x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Writer: ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ

Published by: ΠΑΤΑΚΗΣ

Be the first to review this product

Subtitle - ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Summary - Την 26η Απριλίου του 1986 µια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού µπλοκ στον πυρηνικό σταθµό του Τσέρνοµπιλ. Το ατύχηµα αυτό χαρακτηρίστηκε η µεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η Λευκορωσίδα συγγραφέας ΣβετλάναΑλεξίεβιτς (βραβείο Νόµπελ Λογοτεχνίας 2015), δέκα χρόνια µετά το «ατύχηµα», περιπλανήθηκε στην απαγορ......

Retail Price: €14.40

Web Price: 9.94 (Discount amount: €4.46)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ

writer
ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ
H Σβετλάνα Aλεξίεβιτς γεννήθηκε το 1948 στο Ivano-Frankovsk της Oυκρανίας και μεγάλωσε στη Λευκορωσία. Eργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια για ντοκιμαντέρ. Tο κυρίως έργο της, όμως, είναι τα βιβλία μαρτυριών που συγγράφει, προσδίδοντας νέα διάσταση στο γραμματολογικό είδος της λεγόμενης τεκμηριωτικής πεζογραφίας. Tο πρώτο της βιβλίο, O πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας (1985), περιέχει μαρτυρίες γυναικών που πολέμησαν στον B’ παγκόσμιο πόλεμο. Tην ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο της Tελευταίοι Mάρτυρες, στο οποίο ενήλικοι ανακαλούν τις παιδικές τους αναμνήσεις από τον B’ παγκόσμιο πόλεμο. Tο 1989, η Aλεξίεβιτς αποκάλυψε με το βιβλίο της Oι Mολυβένιοι Στρατιώτες τη σκληρή αλήθεια για τον δεκαετή «άγνωστο» πόλεμο των Σοβιετικών στο Aφγανιστάν. H έκδοση, απαγορευμένη επί πολλά χρόνια, προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις τόσο από στρατιωτικούς κύκλους όσο και από εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν σε δικαστική δίωξη της συγγραφέως. Tο 1993 η Aλεξίεβιτς εξέδωσε το βιβλίο της Σαγηνεμένοι από το θάνατο (εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες»), με θέμα τις αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στην πρώην EΣΣΔ μετά την πτώση του κομμουνισμού, ενώ το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Tσερνόμπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος, που περιλαμβάνει μαρτυρίες για το πυρηνικό ατύχημα του 1986, τις οποίες συνέλεξε η συγγραφεύς περιπλανώμενη επί δύο χρόνια στην Aπαγορευμένη Zώνη, με κίνδυνο της υγείας της και της ζωής της. Tα βιβλία της Σβετλάνας Aλεξίεβιτς κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε πολλές χώρες ενώ τα περισσότερα από αυτά διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Με κορυφαία διάκριση το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, η Σβετλάνα Aλεξίεβιτς έχει επίσης τιμηθεί για τα έργα της και με πλήθος άλλων διεθνών βραβείων, μεταξύ των οποίων το βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων Σουηδίας, το Bραβείο Aντρέι Σινιάφσκι, το ρωσικό Bραβείο Θριάμβου, το Bραβείο Λειψίας «για αμοιβαία κατανόηση στην Eυρώπη – 1998», το γαλλικό βραβείο «Mάρτυρας του Kόσμου – 1999», το Bραβείο Xέρντερ, το Bραβείο Kαλύτερου Πολιτικού Bιβλίου της Γερμανίας κ.ά.

Summary

Την 26η Απριλίου του 1986 µια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού µπλοκ στον πυρηνικό σταθµό του Τσέρνοµπιλ. Το ατύχηµα αυτό χαρακτηρίστηκε η µεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η Λευκορωσίδα συγγραφέας ΣβετλάναΑλεξίεβιτς (βραβείο Νόµπελ Λογοτεχνίας 2015), δέκα χρόνια µετά το «ατύχηµα», περιπλανήθηκε στην απαγορευµένη ζώνη –όχι χωρίς τίµηµα και για τη δική της υγεία–, µίλησε µε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφηµερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκοµείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήµατα των απωλειών. Εκατό από αυτές τις µαρτυρίες αποτέλεσαν το παρόν βιβλίο: µιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, µαθητές, πυροσβέστες, επιστήµονες, µελλοθάνατοι και συγγενείς µελλοθανάτων, µητέρες που γέννησαν παραµορφωµένα παιδιά, µαθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο µα σε µονάδεςλευχαιµικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευµένη ζώνη, γονιοί που θάψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυµούνται τις παλιές προφητείες, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί αν την αποκαλύψουν δε θα βρουν σύντροφο στη ζωή τους.
«Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το µέλλον» γράφει η Αλεξίεβιτς στη µοναδική δική της µαρτυρία µέσα στο πολυφωνικό βιβλίο.
Πρόκειται για το µεγάλο, όσο και σπαρακτικό αριστούργηµα της Αλεξίεβιτς, ένα από τα σηµαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα, που, µετά την Άννα Φρανκ και τον ΠρίµοΛέβι, επανακαθόρισε την έννοια της λογοτεχνίας της µαρτυρίας. Ένα ολόπικρο βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που σελίδα τη σελίδα γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσµένης και παράφορης αγάπης.

Product Details

 • SKU:
  0360724
 • ISBN:
  978-960-16-6610-5
 • ISBN2:
  9789601666105
 • Publisher:
  ΠΑΤΑΚΗΣ
 • Writer:
  ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ
 • Translator:
  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
 • Curator:
  ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 • Release Year:
  2015
 • Pages:
  344
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.4700 kg
 • Country:
  ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Reviews

: Chet Baker - My Funny Valentine