Αθήνα - Σταδίου 24
 

Οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο Ο Κατάντης. Η κατρακύλα του Κυπριακού του Χρήστου Παναγιωτίδη.

Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι:

Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος τ. πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & Ελέγχων

Στέφανος Μάνος πρ. υπουργός

Χρήστος Στυλιανίδης ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων (μέσω οπτικογραφημένου μηνύματος)

Θάνος Βερέμης ομ. καθ. Πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολ. Επιστ. & Δημ. Διοίκησης του ΕΚΠΑ

Σωτήρης Ντάλης επικ. καθ. Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

 Ο Κατάντης. Η κατρακύλα του Κυπριακού

Χρήστος Π. Παναγιωτίδης τ. ορκωτός ελεγκτής λογιστής

 

Το βιβλίο καλύπτει το αρθρογραφικό έργο του συγγραφέα της περιόδου 2015-2018 και το έχει προλογίσει ο Γιώργος Βασιλείου Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας 1988-93. Τα δύο επίμετρα έχουν γράψει οι Μιχάλης Παπαπέτρου δικηγόρος-κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και Τάκης Χατζηδημητρίου πρόεδρος της Διακοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Το βιβλίο είναι ενταγμένο στη Σειρά Διεθνής & Ευρωπαϊκή Πολιτική.

 

 

 «Ο Κατάντης» είναι αρχαιο-ελληνική λέξη που σημαίνει ο κατήφορος, η κατρακύλα ή η κατάντια. Είναι μια λέξη που αποδίδει την πορεία του κυπριακού τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως την περίοδο που καλύπτει με την αρθρογραφία του ο Χρήστος Παναγιωτίδης, από τον Ιούνιο του 2015 έως το Δεκέμβριο του 2018. Ο αναγνώστης θα εκτιμήσει την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλεια που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα. Χωρίς κανένα ενδοιασμό συστήνω στον «Κατάντη» τον οποίο θα βρουν πολύ ενδιαφέροντα τόσο εκείνοι που συμφωνούν με αυτά που εκφράζει ο Χρήστος Παναγιωτίδης όσο και αυτοί που διαφωνούν πλήρως ή εν μέρει μαζί του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1988-1993

 

Σε μια εποχή που η αδιαφορία της κυπριακής κοινωνίας για τα κοινά έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας και με κυνισμό παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, η εμφάνιση πολιτών με άποψη, αποτελεί αχτίδα φωτός και ελπίδας. Ο Χρήστος Παναγιωτίδης δεν είναι αρθρογράφος παντός καιρού. Πορεύεται ενάντια στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τους ακροβατικούς βερμπαλισμούς. Σε μια χώρα που η πολιτική ηγεσία επένδυσε πολύ περισσότερα στο συναίσθημα, παρά στην ορθολογική σκέψη, σε μια χώρα όπου το «θέλω» ταυτίστηκε με το «μπορώ», ο Χρήστος Παναγιωτίδης αντιπαραθέτει την κοινή λογική και τον ορθολογισμό στις μυωπικές και αδιέξοδες πρακτικές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ, Δικηγόρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη

 

Ο Χρήστος Παναγιωτίδης δε μένει μόνο στο παρελθόν ή στην κριτική όσων θεωρεί απαράδεκτα. Προχωρεί πιο πέρα, σκέφτεται, λογαριάζει και προτείνει ιδέες και προτάσεις για την αυριανή Κύπρο. Βλέπει ότι η Κύπρος τότε μόνο θα έχει μέλλον, αν κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να συμβιώσουμε τους Τουρκοκύπριους σε κοινή πατρίδα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αυριανή Κύπρος θα είναι πολυεθνική και πολυπολιτισμική. Προσεγγίζει, ακόμη, με διαφορετικό φακό τη γειτονία με την Τουρκία και τη σχέση που θα πρέπει να εγκαθιδρύσει μαζί της η ανεξάρτητη Κύπρος ύστερα από τη λύση. Η Κύπρος, κατά τον Χρήστο Παναγιωτίδη, χρειάζεται νέα ευκαιρία και νέα αρχή στην ιστορία της.

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Οδοντίατρος, Πρόεδρος της Διακοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά

 

 
: Cat Power - Peking Saint