NEW IANOS E-SHOP
go to new ianos.gr
 

ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

Writer: ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Published by: ΚΕΔΡΟΣ

Be the first to review this product

Summary - Εγώ μαι η Πολιτεία των Δυνατών η Πολιτεία των Λίγων, των Κηφήνων, της Αδικιάς, της Βίας η Πολιτεία και της Ψευτιάς ! Εγώ μαι η ιερή Πατρίδα, πόχω τον πόλεμο θεμέλιο, της ευτυχίας των δυνατών θεμέλιο, για να μπορούν να χαίρονται, γινόμενοι πιο δυνατοί και πιο σκληροί, πιο αχρείοι, τις αδερφές, τις μάννες των «ηρώων» μαζί με το αίμα των «ηρ......

Retail Price: €16.23

Web Price: 11.00 (Discount amount: €5.23)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

writer, translator, artist
ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
O Κώστας Βάρναλης (Πύργος Βουλγαρίας, 14 Φεβρουαρίου 1884- Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 1974) ήταν Έλληνας λογοτέχνης. Έγραψε ποιήματα, αφηγηματικά έργα, κριτική και μεταφράσεις. Τιμήθηκε το 1959 με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Γεννήθηκε στον Πύργο Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινό (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας το 1884, όπου βίωσε το κλίμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Το επίθετό του, αν όχι καλλιτεχνικό δηλώνει καταγωγή από τη Βάρνα όπου έμεναν πολλοί Έλληνες. Το 1898 τέλειωσε το Ελληνικό Σχολείο και συνέχισε την εκπαίδευσή του στα Ζαρίφεια διδασκαλεία της Φιλιππούπολης και έπειτα με την υποστήριξη του Μητροπολίτη Αγχιάλου ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Φιλολογία όπου και πήρε μέρος στη διαμάχη για το Γλωσσικό Ζήτημα ως υποστηρικτής των δημοτικιστών. Το 1907 συμμετείχε στην ίδρυση του ποιητικού περιοδικού Ηγησώ, το οποίο κυκλοφόρησε δέκα τεύχη. Το 1908 πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άρχισε να εργάζεται στην εκπαίδευση στην αρχή στο ελληνικό διδασκαλείο του Πύργου (Μπουργκάς) σε ηλικία δεκαοχτώ ετών και στη συνέχεια στην Ελλάδα (στην Αμαλιάδα) και μεταξύ άλλων στην Ανωτάτη Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης ενώ εργάστηκε για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος. Από το 1910 άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και ως το 1916 ολοκλήρωσε τους Ηρακλείδες του Ευριπίδη, τον Αίαντα του Σοφοκλή, τα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντα και τον Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου του Φλωμπέρ. Μετά το δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο, στον οποίο πήρε μέρος, φοίτησε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης του Γληνού. Το έργο του είναι γραμμένο στη δημοτική και έχει καλά επιμελημένη μορφή και πλαστικότητα στην έκφραση. Χαρακτηρίζεται από θερμή λυρική φαντασία και σατιρική διάθεση με ενδιαφέρον για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η ποίηση του, ιδιαίτερα, χαρακτηρίζεται από έντονο «διονυσιασμό», παιχνιδιάρικη διάθεση και βαθύ μουσικό αίσθημα που συνδυάζεται άριστα με τη σάτιρα, ενώ θεωρείται ένας από τους κυριότερους αριστερούς εργάτες της γλώσσας στην Ελλάδα. Ο Βάρναλης διατήρησε την ποιητική αλλά και την ανθρώπινη εγρήγορσή του μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Summary

Εγώ μαι η Πολιτεία των Δυνατών η Πολιτεία των Λίγων, των Κηφήνων, της Αδικιάς, της Βίας η Πολιτεία και της Ψευτιάς ! Εγώ μαι η ιερή Πατρίδα, πόχω τον πόλεμο θεμέλιο, της ευτυχίας των δυνατών θεμέλιο, για να μπορούν να χαίρονται, γινόμενοι πιο δυνατοί και πιο σκληροί, πιο αχρείοι, τις αδερφές, τις μάννες των «ηρώων» μαζί με το αίμα των «ηρώων» ! Εγώ μαι η ιερή Πατρίδα οπού με την ειρήνη θανατώνω την ψυχή και το πνέμα των ανθρώπων, σκεπάζοντάς τους με σκοτάδια και κουρέλια και δίνοντάς τους λίγες λέξεις, να ζουν ονειρευάμενοι τις λέξεις και να πεθαίνουνε για λέξεις ! Είμαι η ιερή Πατρίδα, που διδάχνω το μίσος, την κλοπή, το φόνο, σειώντας ένα πανί χρωματιστό, μπροστά στα μάτια, που τυφλώνω τα με χίλιους τρόπους. Είμαι η Θρησκεία, που φανερώνω τη Θέληση των ουρανών, στα πλήθη που δεν έχουν θέληση, γιατί δεν έχουν γνώση. Είμαι η Θρησκεία, που ευλογάει τους χρυσούς, τους επίσημους φονιάδες, που λάμπουν από λίπος κι’ από ακαματιά κ’ έχουν τα μάτια του πετρίτη, που από το πιο μεγάλο ψήλος βρίσκουν το πιο βαθιά κρυμμένο κέρδος. Είμαι η Θρησκεία, που καταριέται τα θύματα, τα θύματά της, και που, όσο αρνιόνται, τόσο τα βυθίζει μες την τρομάρα αιώνιας ποινής πάνω στη Γη και κάτου από το Χώμα ! Εγώ μαι η Τέχνη του Απολύτου, του έξω καιρού και τόπου η Τέχνη, χωρίς σκοπό και δίχως όφελο. Εγώ μαι η Τέχνη της Μορφής, των λέξεων, των ρυθμών, του αισθήματος, του υποκειμενισμού, των αντιφάσεων της Ηδονής ! Εγώ μαι ο αριστοκράτης Στίχος, η Κεντρική όψη της Ζωής, των υπερκόσμιων ψίθυρων Ακοή, πούχασα την αφή της Ζωής που αλλάζει κύκλους, νόημα και σκοπό με τους καιρούς. Εγώ μαι η Τέχνη, που χωρίζω, αντίς να ενώνω τους ανθρώπους, και που ανασταίνω μέσα από τους τάφους παλιές ιδέες, πόχουν πεθάνει, χτυπώντας τα φτερά του πνεύματος οπίσω, οπίσω, οπίσω, σκοτώνοντας τη ζωή και τη λαχτάρα της για Φως, για Λευτεριά, γι’ Ανέβασμα !

Product Details

 • SKU:
  0017115
 • ISBN:
  960-04-0855-6
 • ISBN2:
  9600408556
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΚΕΔΡΟΣ
 • Writer:
  ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
 • Release Year:
  1961
 • Pages:
  256
 • Dimensions:
  15x23
 • Weight:
  0.4400 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews