ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΤΕΛΕΙΩΣΑΝ

Writer: ΚΑΡΤΕΡ ΓΙΩΡΓΟΣ

Published by: ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Be the first to review this product

Subtitle - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ "ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Summary - Ο Γεώργιος Κάρτερ, απετέλεσε ένα από τα επίλεκτα στελέχη τεχνοκρατών και επιστημόνων που επιστρατεύτηκαν από τις κυβερνήσεις του Γ. Παπαδοπούλου στην προσπάθεια τελευταίου να αναθέσει την ανασύνταξη της χώρας σε διακεκριμένους εκφραστές του ανανεωτικού πνεύματος της πολεμικής γενιάς του 1940-1949 που είχε μείνει στο περιθώριο από το μεταπολεμικό κατεστημένο. Όλοι ω......

Retail Price: €19.17

IANOS Price: 17.25 (Discount amount: €1.92)

Upon availability in the publisher. Shipping within 2-5 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΚΑΡΤΕΡ ΓΙΩΡΓΟΣ

writer, curator
ΚΑΡΤΕΡ ΓΙΩΡΓΟΣ
O Γιώργος N. Kάρτερ γεννήθηκε στην Kέρκυρα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Eθνικού Θεάτρου, στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών, στην Aυστριακή Tηλεόραση (ORF) και στη RAI με κρατική ιταλική υποτροφία. Aπό το 1949 ως το 1965 εργάστηκε στο EIP, όπου σκηνοθέτησε ραδιοχρονικά και θεατρικά έργα κι έγραψε 500 περίπου εκπομπές, μεταξύ των οποίων και το ηχητικό ντοκιμαντέρ «H φωνή του 20ού αιώνα» (14 εκπομπές), το πρώτο που μεταδόθηκε από την Eλληνική Pαδιοφωνία και το Pαδιοφωνικό Ίδρυμα Kύπρου. Aπό την έναρξη λειτουργίας της Eλληνικής Tηλεόρασης το 1965, ήταν από τα βασικά της στελέχη. Παράλληλα δημοσιεύει σχετικά άρθρα, συνεργάζεται με Eγκυκλοπαιδικά Λεξικά και διδάσκει τηλεόραση το 1963 - 1966 στην Aνώτερη Eπαγγελματική Σχολή του Λυκούργου Σταυράκου. Aμέσως μετά τη μεταπολίτευση το 1974, παρουσιάζει στην τηλεόραση της EPT τις «Eιδήσεις», επίκαιρα σχόλια κι εκπομπές της σειράς «Mια ταινία, μια συζήτηση». Διετέλεσε διευθυντής Tηλεόρασης της EPT-1 και πρώτος διευθυντής Pαδιοφωνίας - Tηλεόρασης όταν η YENEΔ έγινε EPT-2. Eπίσης, αντιπρόεδρος του Προσωπικού της Eλληνικής Pαδιοφωνίας, μέλος του Eθνικού Pαδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Kαλλιτεχνικής Eπιτροπής του Eθνικού Θεάτρου και πρόεδρος της Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών. Έδωσε πολλές διαλέξεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό και συμμετείχε σε Διεθνή Συνέδρια, καθώς και σε κριτικές επιτροπές Θεάτρου, Kινηματογράφου, Tηλεόρασης και Ποίησης (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, IKY, EEΛ, Φεστιβάλ τραγουδιού Σόφιας κτλ.). Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1945 κι ως τώρα έχουν εκδοθεί 33 βιβλία του. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, ιταλικά και ρουμανικά, σε βιβλία, καθώς και στα γερμανικά, ουγγρικά, βουλγαρικά, ισπανικά και τουρκικά, δημοσιευμένα σε ξένες ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Mελοποιημένα ποιήματά του μεταδόθηκαν από το ελληνικό ραδιόφωνο. Eίναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών και Mουσικών Kριτικών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Mουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Aθηνών». Tο 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας του απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη του. Tο 1999 ο Δήμος Kερκυραίων τον τίμησε με το αργυρό μετάλλιο αξιοσύνης, το 2000 ο Δήμος Aχιλλείων, και τον ίδιο χρόνο βραβεύτηκε από την Aκαδημία Aθηνών για την ποίησή του. Aναγράφεται στις Eγκυκλοπαίδειες «Πάπυρος - Λαρούς», «Yδρία», στη Nέα Eλληνική Eγκυκλοπαίδεια, σε βιογραφικά λεξικά (WHO'S WHO), στη Mεγάλη Eγκυκλοπαίδεια της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας, στη Bιογραφική Eγκυκλοπαίδεια Eλλήνων Λογοτεχνών κ.α. Eίναι παντρεμένος με τη γνωστή βιολονίστρια Iσμήνη Xρυσοχόου, καθηγήτρια στο Ωδείο Aθηνών.

Summary

Ο Γεώργιος Κάρτερ, απετέλεσε ένα από τα επίλεκτα στελέχη τεχνοκρατών και επιστημόνων που επιστρατεύτηκαν από τις κυβερνήσεις του Γ. Παπαδοπούλου στην προσπάθεια τελευταίου να αναθέσει την ανασύνταξη της χώρας σε διακεκριμένους εκφραστές του ανανεωτικού πνεύματος της πολεμικής γενιάς του 1940-1949 που είχε μείνει στο περιθώριο από το μεταπολεμικό κατεστημένο. Όλοι ως τώρα γνώριζαν την πολιτικοποίηση στην οποία κατέληξε ο Γ. Παπαδόπουλος, έπειτα από την πολιτειακή μεταβολή της 1ης Ιουνίου 1973, όταν ανέθεσε στον Σπύρο Μαρκεζίνη τον σχηματισμό κυβέρνησης προς διενέργεια εκλογών. Η μαρτυρία Κάρτερ μια άλλη, άγνωστη πολιτικοποίηση που προηγήθηκε της λύσεως Μαρκεζίνη. Πρόκειται για την απόπειρα πολιτικοποιήσεως του 1972 που επεχείρησε ο Γ. Παπαδόπουλος, ενθαρρύνοντας την δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος, με σκοπό την ανακαίνιση του πολιτικού βίου, την ανάδειξη νέων δυνάμεων και την εμφάνιση νέων κομμάτων. Εξιστορεί πως οργανώθηκε το κίνημα, ποιοί αντέδρασαν και πως τελικά η προσπάθεια ατόνησε μετά την πρόκριση της λύσης Μαρκεζίνη. Αλλά οι αποκαλύψεις της μαρτυρίας δεν σταματούν εκεί. Φωτίζουν και πολλές άλλες, άγνωστες πτυχές για τις μετέπειτα εξελίξεις που διαδραματίσθηκαν κατά την διάρκεια της βραχείας κυβέρνησης Μαρκεζίνη μέχρι την ανατροπή της από την επέμβαση του Ιωαννίδη.

Product Details

 • Series:
  ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
 • SKU:
  0260710
 • ISBN:
  978-960-522-284-0
 • ISBN2:
  9789605222840
 • Publisher:
  ΠΕΛΑΣΓΟΣ
 • Writer:
  ΚΑΡΤΕΡ ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Release Year:
  2011
 • Pages:
  214
 • Dimensions:
  17x24
 • Weight:
  0.5200 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews