Αθήνα - Σταδίου 24
 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» παρουσιάζεται στον ΙΑΝΟ η συζήτηση «Ο αινιγματικός κόσμος του Hans Olav Lahlum: Αστυνομικά Μυθιστορήματα και σύγχρονη ιστορία στη Νορβηγία».

Παρών θα είναι ο συγγραφέας Hans Olav Lahlum, τον οποίο θα προλογίσει ο Χριστόδουλος Λιθαρής, μεταφραστής της σειράς στα Ελληνικά.

Συνδιοργάνωση: θεσμός «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, Πρεσβεία της Νορβηγίας, Ίδρυμα “The Nordics” & IANOS.

Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο Δήμος της Αθήνας από την UNESCO (23 Απριλίου 2018 – 22 Απριλίου 2019).

Λίγα λόγια για τα βιβλία του Hans Olav Lahlum, εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος:

Η σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας που αποτίει φόρο τιμής στη σπουδαία Άγκαθα Κρίστι, αφυπνίζει αναμνήσεις και ταξιδεύει τους αναγνώστες στη νορβηγική ιστορία και σε έναν κόσμο εξαπάτησης και προδοσίας, εκδίκησης και των πιο δαιδαλωδών εγκλημάτων.

K2 & Πατρίσια. Ο φιλόδοξος νεαρός ντετέκτιβ και η ευφυέστατη νεαρή γυναίκα, που ζει καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα ύστερα από ένα φοβερό ατύχημα, καλούνται να εντοπίσουν τα ψέματα και να προσδιορίσουν ποιος από τους υπόπτους είχε το ισχυρότερο κίνητρο για να διαπράξει φόνο!

Ο Hans Olav Lahlum δημιουργεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τη σκανδιναβική παράδοση των τελευταίων χρόνων. Με εμφανείς επιρροές από την Agatha Christie –το πολυτελές μέγαρο με τους πολλούς καλεσμένους, το γεγονός ότι όλοι είναι ύποπτοι, τα μυστικά του παρελθόντος που στοιχειώνουν το παρόν–, ο συγγραφέας χτίζει σταδιακά έναν γρίφο που απαιτεί παρατηρητικότητα και ευφυΐα για να λυθεί. Όλοι οι ύποπτοι ψεύδονται σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Πιστός στα διδάγματα της βρετανικής σχολής ο συγγραφέας κλείνει το μάτι στον αναγνώστη και τον προειδοποιεί ότι ο ένοχος είναι πολλές φορές αυτός που φαίνεται να μην έχει να κερδίσει τίποτα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

FunFacts – Βιογραφικό:

Ιστορικός. Πολιτικός. Σκακιστής. Κάτοχος ρεκόρ Γκίνες. Λογοτέχνης. Υπάρχει κάτι ακατόρθωτο για τον Χανς Ούλαβ Λάλουμ; Ίσως: να συμμορφωθεί στους κανόνες της σοβαροφάνειας και του καθωσπρεπισμού. Και γιατί να το κάνει;

Ο πολύπλευρος Νορβηγός μπορεί να μιλάει -κυριολεκτικά- για ώρες. Ύστερα από συνέντευξή του διάρκειας 30 ωρών, 1 λεπτού και 44 δευτερολέπτων (εξ ου και το ρεκόρ), κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Επίσης, στα τουρνουά σκάκι που συμμετέχει ή διοργανώνει, εμφανίζεται με γούνινα «αυτάκια» ή με το μισό πρόσωπό του αξύριστο και το άλλο μισό ξυρισμένο, όμως πίσω από αυτό το sui generis παρουσιαστικό κρύβεται ένας συνδυασμός τετράγωνης λογικής με πολύ χιούμορ. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται έμπρακτα και… έντυπα.

Επίσημο Βιογραφικό:

Hans Olav Lahlum (Χανς Ούλαβ Λάλουμ) γεννήθηκε το 1973 στη Νορβηγία. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Όσλο το 2002. Στο επιστημονικό έργο του περιλαμβάνονται βιογραφίες διάσημων πολιτικών, καθώς και ένα βιβλίο για όλους τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ο ίδιος συμμετέχει στα κοινά ως μέλος του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος.

Δεινός σκακιστής αλλά και διοργανωτής τουρνουά, φημίζεται για τις εκκεντρικές εμφανίσεις του, με τη μισή πλευρά του προσώπου του ξυρισμένη ή με γούνινα προστατευτικά αυτιών σε κλειστούς χώρους.

Στις 22-23 Μαΐου 2013, ο Lahlum έδωσε συνέντευξη διάρκειας 30 ωρών, 1 λεπτού και 44 δευτερολέπτων, η οποία καταχωρίστηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, έχοντας ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ κατά 4 ώρες.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα Οι ανθρώπινες μύγες* ήταν η πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα, την οποία ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία, με πρωταγωνιστές τον ντετέκτιβ Κόλμπιορν Κρίστιανσεν και τη δαιμόνια βοηθό του, Πατρίσια Μπόρκμαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της σειράς Κ2 & ΠΑΤΡΙΣΙΑ.

*Στην αγγλική μετάφρασή του, ήταν υποψήφιο για το βραβείο Petrona ως το Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα του 2015.

 

 
: Silje Nergaard - Theres Trouble Brewing