(διήγηση, άμεσος διάλογος, ημερολόγιο, επιστολική λογοτεχνία, δοκίμιο, ταξιδιωτική λογοτεχνία, βιογραφία... κ.ά.)

 

διδάσκει ο Χρήστος Χρυσόπουλος

Έναρξη: Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο IANOS προσφέρει ένα μοναδικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής βασισμένο στην επισταμένη μελέτη εκείνων των λογοτεχνικών ειδών που δεν καλύπτονται εξειδικευμένα από τα συνήθη προγράμματα.

 
ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Ο σύγχρονος συγγραφέας καλείται πολύ συχνά να χειριστεί διαφορετικά είδη του λόγου, τα οποία είναι απαραίτητο να κατέχει εξίσου καλά με τη μυθοπλαστική αφήγηση. Παράλληλα, το μυθιστόρημα στις μέρες μας περιλαμβάνει και κείμενα μη-μυθοπλαστκού χαρακτήρα, όπως είναι το ημερολόγιο, η επιστολή, η βιογραφία, το δοκίμιο, το θέατρο, η ιστορική αφήγηση κ.ά., τα οποία ο συγγραφέας καλείται να συνταιριάξει αρμονικά εντός ενός μυθιστορήματος.

Το εργαστήριο Δημιουργική Γραφή – Δουλεύοντας με Ποικίλα Είδη,  υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Χρυσόπουλου, απαντά σε αυτό ακριβώς το αίτημα καλύπτοντας:

  1. Την άσκηση σε είδη του λόγου τα οποία δεν μελετώνται επισταμένως από άλλα εργαστήρια δημιουργικής γραφής.
  2. Τη σύνθεση των διαφορετικών ειδών και τη λειτουργία τους εντός του σύγχρονου μυθιστορήματος.


Το εξ αποστάσεως πρόγραμμα ασκεί τους συμμετέχοντες στη δεξιότητα της πολύπλευρης αφήγησης που συνδυάζει τη μυθοπλασία (διήγημα, μυθιστόρημα, αφήγημα) με άλλα είδη του λόγου και χρησιμοποιεί ποικίλες παιδαγωγικές τεχνικές (βίντεο, Διαδίκτυο, σημειώσεις, ασκήσεις).

 

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

 Η φιλοσοφία του εξ αποστάσεως προγράμματος με Δουλεύοντας με Ποικίλα Είδη στοχεύει στη χειραφέτηση των συμμετεχόντων συγγραφέων μέσω κατευθυνόμενης αυτο-διδασκαλίας (directed self-learning). Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από 10 «μαθήματα» που έχουν τη μορφή προκαθορισμένων διαδικτυακών συναντήσεων. Στις συγκεκριμένες κάθε φορά ημερομηνίες, ο διδάσκων αναρτά στον διαδικτυακό χώρο του εργαστηρίου την ύλη της εκάστοτε διδακτικής ενότητας. Στους συμμετέχοντες θα παρέχεται κάθε φορά το απαραίτητο υλικό: σημειώσεις, κείμενα προς ανάγνωση, βίντεο, παρουσιάσεις, ασκήσει κλπ. Επίσης θα παρέχεται ένας «οδηγός μαθήματος» (study guide), δηλαδή μια σειρά επεξηγηματικών οδηγιών για το πώς είναι διαρθρωμένη κάθε διδακτική ενότητα, σε τι αποσκοπεί, με ποια σειρά θα πρέπει να αναγνωστεί η ύλη και ποιες είναι οι λεπτομέρειες των ασκήσεων που δίδονται. Την ίδια μέρα (ή την προηγούμενη), ο διδάσκων θα έχει παραδώσει στους συμμετέχοντες τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του (feedback) από τις προηγούμενες ασκήσεις. Παράλληλα θα λειτουργήσει και ένας χώρος ζωντανής συζήτησης (forum), στον οποίο οι συμμετέχοντες και ο διδάσκων θα μπορούν να συνομιλούν πέρα από το πλαίσιο των ορισμένων μαθημάτων. Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένας ζωντανός και πλούσιος χώρος ανταλλαγής ιδεών και γνώσης. Το Διαδίκτυο αποτελεί ιδανικό μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού και το εξ αποστάσεως πρόγραμμα  Δουλεύοντας με Ποικίλα Είδη  θα λειτουργήσει ως μια κοινότητα γραφής, στην οποία οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προσέρχονται οποιαδήποτε στιγμή.
 

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ.

Διάρκεια μαθημάτων: 10 εβδομάδες (10 μαθήματα)

Δίδακτρα: 300 ευρώ για νέες εγγραφές και 260 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

 Τρόποι πληρωμής
• Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% (πριν από την έναρξη των μαθημάτων)
• Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων - 2η δόση στο 6ο μάθημα)
• Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).

 
: Άγνωστο
: Άγνωστο