x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 

ΣΥΝΥΦΑΝΣΗ

Writer: ΧΟΝΤΕΡ ΙΑΝ

Published by: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ

Be the first to review this product

Subtitle - ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Summary - Μέσα στα τελευταία χρόνια, είδαμε, στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, μια "επιστροφή στα πράγματα" - σε αντιπαράθεση με μια μακρόχρονη πνευματική παράδοση που διαχώριζε το υποκείμενο από το αντικείμενο, το νου από την ύλη. Ο Hodder ξεκινάει με μια κριτική επισκόπηση των σχετικών θεωριών, από τη φαινομενολογία και τις σπουδές υλικού πολιτισμού και υλικότ......

Retail Price: €24.39

IANOS Price: 21.95 (Discount amount: €2.44)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΧΟΝΤΕΡ ΙΑΝ

writer
ΧΟΝΤΕΡ ΙΑΝ
Ο Ian Hodder (1948) είναι σήμερα Καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ενώ κατείχε παλαιότερα την ίδια θέση στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου δίδαξε για πάνω από είκοσι χρόνια. Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας από το 1996, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης αρχαιολογίας. Τόσο οι θεωρητικές εργασίες του όσο και η συμμετοχή του σε έρευνες μαρτυρούν ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων: Νεολιθική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, εθνοαρχαιολογία, αρχαιολογική θεωρία, συμβολική και δομική αρχαιολογία... Από το 1993, διευθύνει τις ανασκαφές στο Catalhoyuk (κεντρική Τουρκία), ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά προγράμματα της εποχής μας. Το 1986, το βιβλίο του Reading the Past. Current approaches to interpretation in archaeology (ελλ. μτφ. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2002) άνοιξε ένα κύκλο θεωρητικών συζητήσεων, ενώ το 2003, ο Hodder, με συνεργάτη αυτή τη φορά τον Scott Hutson, επανήλθε με μια τρίτη, ριζικά νέα έκδοση (ελλ. μτφ. Διαβάζοντας το παρελθόν. Τρέχουσες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην αρχαιολογία, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2010). Άλλα έργα του: Symbols in Action (1982), The Present Past (1982), The Domestication of Europe (1990), The Archaeological Process (1999), The Leopards Tale: Revealing the Mysteries of Catalhoyuk (2006).

Summary

Μέσα στα τελευταία χρόνια, είδαμε, στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, μια "επιστροφή στα πράγματα" - σε αντιπαράθεση με μια μακρόχρονη πνευματική παράδοση που διαχώριζε το υποκείμενο από το αντικείμενο, το νου από την ύλη. Ο Hodder ξεκινάει με μια κριτική επισκόπηση των σχετικών θεωριών, από τη φαινομενολογία και τις σπουδές υλικού πολιτισμού και υλικότητας ως τον "εκτεταμένο νου" των γνωσιακών θεωρήσεων και τη θεωρία Δράστη-Δικτύου, για να επισημάνει ότι όλες αυτές οι προσεγγίσεις συνήθως δεν φτάνουν ως τα ίδια τα πράγματα καθώς διατηρούν μια ανθρωποκεντρική προοπτική. Ο ίδιος εστιάζει περισσότερο στις πολλαπλές εξαρτήσεις που δημιουργούν οι πολυπλόκαμες σχέσεις ανθρώπων-πραγμάτων, καθώς και στις χρονικότητές τους, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται προπαντός για μια σχέση που παρασύρει και παγιδεύει. Αντλώντας παραδείγματα από την αρχαιολογία (ιδιαίτερα από τη Νεολιθική και την εξημέρωση φυτών και ζώων), αλλά και από τη σύγχρονη καθημερινή ζωή και την ιστορία, ο Hodder χτίζει σταδιακά τη δική του θεωρία της συνύφανσης. Αξιοποιεί ιδέες και απόψεις των συμπεριφορικών, οικολογικών και ιδιαίτερα των εξελικτικών θεωριών για να εξερευνήσει το γιατί οι συνυφάνσεις τείνουν να αυξάνονται σε κλίμακα και πολυπλοκότητα, και το πώς ευνοούν την αλλαγή, στρέφοντάς την όμως, λόγω της δυσκολίας για αναστροφή και με μη τελεολογικό τρόπο, προς ορισμένες κατευθύνσεις. Η θεωρία της συνύφανσης επιμένει στην απειθαρχία των πραγμάτων, στον τρόπο που οι φυσικές ιδιότητες των πραγμάτων μας αντιστέκονται και μας περιορίζουν, αποφεύγοντας ωστόσο να υποχωρήσει σε ξεπερασμένους ντετερμινισμούς και υλισμούς και αφήνοντας χώρο στην ενδεχομενικότητα και την απροσδιοριστία. Ο Hodder θεωρεί την ιδέα της συνύφανσης, καθώς επιτρέπει μια πληρέστερη ενσωμάτωση ανθρωπιστικών, κοινωνικών, βιολογικών και υλικών επιστημών στη μελέτη των πραγμάτων, κυρίως "μια έννοια που γεφυρώνει".

Product Details

 • Foreign Title:
  AN ARCHAEIKIGY IF THE RELATIONSHIPS BETWEEN HUMANS AND THINGS
 • SKU:
  0339410
 • ISBN:
  978-618-5118-04-4
 • ISBN2:
  9786185118044
 • Publisher:
  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
 • Writer:
  ΧΟΝΤΕΡ ΙΑΝ
 • Translator:
  ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
 • Release Year:
  2014
 • Pages:
  343
 • Dimensions:
  17x24
 • Weight:
  0.7700 kg
 • Country:
  ΑΓΓΛΙΑ

Reviews