διδάσκουν η Μαρία Αγγελίδου και η Ελένη Σβορώνου

Έναρξη: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017, 17:30-20:30

Ημερομηνίες συναντήσεων:  10/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6, 14/6

 

Το παιδικό και νεανικό βιβλίο αποδεικνύεται σημαντική και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για μικρούς, νέους και μεγάλους. Αλλά πώς μιλάει κανείς σε έναν άνθρωπο που μόλις έχει αρχίσει να μιλάει ή –ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα– σε έναν έφηβο που πατάει πλήκτρα με αστραπιαία ταχύτητα και κινείται με άνεση στις πρωτοφανείς διαδικτυακές/ψηφιακές γειτονιές του σημερινού κόσμου; 

Στις 6 εαρινές συναντήσεις μας θα εξοικειωθούμε με τα βασικά είδη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας (παραμύθι, μικρή ιστορία, ποίηση, chapterbook, βιβλίο γνώσης, διήγημα κλπ.), εστιάζοντας ταυτόχρονα στο θέμα του Νερού. Το Νερό θα είναι για μας η κόκκινη κλωστή, ο μίτος της Αριάδνης, που θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε τις διάφορες περιόδους και κατηγορίες του παιδικού βιβλίου. Το Νερό σ’ όλες του τις μορφές, σ’ όλες του τις θερμοκρασίες, σ’ όλες του τις φανταστικές, μυθολογικές, συμβολικές και εντελώς ρεαλιστικές εκφάνσεις. Από τον Κατακλυσμό του Νώε και τις Νεράιδες-Νηρηίδες, μέχρι τον κάπταιν Νέμο του Ιουλίου Βερν, τις 20.000 λεύγες κάτω από τη Θάλασσα και τον Υδάτινο Κόσμο του Κέβιν Κόστνερ. Στο εαρινό σεμινάριο του παιδικού βιβλίου στον Ιανό θα διαβάσουμε, θα σκεφτούμε, θα κουβεντιάσουμε και θα γράψουμε για το Νερό. 

 

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το σεμινάριο θα καταστούν ικανοί:

         •  Να διακρίνουν τα είδη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και να αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις και τις δυνατότητές τους.

         •  Να γράφουν με λεξιλόγιο, ύφος και περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται.

         •  Να διασαφηνίζουν το θέμα, να δομούν την πλοκή και να διαμορφώνουν το ύφος τους στο κείμενό τους.

         •  Να διατυπώνουν κρίσεις με επιχειρήματα για τα κείμενα των άλλων μελών της ομάδας (πέρα από το «μου αρέσει», «δε μου αρέσει»).

         •  Να ακούνε τις κρίσεις των άλλων μελών της ομάδας και των συντονιστριών, να παίρνουν αποστάσεις από το κείμενό τους και να αποφασίζουν

            αν και πώς θα το βελτιώσουν.

         •  Να βρίσκουν πηγές για την παιδική και νεανική λογοτεχνία, από την απαρχή της ως την τρέχουσα παραγωγή.

         •  Να διαβάζουν, να κρίνουν, να απορρίπτουν και να ξεχωρίζουν τα αγαπημένα τους βιβλία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. (Διαμορφώνουν άποψη.)

         •  Να προβληματίζονται και να ερευνούν τα σύγχρονα θέματα της παιδικής και νεανικής ηλικίας, και να βρίσκουν πρόσφορους και γόνιμους τρόπους προσέγγισής

            τους μέσα από τα κείμενά  τους.

         •  Να διαβάζουν παιδικά και νεανικά βιβλία για προσωπική τους απόλαυση! (Είναι οι ενήλικες που σεργιανίζουν στο παιδικό τμήμα του βιβλιοπωλείου

            μόνοι τους, χωρίς παιδιά!)

         •  Να απολαμβάνουν τη λογοτεχνική συνάντηση της Τετάρτης και τον χρόνο που αφιερώνουν στο σπίτι για γραφή!

 

 

Στη διαδρομή των 6 συναντήσεών μας θα γνωριστούμε με την εικόνα που έχει η εποχή μας για τη σύγχρονη παιδική και νεανική λογοτεχνία. Και θα την παρατηρήσουμε στον καλύτερο καθρέφτη που υπάρχει: στο Νερό. Εννοείται ότι δεν θα πιούμε το αμίλητο νερό. Θα τα πούμε νεράκι. Κι αν δεν τα πούμε όλα, πάντως το νερό θα το βάλουμε στο αυλάκι. Και σίγουρα θα ταράξουμε τα νερά – τουλάχιστον της σκέψης μας.

 

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ.

Διάρκεια μαθημάτων: έξι τρίωρα απογευματινά μαθήματα (18 ώρες διδασκαλίας)

Δίδακτρα: 170 ευρώ για νέες εγγραφές και 150 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

Τρόποι πληρωμής
• Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (πριν από την έναρξη των μαθημάτων)
• Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων - 2η δόση στο 3ο μάθημα)
• Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).

 
: Άγνωστο
: Άγνωστο