διδάσκει η Μαίρη Κλιγκάτση

Έναρξη: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017, 18:00 - 21:00

 

Μικρή φόρμα: το μυθιστόρημα της μιας ανάσας

Από τις πρώτες σκληρές εμπεδώσεις της μάχης με τη λευκή σελίδα είναι η συνειδητοποίηση του ποιος μιλάει. Ποιος μιλάει, λοιπόν; Αλλά και πώς; Πώς μιλάει η λογοτεχνία και πώς μιλάει η γλώσσα; Ποιο είναι το σημείο μηδέν της γραφής ή της ιστορίας – παραφράζοντας τον Ρολάν Μπαρτ; Πότε ξεκινάει η ιστορία, αλλά κυρίως πότε δεν τελειώνει; Αν τα παραπάνω ερωτήματα είναι σημαντικό να απαντηθούν σε κάθε είδους λογοτεχνική γραφή, στην περίπτωση της μικρής και πολύ μικρής φόρμας, αποκτούν μια άλλη βαρύτητα. Η κατασκευή αυτού του μικρού-μεγάλου σύμπαντος, απαιτεί μέγιστη ακρίβεια και οικονομία: τα υλικά πρέπει να είναι απολύτως μετρημένα. Ο χώρος και ο χρόνος του κειμένου είναι αυτοί που, στο τέλος, ελέγχουν την ανάσα του συγγραφέα και, επομένως, του αναγνώστη. Κυρίως όμως την αντοχή.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θεωρητικά και δοκιμιακά κείμενα συνομιλούν με έργα σταθμούς της εθνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται, αφού η γραφή είναι η ανάγνωση του εαυτού και αντίστροφα.

Το σεμινάριο βασίζεται στη συστηματική εβδομαδιαία εξάσκηση των συμμετεχόντων, με αναθέσεις τουλάχιστον δύο παραδοτέων ανά συνάντηση, και στη μεθοδολογική ανάγνωση και μελέτη ορισμένων από τους κορυφαίους Έλληνες και ξένους δεξιοτέχνες της μικρής φόρμας. Ενδεικτικά θα μελετηθούν: Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι, Γκριν, Τσέχωφ, Μπόρχες, Μάρκες, Μπέκετ, Κάρβερ. Αλλά και Ταχτσής, Γονατάς, Παπαδημητρακόπουλος, Χειμωνάς, Χιόνης, Παπαγιώργης, Σταθόπουλος, Κυριακίδης, Μήτσορα κ.ά.

Οι συναντήσεις βασίζονται στον τριπλό άξονα ανάγνωση/ακρόαση – γραφή/διόρθωση – γραφή/μεταγραφή˙ και αυτά υπό το πρίσμα της κοινής εμπειρίας μιας ομάδας που επικοινωνεί και μοιράζεται το ένα που προηγείται: την απόλυτα αντιφατική και προσωπική αίσθηση της αντιπαράθεσης με τον εαυτό και τη λευκή σελίδα.

 

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ.

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

  Τρόποι πληρωμής
• Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% (πριν από την έναρξη των μαθημάτων)
• Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων - 2η δόση στο 6ο μάθημα)
• Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).

 

 
: Άγνωστο
: Άγνωστο