ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ

Writer: ΚΟΚΚΟΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Published by: ΚΕΔΡΟΣ

Be the first to review this product

Subtitle - ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Summary - Εξήντα τρεις, άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες, θεατρικές διαδρομές σε οκτώ ενότητες: Στην πρώτη για τους μηχανισμούς του θεάτρου (τη μάσκα, τη μεταμφίεση, τη γλώσσα του σώματος), στη δεύτερη για θέματα που αναφέρονται στο Αρχαίο Θέατρο ή αφορμώνται από αυτό (φιλολογική σάτιρα στον Αριστοφάνη, απομυθοποίηση του τραγικού ήρωα στον Ηρακλή ......

Retail Price: €16.92

Web Price: 11.80 (Discount amount: €5.12)

Upon availability in the publisher. Shipping within 2-5 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΚΟΚΚΟΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

writer
ΚΟΚΚΟΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Η Χριστίνα Κόκκοτα γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με καθηγητές τη Pούλα Πατεράκη, τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και την Αμαλία Μουτούση. Γράφει κριτική θεάτρου από το 1992. Κείμενά της φιλολογικού και θεατρικού περιεχομένου αλλά και ευρύτερου προβληματισμού έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες Πελοπόννησος και Tα Nέα και στα περιοδικά Αχαϊκά και Πολύπτυχο. Έχει δώσει διαλέξεις στο πλαίσιο των φιλολογικών βραδινών της Εταιρίας Λογοτεχνών NΔ. Ελλάδας αλλά και του Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου «Mώμος ο Πατρεύς». Mε εισηγήσεις της έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με οργανωτικούς φορείς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Cultural Cross Fertilization of Southern Italy and Western Greece through History), την Ένωση Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας (Τέχνη και Kριτική), τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, τη Δημοτική Πολιστική Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Παράρτημα Πάτρας). Έχει χρηματίσει μέλος του Δ.Σ. του ΔH.ΠE.ΘE. Πατρών, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ «Θεσμός Αρχαίου Δράματος», κριτικών επιτροπών στους Πανελλήνιους Πολιτιστικούς Μαθητικούς Αγώνες. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Αχαϊκά. Εργάζεται ως φιλόλογος καθηγήτρια στο Πειραματικό Λύκειο Πατρών.

Summary

Εξήντα τρεις, άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες, θεατρικές διαδρομές σε οκτώ ενότητες: Στην πρώτη για τους μηχανισμούς του θεάτρου (τη μάσκα, τη μεταμφίεση, τη γλώσσα του σώματος), στη δεύτερη για θέματα που αναφέρονται στο Αρχαίο Θέατρο ή αφορμώνται από αυτό (φιλολογική σάτιρα στον Αριστοφάνη, απομυθοποίηση του τραγικού ήρωα στον Ηρακλή του Heier Muller και στον Οιδίποδα - Αντι-οιδίποδα του Γιώργου Βέλτσου, διπλή ανάγνωση της Ορέστειας), στην τρίτη για θέματα του νεοελληνικού θεάτρου ("θεατρική περιοχή του Γιάννη Ρίτσου", Ιταλικά πρότυπα και εν γένει δυτικές επιδράσεις στο Επτανησιακό Θέατρο). Στην τέταρτη, μια περιδιάβαση στο ευρωπαϊκό θέατρο με εναύσματα που ξεκινούν από την Commedia dell'Arte, τον Γκολντόνι και τον Σαίξπηρ, περνούν από τον Λόρκα και τον Στρίντμπεργκ για να φθάσουν ως τον Πίντερ και τον Κούντερα («Η παράδοση της Commedia dell'Arte», "Λοκαντιέρα και κοινωνικές τάξεις", "Βασιλιάς Ληρ, η τραγωδία του ανθρώπου", "O διονυσιασμός στον Λόρκα", "O μισογυνισμός ενός γυναικολάτρη", "Θεατής στο έργο του Πίντερ"), αλλά και σε δραματουργούς πέραν του Ατλαντικού (τον Ευγένιο O'Νηλ και τον Τένεσση Ουίλλιαμς). Στην πέμπτη, με τον τίτλο "Όλος ο Κόσμος μία Σκηνή", η διαδρομή αφορά θέματα διαφορετικών καιρών και τόπων ("Αριστοκρατικό Νο και λαϊκό Kabuki", "Μικρό όργανο για το Πολωνικό Θέατρο", "Θεατρική Βιέννη", "Τα μεγάλα θέατρα του κόσμου"), στην έκτη εκφράσεις "Θεατρικής Πρωτοπορίας" ("Η βιοδυναμική του σώματος", "Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, "ο χαρούμενος desperado" του Γαλλικού Θεάτρου"). Στην έβδομη ο λόγος ανήκει σε θέματα ευρύτερου θεατρικού προβληματισμού "Το γελοίον ως αισθητική κατηγορία", "Θεατρικό ρεπερτόριο και κοινό"), στην όγδοη σε πρόσωπα ("O Ίνγκμαρ Μπέργκμαν του θεάτρου", Βασίλης Διαμαντόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης).

Product Details

 • SKU:
  0256715
 • ISBN:
  978-960-04-4155-0
 • ISBN2:
  9789600441550
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΚΕΔΡΟΣ
 • Writer:
  ΚΟΚΚΟΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 • Release Year:
  2011
 • Pages:
  287
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.5000 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews