διδάσκει η Μαίρη Κλιγκάτση

Έναρξη: Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016, 18:00 - 21:00

 

Μικρή φόρμα: το μυθιστόρημα της μιας ανάσας

 

Ο πολύς Μισέλ Φουκώ αναρωτιόταν το 1969 τι είναι ένας συγγραφέας, επιδιώκοντας μια διάκριση ανάμεσα στον συγγραφέα ως υπαρκτό/ιστορικό πρόσωπο και στη λειτουργία του συγγραφέα. Η μελέτη της παραπάνω συνθήκης είναι από τις πιο σημαντικές επιδιώξεις του εργαστηρίου Μικρής Φόρμας (Διήγημα - Νουβέλα). Από τις πρώτες σκληρές εμπεδώσεις της μάχης με τη λευκή σελίδα είναι η συνειδητοποίηση του ποιος μιλάει. Ποιος μιλάει, λοιπόν; Αλλά και πώς; Πώς μιλάει η λογοτεχνία και πώς μιλάει η γλώσσα; Ποιο είναι το σημείο μηδέν της γραφής ή της ιστορίας – παραφράζοντας τον Ρολάν Μπαρτ; Πότε ξεκινάει η ιστορία, αλλά κυρίως πότε δεν τελειώνει; Αν τα παραπάνω ερωτήματα είναι σημαντικό να απαντηθούν σε κάθε είδους λογοτεχνική γραφή, στην περίπτωση της μικρής φόρμας αποκτούν μιαν άλλη βαρύτητα. Η κατασκευή αυτού του μικρού-μεγάλου σύμπαντος απαιτεί μέγιστη ακρίβεια και οικονομία: τα υλικά πρέπει να είναι απολύτως μετρημένα. Ο χώρος και ο χρόνος του κειμένου είναι αυτοί που, στο τέλος, ελέγχουν την ανάσα του συγγραφέα και, επομένως, του αναγνώστη. Κυρίως όμως την αντοχή.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θεωρητικά και δοκιμιακά κείμενα συνομιλούν με έργα σταθμούς της εθνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται, αφού η γραφή είναι η ανάγνωση του εαυτού και αντίστροφα.

Το σεμινάριο βασίζεται στη συστηματική εβδομαδιαία εξάσκηση των συμμετεχόντων, με αναθέσεις τουλάχιστον δύο παραδοτέων ανά συνάντηση, και στη μεθοδολογική ανάγνωση και μελέτη ορισμένων από τους κορυφαίους Έλληνες και ξένους δεξιοτέχνες της μικρής φόρμας. Ενδεικτικά θα μελετηθούν: Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι, Γκριν, Τσέχωφ, Μπόρχες, Μάρκες, Ρούλφο, Μπέκετ, Κάρβερ. Αλλά και Ταχτσής, Γονατάς, Παπαδημητρακόπουλος, Χειμωνάς, Χιόνης. Δεν θα παραλειφθεί η επισκόπηση της σύγχρονης νεοελληνικής σοδειάς έργων μικρής φόρμας. Ενδεικτικά: Παπαγιώργης, Σταθόπουλος, Κυριακίδης, Μήτσορα κ.ά.

Οι συναντήσεις βασίζονται στον τριπλό άξονα ανάγνωση/ακρόαση – γραφή/διόρθωση – μεταγραφή˙ και αυτά υπό το πρίσμα της κοινής εμπειρίας μιας ομάδας που επικοινωνεί και μοιράζεται το ένα που προηγείται: την απόλυτα αντιφατική και προσωπική αίσθηση της αντιπαράθεσης με τον εαυτό και τη λευκή σελίδα.

 

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ.

 

 

 
: Άγνωστο
: Άγνωστο