x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 

ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Writer: ΕΛΙΑΣ ΝΟΡΜΠΕΡΤ

Published by: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

Be the first to review this product

Subtitle - ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Summary - Η αγάπη για την πατρίδα που διατυμπάνιζαν οι Ναζί και στο όνομα της οποίας συσπείρωσαν μεγάλα τμήματα του γερμανικού λαού δεν ήταν αγάπη για την αληθινή Γερμανία, για τη Γερμανία όπως αυτή ήταν στην πραγματικότητα. Η αγάπη τους δεν αφορούσε μια Γερμανία που είναι ένα έθνος μεταξύ άλλων ισότιμων εθνών. Ήταν αγάπη για μια Γερμανία όπως αυτή όφειλε να είναι σύμφω......

Retail Price: €16.00

IANOS Price: 11.20 (Discount amount: €4.80)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΕΛΙΑΣ ΝΟΡΜΠΕΡΤ

writer
ΕΛΙΑΣ ΝΟΡΜΠΕΡΤ
Ο Norbert Elias (1897-1990) είναι από τους σημαντικότερους κοινωνιολόγους της εποχής μας. Δίδαξε στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης (1924-29), της Φρανκφούρτης (1930-1933), του Λέστερ (1954-1962) και της Γκάνας (1962-1964). Στα γραπτά του προσεγγίζει διεπιστημονικά κοινωνίες όλων των τύπων και των περιόδων. Στα ελληνικά κυκλοφορούν μεταξύ άλλων τα βιβλία του: Η εξέλιξη του πολιτισμού (Νεφέλη 1997), Μότσαρτ. Το πορτραίτο μιας μεγαλοφυΐας (Ίνδικτος 2001), Περί χρόνου (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2004).

Summary

Η αγάπη για την πατρίδα που διατυμπάνιζαν οι Ναζί και στο όνομα της οποίας συσπείρωσαν μεγάλα τμήματα του γερμανικού λαού δεν ήταν αγάπη για την αληθινή Γερμανία, για τη Γερμανία όπως αυτή ήταν στην πραγματικότητα. Η αγάπη τους δεν αφορούσε μια Γερμανία που είναι ένα έθνος μεταξύ άλλων ισότιμων εθνών. Ήταν αγάπη για μια Γερμανία όπως αυτή όφειλε να είναι σύμφωνα με τα αισθήματά τους: μια Γερμανία μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έθνη. Ήταν αγάπη για μια Γερμανία ιδεατή. Ούτε ο Χίτλερ αγαπούσε τη Γερμανία όπως πραγματικά ήταν. Αυτό που αγαπούσε ήταν μια οπτασία της Γερμανίας και του μεγαλείου της. Ο ναζιστικός πόλεμος και η όλη θηριωδία εκείνων των ετών ήταν η απέλπιδα κίνηση ενός έθνους που καταποντιζόταν ταχύτατα σε θέση δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Οι Γερμανοί είδαν αυτό τον πόλεμο ως την ύστατη απόπειρά τους να φανούν αντάξιοι της ιδεατής τους αυτοεικόνας. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήταν ανάγκη να εξοντωθούν εκατομμύρια Εβραίοι για να μάθουν οι Γερμανοί να ζουν με μια λιγότερο λαμπερή εικόνα του εαυτού τους. Σπανίως, όμως, ισχυροί κοινωνικοί σχηματισμοί συμβιβάζονται ειρηνικά με τον περιορισμό της ισχύος τους. Στρέφονται ξανά και ξανά σε ηγέτες που προβάλλουν ενώπιόν τους την εικόνα ενός υπέρτερου μεγαλείου, που απευθύνονται σ’ αυτούς στο όνομα υψηλών αξιών και τους καλούν ν’ αντισταθούν στην απειλή και να πολεμήσουν για τη συλλογική ανωτερότητα και τα ιδανικά της. Όπως τα άγρια ζώα, έτσι και τα ισχυρά έθνη γίνονται πολύ επικίνδυνα όταν νιώσουν στριμωγμένα, όταν αισθανθούν ότι η ισορροπία δυνάμεων γέρνει σε βάρος τους, ότι οι αξίες τους απειλούνται κι η υπεροχή τους αργοσβήνει. Όταν παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα, οι άνθρωποι συνήθως καταφεύγουν στη βία. Και τότε ξεσπούν πόλεμοι. Ο Νόρμπερτ Ελίας έγραψε αυτό το δοκίμιο το 1961/62, με αφορμή τη δίκη του Άιχμαν που διεξαγόταν εκείνο τον καιρό στην Ιερουσαλήμ. Το δημοσίευσε 30 περίπου χρόνια αργότερα, ένα έτος πριν τον θάνατό του.

Product Details

 • Foreign Title:
  DER ZUSAMMENBRUNCH DER ZIVILISATION
 • Series:
  ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
 • SKU:
  0345884
 • ISBN:
  978-960-524-439-2
 • ISBN2:
  9789605244392
 • Publisher:
  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
 • Writer:
  ΕΛΙΑΣ ΝΟΡΜΠΕΡΤ
 • Curator:
  ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ΘΑΝΟΣ
 • Release Year:
  2015
 • Pages:
  184
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.3000 kg
 • Country:
  ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Reviews