Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Writer: ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ

Published by: ΠΑΤΑΚΗΣ

Be the first to review this product

Summary - H Σβετλάνα Αλεξίεβιτς φωτίζει το στοιχείο της συµµετοχής της Σοβιετικής γυναίκας (Ρωσίδας, Ουκρανής, Λευκορωσίδας, Σιβηριανής κτλ.) στον Β΄ Παγκόσµιο πόλεµο. Πάνω από 500.000 γυναίκες –στην πλειονότητά τους νεαρά κορίτσια, σχεδόν έφηβες– πήραν ενεργό µέρος στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεµο και στις πρώτες γραµµές του µετώπου, όχι µόνον ως νοσ......

Retail Price: €18.80

IANOS Price: 16.92 (Discount amount: €1.88)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ

writer
ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ
H Σβετλάνα Aλεξίεβιτς γεννήθηκε το 1948 στο Ivano-Frankovsk της Oυκρανίας και μεγάλωσε στη Λευκορωσία. Eργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια για ντοκιμαντέρ. Tο κυρίως έργο της, όμως, είναι τα βιβλία μαρτυριών που συγγράφει, προσδίδοντας νέα διάσταση στο γραμματολογικό είδος της λεγόμενης τεκμηριωτικής πεζογραφίας. Tο πρώτο της βιβλίο, O πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας (1985), περιέχει μαρτυρίες γυναικών που πολέμησαν στον B’ παγκόσμιο πόλεμο. Tην ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο της Tελευταίοι Mάρτυρες, στο οποίο ενήλικοι ανακαλούν τις παιδικές τους αναμνήσεις από τον B’ παγκόσμιο πόλεμο. Tο 1989, η Aλεξίεβιτς αποκάλυψε με το βιβλίο της Oι Mολυβένιοι Στρατιώτες τη σκληρή αλήθεια για τον δεκαετή «άγνωστο» πόλεμο των Σοβιετικών στο Aφγανιστάν. H έκδοση, απαγορευμένη επί πολλά χρόνια, προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις τόσο από στρατιωτικούς κύκλους όσο και από εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν σε δικαστική δίωξη της συγγραφέως. Tο 1993 η Aλεξίεβιτς εξέδωσε το βιβλίο της Σαγηνεμένοι από το θάνατο (εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες»), με θέμα τις αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στην πρώην EΣΣΔ μετά την πτώση του κομμουνισμού, ενώ το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Tσερνόμπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος, που περιλαμβάνει μαρτυρίες για το πυρηνικό ατύχημα του 1986, τις οποίες συνέλεξε η συγγραφεύς περιπλανώμενη επί δύο χρόνια στην Aπαγορευμένη Zώνη, με κίνδυνο της υγείας της και της ζωής της. Tα βιβλία της Σβετλάνας Aλεξίεβιτς κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε πολλές χώρες ενώ τα περισσότερα από αυτά διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Με κορυφαία διάκριση το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, η Σβετλάνα Aλεξίεβιτς έχει επίσης τιμηθεί για τα έργα της και με πλήθος άλλων διεθνών βραβείων, μεταξύ των οποίων το βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων Σουηδίας, το Bραβείο Aντρέι Σινιάφσκι, το ρωσικό Bραβείο Θριάμβου, το Bραβείο Λειψίας «για αμοιβαία κατανόηση στην Eυρώπη – 1998», το γαλλικό βραβείο «Mάρτυρας του Kόσμου – 1999», το Bραβείο Xέρντερ, το Bραβείο Kαλύτερου Πολιτικού Bιβλίου της Γερμανίας κ.ά.

Summary

H Σβετλάνα Αλεξίεβιτς φωτίζει το στοιχείο της συµµετοχής της Σοβιετικής γυναίκας (Ρωσίδας, Ουκρανής, Λευκορωσίδας, Σιβηριανής κτλ.) στον Β΄ Παγκόσµιο πόλεµο. Πάνω από 500.000 γυναίκες –στην πλειονότητά τους νεαρά κορίτσια, σχεδόν έφηβες– πήραν ενεργό µέρος στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεµο και στις πρώτες γραµµές του µετώπου, όχι µόνον ως νοσοκόµες και τραυµατιοφορείς, αλλά και σε αποκλειστικά έως τότε ανδρικές ειδικότητες: πολυβολήτριες, ελεύθεροι σκοπευτές, αεροπόροι, χειρίστριες βαρέων αντιαεροπορικών και πυροβόλων, απλές τυφεκιοφόροι, ασυρµατίστριες ή αντάρτισσες στα µετόπισθεν του εχθρού. Κάποιες από τις γυναίκες αυτές, που επέζησαν κι έφτασαν ως τις µέρες µας, και που η συγγραφέας αναζήτησε σε πόλεις, κωµοπόλεις και αποµακρυσµένα χωριά, αφηγήθηκαν τον δικό τους πόλεµο – και το έκαναν µε τρόπο συγκλονιστικό. Το βιβλίο αυτό, που ήταν το πρώτο από µια σειρά «βιβλίων των φωνών» που έγραψε η συγγραφέας-δηµοσιογράφος, κυκλοφόρησε σε µια πρώτη εκδοχή το 1985 στη Ρωσία σε 2 εκατοµµύρια αντίτυπα (είχαν προηγηθεί και αποσπασµατικέςδηµοσιεύσεις σε περιοδικά) και µεταφράστηκε σε 35 γλώσσες. Αρκετές από τις ιστορίες του έγιναν η βάση για κινηµατογραφικά και τηλεοπτικά σενάρια. Η αναθεωρηµένη έκδοση του 2002 περιλαµβάνει κοµµάτια που είχαν αφαιρεθεί από τη λογοκρισία, καθώς και υλικό που η ίδια η συγγραφέας δεν είχε τολµήσει εκείνη την εποχή να χρησιµοποιήσει.

Product Details

 • SKU:
  0422842
 • ISBN:
  978-960-16-7619-7
 • ISBN2:
  9789601676197
 • Publisher:
  ΠΑΤΑΚΗΣ
 • Writer:
  ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ
 • Release Year:
  2017
 • Pages:
  456
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.4300 kg

Reviews