ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Writer: ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Published by: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Be the first to review this product

Subtitle - ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Summary - Η σπουδαιότητα του έργου των μεγάλων δημιουργών συχνά έχει καταφέρει να αποκρύψει αρνητικές πλευρές της προσωπικότητάς τους, όπως ο φθόνος, η ζήλια, η ανηθικότητα, η αλαζονεία, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Το δίπτυχο «ιδιοφυΐες και σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητάς τους» είναι το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί τον συγγραφέα του βιβλίου, καθηγ......

Retail Price: €26.27

IANOS Price: 3.00 (Discount amount: €23.27)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

writer
ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ο Καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, του Λονδίνου και της Οξφόρδης, καθώς και στα πανεπιστήμια Παρισίων I και II, Λέιντεν, Μονάχου, Σιένας, Ρώμης, Γάνδης, Κορνέλ (Νέα Υόρκη), Αν Άρμπορ (Μίσιγκαν), Αθηνών και Ώστεν (Τέξας). Είναι μέλος των εθνικών Ακαδημιών των Αθηνών, του Βελγίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ρώμης, καθώς και μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Το 1997, διορίστηκε επίτιμος Queen’s Counsel (QC) από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία, το 2005, τον έχρισε επίσης Ιππότη «για τις εξαίρετες υπηρεσίες του στις διεθνείς νομικές σχέσεις». Έχει ακόμη τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ του έχουν επίσης απονεμηθεί τα διάσημα του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας, του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, καθώς και του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει σαράντα τέσσερα βιβλία στους τομείς του Δικαίου, της Γεωπολιτικής, της Τέχνης και της Ψυχοβιογραφίας, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Ελληνικά και τα Κινεζικά.

Summary

Η σπουδαιότητα του έργου των μεγάλων δημιουργών συχνά έχει καταφέρει να αποκρύψει αρνητικές πλευρές της προσωπικότητάς τους, όπως ο φθόνος, η ζήλια, η ανηθικότητα, η αλαζονεία, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Το δίπτυχο «ιδιοφυΐες και σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητάς τους» είναι το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί τον συγγραφέα του βιβλίου, καθηγητή Σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη. Η έκδοση «Σκοτεινό μεγαλείο. Προσωπικές αδυναμίες μεγάλων δημιουργών» αποτελεί εκτεταμένη εκδοχή σχετικής ομιλίας του συγγραφέα, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο κύκλου ομιλιών του «Megaro Plus». Οι προσωπικότητες που ξεδιπλώνει ο Βασίλειος Μαρκεζίνης σε ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι -το οποίο συνοδεύεται από δεκάδες φωτογραφίες πινάκων και αγαλμάτων- είναι ο ζωγράφος Ζακ-Λουΐ Νταβίντ, ο γλύπτης Τζιανκάρλο Μπερνίνι -μία ιδιοφυΐα που κάλυπτε κάθε μορφή εικαστικής τέχνης, από την αρχιτεκτονική μέχρι τη ζωγραφική- και ο μοναδικά προικισμένος Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Στόχος του συγγραφέα, όπως ο ίδιος διευκρινίζει στον πρόλογό του, δεν είναι να αμφισβητήσει τον ιδιοφυή χαρακτήρα των μεγάλων αυτών δημιουργών, αλλά να καταδείξει ότι η ανυπέρβλητη τελειότητά τους μπορεί να συνοδεύεται συγχρόνως και από μία περισσότερο ανθρώπινη πλευρά, η οποία είναι αναγνωρίσιμη από εμάς τους υπολοίπους, ακριβώς επειδή είναι κάτι λιγότερο από τέλεια. Κεντρικό σημείο της ανάλυσής του είναι το στοιχείο της εσωτερικής διαπάλης που αναπτύσσεται σε κάθε ανθρώπινη φύση: πρόκειται για μία διαπάλη που αποκυεί την αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή, στο ανθρώπινο και το θείο, στο άρρεν και το θήλυ, στο καλό και το κακό. Τούτο είναι ένα φαινόμενο που εντοπίζεται, σε διαφορετικό κάθε φορά βαθμό, σε όλους μας· αλλά στην περίπτωση των προσώπων που είναι προικισμένα με εξαιρετικά χαρίσματα ή δεξιότητες, οι εντάσεις που παράγονται είναι πολύ πιο μεγάλες.

Product Details

 • SKU:
  0203216
 • ISBN:
  978-960-19-0203-6
 • ISBN2:
  9789601902036
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
 • Writer:
  ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 • Curator:
  ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
 • Release Year:
  2008
 • Pages:
  162
 • Dimensions:
  21x28
 • Weight:
  0.9900 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews

: City of Prague Philharmonic - Eyes Wide Shut (Waltz No. 2 from Jazz Suite No. 2)