διδάσκει ο Χρήστος Οικονόμου

Έναρξη: Τρίτη, 9 Μαΐου 2017, 18:00 - 21:00

 

Η σκέψη, λέει ο Χέγκελ, είναι η άρνηση αυτού που βρίσκεται μπροστά μας. Μια από τις πρωταρχικές επιδιώξεις του σεμιναρίου Διηγήματος-Νουβέλας είναι να εξασκηθούν οι συμμετέχοντες στην τέχνη της σκέψης – της άρνησης δηλαδή του ορατού και του προφανούς, έτσι ώστε να αποκτήσουν τις βάσεις που θα τους επιτρέψουν να εξασκηθούν, εφόσον έχουν την απαιτούμενη θέληση και ζέση, στην εξίσου απαιτητική τέχνη της γραφής – της μετατροπής δηλαδή του αόρατου σε ορατό, του μη αισθητού σε αισθητό, του άρρητου σε λόγο με δομή και νόημα. Πρόκειται ασφαλώς για μια φιλόδοξη επιδίωξη, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι σεμινάρια όπως αυτό απευθύνονται σε ανθρώπους με εξίσου μεγάλες φιλοδοξίες.

Βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η παραπάνω επιδίωξη είναι η εξάσκηση «επί του πεδίου»: αυτό σημαίνει εξάσκηση στην ανάγνωση και τη γραφή. Όλα τα αξιανάγνωστα λογοτεχνικά κείμενα –και πολύ περισσότερο εκείνα που ανήκουν στη λεγόμενη μικρή φόρμα, όπως είναι το διήγημα και η νουβέλα– είναι γεμάτα με κλειδωμένες πόρτες που περιμένουν από τον αναγνώστη να τις ξεκλειδώσει. Οι κλειδωμένες αυτές πόρτες βρίσκονται εκεί όχι από καπρίτσιο του συγγραφέα, αλλά επειδή το νόημα κάθε σημαντικού λογοτεχνικού κειμένου πραγματώνεται μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή του αναγνώστη. Και ο αναγνώστης καλείται να τις ξεκλειδώσει επειδή έτσι θα μπορέσει να διευρύνει την απόλαυση της ανάγνωσης. Μαθαίνοντας να ξεκλειδώνει τις σφαλιστές πόρτες στα κείμενα των άλλων, ο επίδοξος (και φιλόδοξος) συγγραφέας αποκτά την πείρα που απαιτείται για να διευρύνει τα όρια της αναγνωστικής απόλαυσης των δικών του κειμένων.

Στη διάρκεια των σεμιναρίων θα περιηγηθούμε μαζί τα κείμενα μερικών από τους κορυφαίους αριστοτέχνες της μικρής φόρμας –Ελλήνων και ξένων– και θα επιχειρήσουμε να «αποκρυπτογραφήσουμε» τις τεχνικές που εφαρμόζουν, έτσι ώστε, στο τέλος, οι συμμετέχοντες να πάρουν μια πρώτη γεύση της κρίσιμης αποστολής που τους περιμένει: να μάθουν να αντικρίζουν τον κόσμο με το δικό τους, ξεχωριστό βλέμμα και να μάθουν πώς να δίνουν σε αυτό το βλέμμα τη δική τους, ξεχωριστή καλλιτεχνική έκφραση.
 

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ.

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

 Τρόποι πληρωμής
• Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% (πριν από την έναρξη των μαθημάτων)
• Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων - 2η δόση στο 6ο μάθημα)
• Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).

 

 

 
: Άγνωστο
: Άγνωστο