Βεζούβιου, οι Ανδαλουσιανοί ποιητές, ο Σικελός Λαμπεντούζα που μιλά για τον θάνατο του κόσμου του. Μα βρίσκουν και τη θέση τους οι απλοί άνθρωποι, που μεταφέρουν το μεσογειακό βίωμα. Όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο Γάλλος στοχαστής Εντγκάρ Μορέν, "αυτό το βιβλίο-προσκύνημα είναι μια πρόσκληση στους μη μεσογειακούς να εγγράψουν τη Μεσόγειο στην κληρονομιά της μνήμης και της κουλτούρας τους και μια πρόσκληση στους μεσογειακούς να αποκτήσουν ή να ανακτήσουν την πολλαπλή, επική, τραγική, εκπληκτική κληρονομιά τους, μια πρόσκληση να αποδεχτούν τη μεσογειακή πολυμορφία, όχι για να οδηγηθούν ξανά στη διαίρεση αλλά για να αναζητήσουν την κατανόηση και εντέλει την ένωση".

Product Details

 • Foreign Title:
  MEDITERRANIA, ONATGES TUMULTUOSOS
 • Series:
  LETRAS ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΦΩΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
 • SKU:
  0279771
 • ISBN:
  978-960-486-050-0
 • ISBN2:
  9789604860500
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΠΑΠΥΡΟΣ
 • Writer:
  ΠΟΡΣΕΛ ΜΠΑΛΤΑΣΑΡ
 • Translator:
  ΣΠΑΘΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 • Release Year:
  2012
 • Pages:
  675
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.7300 kg
 • Country:
  ΙΣΠΑΝΙΑ

Reviews