Ο ΣΤΩΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ

Writer: ΤΣΩΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Published by: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Be the first to review this product

Subtitle - ΣΤΩΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Summary - Η έρευνα περί του στωικού ιδεώδους του σοφού έρχεται κατ’ αρχήν αντιμέτωπη με δύο βασικές διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι ότι η περί του σοφού θεωρία δεν είναι απλώς ένα τμήμα της στωικής ηθικής, αλλά εμπλέκεται σε όλα τα μείζονα ζητήματα της διανόησης των Στωικών. Η δεύτερη είναι ότι ο στωικός σοφός αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς λόγιας αλλά και λαϊκής π......

Retail Price: €18.71

Web Price: 12.90 (Discount amount: €5.81)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΤΣΩΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

writer
ΤΣΩΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Ο Θεόδωρος Τσώλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για την ελληνιστική φιλοσοφία σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό τμήμα του Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σειρά μαθημάτων για τη συγγραφή μεταπτυχιακών εργασιών, τη χρήση ερευνητικών προγραμμάτων και τη μεθοδολογία επιστημονικής έρευνας. Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Νοτιοαφρικανικής Εταιρείας για την Ελληνική Φιλοσοφία και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελητής και σύμβουλος εκδόσεων.

Summary

Η έρευνα περί του στωικού ιδεώδους του σοφού έρχεται κατ’ αρχήν αντιμέτωπη με δύο βασικές διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι ότι η περί του σοφού θεωρία δεν είναι απλώς ένα τμήμα της στωικής ηθικής, αλλά εμπλέκεται σε όλα τα μείζονα ζητήματα της διανόησης των Στωικών. Η δεύτερη είναι ότι ο στωικός σοφός αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς λόγιας αλλά και λαϊκής παράδοσης, που περιστρέφονταν γύρω από τα ερωτήματα τι είναι η σοφία και ποιος είναι ο τύπος του σοφού ανθρώπου. Το παρόν έργο εξετάζει τα θεμελιώδη ερωτήματα τι είναι η σοφία και ποιος είναι ο τύπος του σοφού ανθρώπου, ενώ παράλληλα αποτελεί μία συστηματική μελέτη της στωικής ηθικής και κοινωνικής φιλοσοφίας. Πιο αναλυτικά εξετάζονται: - η αντίληψη περί του σοφού και της σοφίας κατά την προσωκρατική, κλασική και πρώιμη ελληνιστική περίοδο της φιλοσοφίας, - η έννοια και το περιεχόμενο του ιδεώδους του σοφού κατά τους Στωικούς και η διασύνδεσή του με τις σημαντικότερες παραμέτρους της στωικής διανόησης, δηλαδή με τη φυσική, την ψυχολογία, την κοινωνική και πολιτική θεωρία, την ηθική και τη γνωσιολογία, - η στωική θεωρία περί των αξιών των πραγμάτων και η στωική αρετολογία εν αναφορά προς τις ιδιότητες του σοφού, - η στωική περί του βίου θεωρία και πράξη και οι κανόνες που έθετε το ιδεώδες του σοφού για τη διαβίωση εντός μιας πολιτικής κοινωνίας.

Product Details

 • SKU:
  0281615
 • ISBN:
  978-960-501-958-7
 • ISBN2:
  9789605019587
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
 • Writer:
  ΤΣΩΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 • Release Year:
  2012
 • Pages:
  406
 • Dimensions:
  15x23
 • Weight:
  0.7200 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews