Αθήνα - Σταδίου 24
 

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου η εικαστικός Πηνελόπη Βλαχογιάννη εγκαινίασε στο ΙΑΝΟS CAFÉ (Σταδίου 24) την ατομική της έκθεση ζωγραφικής «Αλς Αλός».

Μια συλλογή από ακρυλικά έργα και ακουαρέλες που εστιάζουν στο μεγάλο, με γεύση αρμύρας, προσωπικό ταξίδι του καθένα μας. Η έκθεση πήρε παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου και μην θέλοντας να χάσουμε χρόνο ζητήσαμε από την καλλιτέχνιδα να μας μιλήσει για αυτή!

 

- Κυρία Βλαχογιάννη, γιατί Αλς Αλός;

Η θάλασσα είναι κυρίαρχο στοιχείο του τόπου μας, και εμάς τους ίδιους, μέρος της ίδιας της ύπαρξης μας . «Αλς» είναι μια λέξη μαγική . Από τις αρχαιότερες στη γλώσσα μας, σημαίνει την θάλασσα αλλά ταυτόχρονα και το Αλάτι. Η συγγένεια, των δύο λέξεων υποδηλώνει τον άρρηκτο δεσμό των δύο εννοιών. Τα έργα της έκθεσης αποτυπώνουν σκηνές του ελληνικού καλοκαιριού, όπως το βιώνουμε τα τελευταία χρόνια της Κρίσης. Στιγμές ατόφιας πηγαίας χαράς , ορμής κι ελπίδας εναλλάσσονται με σκηνές προβληματισμού, αποχωρισμού, βουβού πόνου. Κι όλα συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον λουσμένο από το ελληνικό φως , νοτισμένο από τον θαλασσινό αέρα και το αλάτι. Τελικά, παίρνοντας μια απόσταση από όσα μας συμβαίνουν και μια ανάσα από την καθημερινότητα, όλα όσα διαδραματίζονται γύρω μας κι όσα συμβαίνουν στις ζωές μας είναι σαν το αλάτι της θάλασσας. Άρρηκτα δεμένα με την ίδια τη ζωή .

 

- Πηγή έμπνευσης σας;

Η θάλασσα είναι η αφορμή. Η πραγματική πηγή έμπνευσης μου είναι πάντα οι ζωές των ανθρώπων, οι σκέψεις, οι προσδοκίες, οι ματαιώσεις μας. Η σειρά έργων με το συλλογικό τίτλο Αλς αλός ψάχνει την σχέση του υγρού στοιχείου και της επιρροής του στις ζωές , την ιδιοσυγκρασία, τις επιλογές, τον τρόπο σκέψης όλων εμάς που ζούμε σε έναν τόπο που η θάλασσα ως έννοια και ως στοιχείο της φύσης είναι πάντα παρούσα.

 

- Ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο;

Κυρίαρχο στοιχείο είναι η θάλασσα, οι αποχρώσεις του νερού, η απόδοση της αέναης κίνησης του μέσα από την προσωπική ματιά και η ισχυρή παρουσία της στις περισσότερες εκφάνσεις του βίου μας. Οι δεσμοί πού αναπτύσσουμε με το υγρό στοιχείο και η επίδρασή του στον νου και την σκέψη μας.

 

- Tί θα θέλατε να κρατήσει ο επισκέπτης;

Φεύγοντας ο επισκέπτης θα ήθελα να πάρει μαζί του την αίσθηση της ηρεμίας και αρμονίας που τελικά αφήνει η απεραντοσύνη της θάλασσας . Μιας ηρεμίας που προκύπτει μέσα την διαρκή κίνηση, την ανακατάταξη, την ανάδευση. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην ζωή .

 

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.