ΡΟΖΑ

Writer: ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Published by: ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Be the first to review this product

Summary - Είναι πλέον γνωστό ότι το ρεμπέτικο τραγούδι ήρθε στην Ελλάδα ως υιοθετημένο τέκνο. Η μήτρα που το γέννησε η Ανατολή, θα έλεγα η μουσική παράδοση του Βυζαντίου. Και για να μη φανεί αυτό σαν ηλίθια πατριδολαγνεία, σπεύδω να σημειώσω πως η βυζαντική μουσική έρχεται από πολύ βαθιά, κυρίως από τα περσικά υψίπεδα, συναντάει την αραβική και πατάει πάνω στις α......

Retail Price: €6.39

IANOS Price: 5.75 (Discount amount: €0.64)

Upon availability in the publisher. Shipping within 2-5 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

writer
ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Παναγιώτης Μέντης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1953. Σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και από το 1976 εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο. Συνεργάστηκε με τους θιάσους Αλίκης Βουγιουκλάκη, Θύμιου Καρακατσάνη, Προσκήνιο Αλέξη Σολομού, Θεάτρου Πειραιά, Εξαρχείων, Αλέκου Αλεξανδράκη – Νόνικας Γαληνέα, Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Εθνικού Θεάτρου, Θεάτρου Στοά, και των ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Κομοτηνής, Κέρκυρας. Ως συγγραφέας έχει βραβευτεί δύο φορές με κρατικό βραβείο από το υπουργείο Πολιτισμού για τα θεατρικά του έργα Playmobil το 1989 και Άννα είπα! το 1994. Το 1997, στον πρώτο Διεθνή Πολιτισμικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση για συγγραφή θεατρικού έργου, βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση για το θεατρικό του έργο Save, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Το 2001, στο δεύτερο Διεθνή Πολιτισμικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση, τιμήθηκε με το τρίτο διεθνές βραβείο για το θεατρικό έργο Ξένοι, το οποίο παρουσιάστηκε από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Summary

Είναι πλέον γνωστό ότι το ρεμπέτικο τραγούδι ήρθε στην Ελλάδα ως υιοθετημένο τέκνο. Η μήτρα που το γέννησε η Ανατολή, θα έλεγα η μουσική παράδοση του Βυζαντίου. Και για να μη φανεί αυτό σαν ηλίθια πατριδολαγνεία, σπεύδω να σημειώσω πως η βυζαντική μουσική έρχεται από πολύ βαθιά, κυρίως από τα περσικά υψίπεδα, συναντάει την αραβική και πατάει πάνω στις αρχαίες ελληνικές φόρμες. Είναι εξάλλου γνωστό πως στην αρχή η ορθόδοξη λειτουργία ετελείτο με τη συνοδεία οργάνων. Στο Άγιο Όρος υπάρχει τοιχογραφία με αγγέλους που παίζουν μπουζούκι και ούτι (Υμνείτε τον θεόν εν χορδαίς και οργάνοις). Την εποχή των πρώτων μεταναστών, Έλληνες που έφταναν στην Αμερική από τη Μικρά Ασία και μετά την επικράτηση των Νεοτούρκων, Έλληνες που έφταναν στον Πειραιά και αργότερα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η μουσική της Ανατολής, οι κομπανίες της και οι δίγλωσσοι τραγουδιστές της κυριάρχησαν κατ' αρχάς στα λιμάνια, στους προσφυγικούς συνοικισμούς και στο περιθώριο των μεγαλουπόλεων. Συχνά το τραγούδι αυτό συγχρωτίστηκε με την παρανομία, το χασίσι και τους εν γένει αποσυνάγωγους. Η Ρόζα Εσκενάζυ εκπροσωπεί αυτό το μείγμα παράδοσης: Εβραία, εκχριστιανισμένη, με πρώτη γλώσσα της τα τουρκικά, κουβαλάει όλο το υλικό μιας πλούσιας σε διαστρωματώσεις μουσικής παράδοσης. Είναι από τις πρώτες γυναίκες στο πάλκο που διεκδίκησαν την αυτονομία τους και κυριάρχησαν και ως ύφος και ως ήθος. Συγκρότησαν με τον βίο τους και τις προσωπικότερες επιλογές τους την εικόνα της ανεξάρτητης ρεμπέτισσας, μια περσόνα κόντρα στην κοινόχρηστη αντίληψη για τη λαϊκή, αγροτική, μικροαστική γυναικεία παρουσία στον ελληνικό χώρο, κυρίως του μεσοπόλεμου. Το θεμελιώδες γνώρισμα αυτής της γυναικείας δημιουργικής παρουσίας ήταν η ασπούδαχτη εμπειρία, το βαθύ τραυματικό ψυχογράφημα, το πηγαίο αίσθημα και η απλότητα, μέχρι την αφαίρεση κάθε "καλλιτεχνικού εφέ", στην έκφραση.[...] (Από την έκδοση του βιβλίου)

Product Details

 • Series:
  ΘΕΑΤΡΟ / ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 • SKU:
  0281541
 • ISBN:
  978-960-322-450-1
 • ISBN2:
  9789603224501
 • Publisher:
  ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
 • Writer:
  ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 • Release Year:
  2012
 • Pages:
  95
 • Dimensions:
  15x21
 • Weight:
  0.2200 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews