Εργαστήρια Βιβλίου | Σεμινάρια | IANOS | ΑΝΟΙΞΗ 2018

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ | ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Εφέτος συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας των Εργαστηρίων Βιβλίου στον IANO. Δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2013 και ήδη έχουν λειτουργήσει δέκα επιτυχημένοι κύκλοι.

Στόχος μας

Με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο στοχεύουμε στη συγγραφική πρόοδο και στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, αλλά και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα, όπως επίσης και στην επιμόρφωση σε ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα.

Διδακτικά αντικείμενα

Τα εργαστήρια και τα σεμινάριά μας κινούνται στο τρίπτυχο Δημιουργική γραφή – Διόρθωση και Επιμέλεια κειμένων – Εικονογράφηση. Καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται με το βιβλίο αλλά και με εξειδικευμένες επιστημονικές θεματικές ενότητες.

Πού και πώς

Ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση των ενδιαφερομένων, ανακοινώνουμε για την άνοιξη του 2018 μια ειδικά σχεδιασμένη και εμπλουτισμένη ενότητα διά ζώσης σεμιναρίων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και εξ αποστάσεως σεμιναρίων (e-learning).

Πότε πραγματοποιούνται

Τα εαρινά εργαστήρια ξεκινούν στις 23 Απριλίου, οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται έως τις 16 Απριλίου και η υλοποίησή τους ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2018. Στις πληροφορίες καθενός σεμιναρίου θα βρείτε αναλυτικότερες πληροφορίες. [Τα μαθήματα στο εξ αποστάσεως (e-learning) Εργαστήριο Διόρθωσης κειμένων και στο εξ αποστάσεως (e-learning) Εργαστήριο Επιμέλειας κειμένων ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Απριλίου.]

Διδάσκοντες

Στην ομάδα διδασκόντων των Εργαστηρίων Βιβλίου συμμετέχουν καταξιωμένοι συγγραφείς, επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου και από άλλα επιστημονικά πεδία, με διδακτική εμπειρία.

Δυνατότητα για μαθήματα εξ αποστάσεως

Παράλληλα, παρέχουμε τη δυνατότητα εξ αποστάσεως σεμιναρίων (e-learning), τα οποία αφορούν γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με το βιβλίο. Πρόκειται για εργαστήρια-σεμινάρια δημιουργικής γραφής και διόρθωσης, καθώς και επιμέλειας κειμένων, τα οποία προωθούν τη μαθησιακή διαδικασία μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (χρησιμοποιείται μοντέρνα και εύχρηστη πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης), ώστε να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης σε όσους δεν μπορούν να συμμετέχουν στα διά ζώσης σεμινάρια.

Σε ποιους απευθύνονται

Τα σεμινάριά μας απευθύνονται σε όσους στοχεύουν να μυηθούν στα μυστικά της γραφής καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους (νέοι συγγραφείς)· σε όσους προσβλέπουν σε υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων (διορθωτές-επιμελητές κειμένων)· σε όσους επιθυμούν τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε επιλεγμένες επιστημονικές θεματικές ενότητες.

Παρουσίαση σεμιναρίων

Όπως σε κάθε κύκλο, οι διδάσκοντες θα παρουσιάσουν τις θεματικές ενότητες του νέου κύκλου σεμιναρίων (Άνοιξη 2018) τόσο στην Αθήνα (Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 19.00, Σταδίου 24) όσο και στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 18.00, Αριστοτέλους 7). Κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές του ενδέκατου κύκλου σπουδών μας, να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για το σεμινάριο που τον ενδιαφέρει και να λύσει οποιεσδήποτε απορίες του.

 

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο]

Ακολουθούν αναλυτικά τα σεμινάριά μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 

Διά ζώσης εργαστήρια στην Αθήνα

 

Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής

Μυθιστόρημα – Κλειδιά και αντικλείδια Ρέα Γαλανάκη

Διήγημα - Νουβέλα: Ξεκλειδώνοντας τη μικρή φόρμα Χρήστος Οικονόμου

Διήγημα - Νουβέλα: Το επόμενο βήμα Χρήστος Οικονόμου

Ποιητική συνάντηση Στρατής Πασχάλης

Παιδικό και νεανικό βιβλίο: Περπατούμε στο δάσος... όταν ο λύκος είναι εδώ.Ένα εργαστήρι δημιουργικής προσέγγισης της παιδικής λογοτεχνίας Μαρία Αγγελίδου - Ελένη Σβορώνου

Συγγραφή θεατρικού έργου Σωτήρης Χατζάκης

 

 

 Εργαστήριο Διόρθωσης - Επιμέλειας κειμένων

(2 κύκλοι, 4 επίπεδα)

Δημήτρης Θάνας - Πελαγία Μαρκέτου

1. Εισαγωγή στη διόρθωση κειμένων

2. Εργαστηριακό τμήμα διόρθωσης κειμένων

3. Εισαγωγή στην επιμέλεια κειμένων

4. Εργαστηριακό τμήμα επιμέλειας κειμένων

 

Εργαστήριο Εικονογράφησης

Εικονογράφηση Σβετλίν

 

 Διά ζώσης εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη

 

Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής

Πεζογραφία (για αρχάριους): Πώς γίνεται η αρχή Σοφία Νικολαΐδου

Πεζογραφία (για προχωρημένους): Γράφω το δικό μου βιβλίο Σοφία Νικολαΐδου

Διήγημα - Νουβέλα: Μυθοπλασία – Εργαλεία, ψεύδη και χειρισμοί Γιάννης Σκαραγκάς

Ποίηση Βασίλης Αμανατίδης

Τεχνική γραφής σεναρίου Τάσος Αποστολίδης

 

Εξ αποστάσεως εργαστήρια (e-learning)

 

Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής

Μυθιστόρημα – Από την πρώτη ύλη στο έργο τέχνης Κώστας Καβανόζης

Διήγημα - Νουβέλα: Ξεκλειδώνοντας τη μικρή φόρμα Χρήστος Οικονόμου

Η αστυνομική αφήγηση και τα μυστικά της Ανδρέας Αποστολίδης

Ποιητική συνάντηση Στρατής Πασχάλης

«Στο κάτω-κάτω της γραφής» – Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και σχέσης με το παιδικό και νεανικό βιβλίο Μαρία Αγγελίδου - Ελένη Σβορώνου

 

 Εργαστήριο Διόρθωσης κειμένων

(συντονισμός Δημήτρης Θάνας)

Δημήτρης Θάνας - Πελαγία Μαρκέτου

 

 Εργαστήριο Επιμέλειας κειμένων

(συντονισμός Δημήτρης Θάνας)

Δημήτρης Θάνας - Πελαγία Μαρκέτου

 

 

Παρουσίαση-ενημέρωση θεματικών κύκλων των Εργαστηρίων στην Αθήνα

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

στις 19.00 (IANOS, Σταδίου 24)