Ο ΧΡΥΣΟΣ ΓΑΙΔΑΡΟΣ Ή ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

Writer: ΑΠΟΥΛΗΙΟΣ

Published by: ΝΕΦΕΛΗ

Be the first to review this product

Summary - "... Και στο εγγυώμαι, φίλε μου, πως δεν θα πλήξεις..." Έτσι αρχινά ο Απουλήιος της "Μεταμορφώσεις" του -που οι μεταγενέστεροι τούς πρόσθεσαν τον τίτλο "Χρυσός γάιδαρος"- ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα της δυτικής λογοτεχνίας, γραμμένο τον 2ο αιώνα μ.Χ., ένα απολαυστικό και συναρπαστικό βιβλίο που αγαπήθηκε όσο λίγα στην εποχή ......

Retail Price: €13.32

IANOS Price: 11.99 (Discount amount: €1.33)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΑΠΟΥΛΗΙΟΣ

writer
ΑΠΟΥΛΗΙΟΣ
Απουλήιος Λούκιος. Λατίνος συγγραφέας, σοφιστής και δικανικός ρήτορας. Γεννήθηκε στα Μάδαυρα της Νουμιδίας το 125 μ.Χ. Σπούδασε στην Καρχηδόνα και κατόπι πλατωνική φιλοσοφία στην Αθήνα. Έκανε πολλά ταξίδια, τα περισσότερα στην Ανατολή, όπου και μυήθηκε στα διάφορα μυστήρια και στη μαγεία. Ο Απουλήιος δε δημιούργησε δικό του φιλοσοφικό σύστημα, αλλά είχε μεγάλη ικανότητα να επεξεργάζεται τις θεωρίες των μεγάλων φιλοσόφων. Έτσι σχολίασε τις ιδέες του Πλάτωνα στα έργα του "περί Πλάτωνος και των δογμάτων αυτού" και "περί του δαιμονίου του Σωκράτους". Αξιόλογη είναι και η "Απολογία" του ή "Περί μαγείας", όπου με ζωηρό και κεφάτο ύφος υπερασπίζεται τον εαυτό του από την κατηγορία ότι με μαγικά μέσα κατόρθωσε να νυμφευτεί μία μεγαλύτερή του και πολύ πλούσια χήρα. Έγινε γνωστός με το ογκώδες (ενδεκάτομο) έργο του "Μεταμορφώσεις", όπου περιγράφει τις περιπέτειές του και έχει για κεντρικό πρόσωπο έναν άνθρωπο που μεταμορφώθηκε σε γάιδαρο. Πέθανε στην Καρχηδόνα κατά το 180 μ.Χ.

Summary

"... Και στο εγγυώμαι, φίλε μου, πως δεν θα πλήξεις..." Έτσι αρχινά ο Απουλήιος της "Μεταμορφώσεις" του -που οι μεταγενέστεροι τούς πρόσθεσαν τον τίτλο "Χρυσός γάιδαρος"- ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα της δυτικής λογοτεχνίας, γραμμένο τον 2ο αιώνα μ.Χ., ένα απολαυστικό και συναρπαστικό βιβλίο που αγαπήθηκε όσο λίγα στην εποχή του... Ο Απουλήιος έζησε στην πιο κρίσιμη καμπή του αρχαίου κόσμου, όταν κι οι ίδιοι οι θεοί άρχισαν να καταβαίνουν από τα βάθρα τους, όχι για να μιλήσουν με τους ανθρώπους, αλλά για να μοιραστούν μαζί τους την περιπέτεια της πτώσης ενός πολιτισμού, τη διασάλευση των αξιών, τις συνέπειες της Pax Romana... Για πρώτη φορά ένας άνθρωπος αναθρεμμένος με την κλασική παιδεία αφηγείται τις ιστορίες του περιγράφοντας τόσο σκληρά και κυνικά την πραγματικότητα, κι αδιαφορώντας για τους κανόνες της ποιητικής. Η πραγματικότητα προβάλλει μπροστά του στυγνή κι αμείλικτη και δίχως έλεος, δίχως αξίες και ηθικά στηρίγματα, παράλογη, εφιαλτική: εδώ πια δε χωράει μήτε η τραγωδία, μήτε η κωμωδία. Ένας καινούργιος δρόμος ανοίγεται: η περιγραφή η πιο πιστή, η πιο κυνική, η πιο φυσική, ο ρεαλισμός. "Άφησε, σε παρακαλώ, αυτόν τον τραγικό τόνο, μην αστειεύεσαι και μίλα με φυσικότητα" συνιστά ο ίδιος ο Απουλήιος. Να 'ξερε τάχα πως σ' αυτή τη φράση του, και σ' αυτό το βιλίο όπου, με τη μεγαλύτερη φυσικότητα, περιγράφεται ένας κόσμος κατοικημένος από φαντάσματα, ένας κόσμος όπου βασιλεύουν η τρέλα και ο παραλογισμός, διαγράφονται για πρώτη φορά οι ορίζοντες της σύγχρονης δυτικής πεζογραφίας μας, της πεζογραφίας του παράλογου; Τον Απουλήιο, στον καιρό του, τον κατηγόρησαν για μάγο· εμείς σήμερα σαν μάγο τον τιμούμε: ένα μάγο της γραφίδας.

Product Details

 • SKU:
  0085393
 • ISBN:
  960-211-061-9
 • ISBN2:
  9602110619
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΝΕΦΕΛΗ
 • Writer:
  ΑΠΟΥΛΗΙΟΣ
 • Translator:
  ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
 • Curator:
  ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
 • Release Year:
  1982
 • Pages:
  291
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.4600 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews