διδάσκει η Μαίρη Κλιγκάτση

Έναρξη: Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

 

Ο Άμος Οζ στην εναρκτήρια περίοδο του βιβλίου του Η Νύχτα του Συγγραφέα (Εκδόσεις Καστανιώτη, μετάφραση Λ. Μιζάν) περιγράφει με ευρηματικό τρόπο ορισμένα από τα πιο μύχια ερωτήματα που ταλανίζουν έναν (επίδοξο) συγγραφέα: «Γιατί γράφεις; Γράφεις και σβήνεις αδιάκοπα ή μήπως καταγράφεις απευθείας την έμπνευσή σου; Ποια είναι η γνώμη σου για άλλους συγγραφείς; Ποιος σε έχει επηρεάσει και ποιον δεν ανέχεσαι; Οι ιστορίες σου είναι αυτοβιογραφικές ή δημιουργήματα της φαντασίας σου;» Από τις πρώτες σκληρές εμπεδώσεις της μάχης με τη λευκή σελίδα είναι η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας ορισμένων από τα παραπάνω ερωτήματα. Ή και όλων.

Στην περίπτωση της μικρής φόρμας, ο συγγραφέας καλείται να διαχειριστεί άμεσα τα ερωτήματά του, αλλά κυριότερα τον χρόνο και τον χώρο που υπαγορεύεται από την ίδια ιστορία, με κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας και αποφασιστικότητα. Η κατασκευή αυτού του μικρού-μεγάλου σύμπαντος, που είναι η μικρή φόρμα, απαιτεί αντίληψη της αφαίρεσης και οικονομία: τα υλικά πρέπει να είναι απολύτως μετρημένα.

Η ενασχόληση του (επίδοξου) συγγραφέα με το συγκεκριμένο είδος δεν προοικονομεί το πέρασμά του στο μυθιστόρημα. Η μικρή φόρμα δεν αποτελεί σκαλοπάτι για τη μεγάλη. Διατηρεί την αυτοτέλεια και τους κώδικές της, απαιτώντας από αυτόν που την υπηρετεί να λαμβάνει κάθε στιγμή συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις, αλλά και να θητεύει διαρκώς στον μεγάλο ταμιευτήρα της παράδοσης του είδους και, φυσικά, της γλώσσας.

Με βάση τα παραπάνω, στο εργαστήριο θα συζητηθούν θεωρητικά και δοκιμιακά κείμενα και έργα σταθμοί της εθνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ενδεικτικά θα μελετηθούν: Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι, Γκριν, Τσέχωφ, Μπόρχες, Ρούλφο, Μπέκετ, Κάρβερ. Αλλά και Ταχτσής, Γονατάς, Παπαδημητρακόπουλος, Χειμωνάς, Χιόνης, Παπαγιώργης, Σταθόπουλος, Κυριακίδης, Μήτσορα κ.ά.

 

Εξ αποστάσεως διδασκαλία

 

Το ειδικά διαμορφωμένο εξ αποστάσεως πρόγραμμα στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «ζώντος εργαστηρίου», ενός «living lab», που φιλοδοξεί να συνδυάσει την εμπειρία της ομάδας με την ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός απολύτως προσωπικού τρόπου διαχείρισης του χρόνου και του όγκου της απαιτούμενης δουλειάς. Οι δέκα ψηφιακές συναντήσεις υλοποιούνται με τη βοήθεια μιας πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, στην οποία αναρτάται στην προκαθορισμένη ημερομηνία το προβλεπόμενο υλικό της κάθε διδακτικής ενότητας (σημειώσεις, βιβλιογραφία, ασκήσεις, επεξηγηματικές οδηγίες για τα παραδοτέα, οπτικοακουστικό υλικό κ.λ.π.). Η διδάσκουσα θα επιστρέφει στους συμμετέχοντες τις ασκήσεις της κάθε ενότητας με επεξηγηματικά σχόλια και πρόσθετη βιβλιογραφία, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και στο προσωπικό ύφος του κάθε συμμετέχοντα. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός προσωπικού ταμιευτήρα αναφορών, αλλά και η διαμόρφωση μιας κοινής εμπειρίας μεταξύ της ομάδας, που θα διαμορφώνεται και θα μετασχηματίζεται ταυτόχρονα και παράλληλα με την ατομική προσπάθεια.   

 

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ.

Διάρκεια μαθημάτων: 10 δεκαήμερα

Δίδακτρα: 300 ευρώ για νέες εγγραφές και 260 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

 Τρόποι πληρωμής
• Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% (πριν από την έναρξη των μαθημάτων)
• Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων - 2η δόση στο 6ο μάθημα)
• Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).

 
: Άγνωστο
: Άγνωστο