διδάσκουν η  Μαρία Αγγελίδου και η Ελένη Σβορώνου

Έναρξη: Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016, 17:30 - 20:30

 

Το παιδικό και νεανικό βιβλίο αποδεικνύεται σημαντική και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για μικρούς, νέους και μεγάλους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ανακαλύπτουν τη χαρά της αφήγησης για τα παιδιά, τα εγγόνια, τους μαθητές τους ή απλώς και μόνο επειδή χρειάστηκε να κρατήσουν συντροφιά σε έναν μικρό φίλο. Τι να πει κανείς σε έναν άνθρωπο που μόλις έχει αρχίσει να μιλάει ή -ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα- σε έναν έφηβο που πατάει πλήκτρα με αστραπιαία ταχύτητα και κινείται με άνεση στις πρωτοφανείς διαδικτυακές/ψηφιακές γειτονιές του σημερινού κόσμου; 

Έχουμε να «ιστορήσουμε» κάτι στη νέα γενιά; 

Κι αν η πρώτη παρόρμηση να πούμε μια ιστορία πετύχει και γοητεύσει ακροατή κι αφηγητή, αξίζει άραγε να γραφτεί; 

Κι αν γραφτεί, αξίζει να γίνει βιβλίο;

Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια ή μήπως είναι απλώς θέμα γούστου; Υπάρχει καλό και κακό παιδικό/νεανικό βιβλίο; 

 

Η βιβλιοπαραγωγή του «παιδικού-νεανικού» σήμερα γνωρίζει μεγάλη άνθιση, παρά την κρίση. Πώς πλοηγούμαστε στην εντυπωσιακή αυτή θάλασσα της εγχώριας και διεθνούς παραγωγής; Θα χρειαστεί, βεβαίως, να ανατρέξουμε στις απαρχές της παιδικής λογοτεχνίας και στους κλασικούς. Θα μπορέσουμε, σιγά σιγά, να μιλάμε για το παιδικό βιβλίο, να διαβάζουμε και να γράφουμε έχοντας γερές βάσεις.

Στις 12 συναντήσεις μας θα ασχοληθούμε με τα βασικά είδη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας (παραμύθι, μικρή ιστορία, ποίηση, chapterbook, βιβλίο γνώσης, διήγημα κλπ.). Στις 6 πρώτες συναντήσεις θα δουλέψουμε «πανοραμικά», ενώ στις 6 επόμενες θα εστιάσουμε σε ένα θέμα: τον πόλεμο. 

Ο πόλεμος είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής στη γη για όλα τα είδη, για όλα τα ζωντανά πλάσματα, ακόμη και για τα φυτά! Τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα του πολέμου αλλά και δρώντα πρόσωπα, ευαίσθητοι δέκτες που βρίσκουν εκπληκτικούς τρόπους επιβίωσης και διαφυγής από το αδιέξοδο του πολέμου. Στο πρόσωπό τους η ανθρωπότητα συναντά τη συνείδησή της. Αλλά και το πείσμα της ζωής. Μεγάλη πρόκληση αυτό το θέμα και για μας, τους συγγραφείς του 21ου αιώνα που ανοίγουν το λάπτοπ την ώρα που ένα προσφυγάκι περνά έξω από το παράθυρό τους.

 

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το σεμινάριο θα καταστούν ικανοί:

 • Να διακρίνουν τα είδη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και να αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις και τις δυνατότητές τους.
 • Να γράφουν με λεξιλόγιο, ύφος και περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται.
 • Να διασαφηνίζουν το θέμα, να δομούν την πλοκή και να διαμορφώνουν το ύφος τους στο κείμενό τους.
 • Να διατυπώνουν κρίσεις με επιχειρήματα για τα κείμενα των άλλων μελών της ομάδας (πέρα από το «μου αρέσει», «δε μου αρέσει»).
 • Να ακούνε τις κρίσεις των άλλων μελών της ομάδας και των συντονιστριών, να παίρνουν αποστάσεις από το κείμενό τους και να αποφασίζουν αν και πώς θα το βελτιώσουν.
 • Να βρίσκουν πηγές για την παιδική και νεανική λογοτεχνία, από την απαρχή της ως την τρέχουσα παραγωγή.
 • Να διαβάζουν, να κρίνουν, να απορρίπτουν και να ξεχωρίζουν τα αγαπημένα τους βιβλία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. (Διαμορφώνουν άποψη.)
 • Να προβληματίζονται και να ερευνούν τα σύγχρονα θέματα της παιδικής και νεανικής ηλικίας, και να βρίσκουν πρόσφορους και γόνιμους τρόπους προσέγγισής τους μέσα από τα κείμενά τους.
 • Να ανατρέχουν στο πανόραμα της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας που αφορά τον πόλεμο και να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες για το θέμα.
 • Να διαβάζουν παιδικά και νεανικά βιβλία για προσωπική τους απόλαυση! (Είναι οι ενήλικες που σεργιανίζουν στο παιδικό τμήμα του βιβλιοπωλείου μόνοι τους, χωρίς παιδιά!)
 • Να απολαμβάνουν τη λογοτεχνική συνάντηση της Τετάρτης και τον χρόνο που αφιερώνουν στο σπίτι για γραφή!

 

Η ιστορία του πολιτισμού θα μπορούσε ίσως να γραφτεί με βάση το τι επιλέγει κάθε εποχή να αφηγηθεί (ή να μην αφηγηθεί) στα παιδιά της. Υπ’ αυτή την έννοια, στη διαδρομή των 12 συναντήσεων θα γνωρίσουμε  έναν καθρέφτη του πολιτισμού μας: τη σύγχρονη παιδική και νεανική λογοτεχνία.

 

Διάρκεια μαθημάτων: έξι τρίωρα απογευματινά μαθήματα (18 ώρες διδασκαλίας)

Δίδακτρα: 170 ευρώ για νέες εγγραφές και 150 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ.

 
: Άγνωστο
: Άγνωστο