«Περί Ωραίου» | Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Δημήτρη Κούρο | Θέμα: «Παρουσίαση του γλύπτη και ζωγράφου Δημήτρη Κούρου» | 25/1

Ο επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Κώστας Καζαμιάκης, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου», συνομιλεί με τον Δημήτρη Κούρο με θέμα συνάντησης: «Παρουσίαση του γλύπτη και ζωγράφου Δημήτρη Κούρου». Πέτρα, λέξεις, χώμα, χρώμα.

Διάρθρωση εκδήλωσης:

-Σύντομη παρουσίαση του προσκεκλημένου και του έργου του από τον Κωστή Καζαμιάκη με ταυτόχρονη προβολή εικόνων.

-Ακολουθεί, αν το κρίνει σκόπιμο ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Σχολιασμός: Μαριέττα Πεπελάση, ψυχολόγος, συγγραφεύς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για την Δημήτρη Κούρο

Είναι Αρκάς και γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1957. Στα εφηβικά του χρόνια ανακαλύπτει τον κόσμο της ζωγραφικής, τη μαγική και μεγάλη περιπέτεια του φωτός και των χρωμάτων. Οδηγός του σ’ αυτήν την πρώτη γνωριμία και αναζήτηση, ο Αντώνης Γκλίνος. Από το 1976 έως το 1979 φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου, εκεί διδάσκεται και μελετά την τέχνη της ζωγραφικής, του μαρμάρου και της γλυπτικής. Δάσκαλός του ο Γιάννης Μανιατάκος. Το 1979 γίνεται δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών όπου συνεχίζει τις σπουδές του με δασκάλους τους Δημήτρη Μυταρά και Δημήτρη Καλαμάρα. Το 1983 εργάζεται με τον Δημήτρη Ταλαγάνη για τη δημιουργία των σκηνικών και των γλυπτών για το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης του έργου του Γιάννη Ρίτσου «Μαντατοφόρες». Από το 1986 έως το 1988 με υποτροφία ζει και εργάζεται στο Παρίσι, με δασκάλους τον μεγάλο γλύπτη Cezar και τον Francois Duffot. Έργα του από τον κύκλο «Τα ορφικά» παρουσιάζει το 1983 και 1984 στο Αρκαδικό Φεστιβάλ, και το 1985 στην Αθήνα. Το 1987 έργα του εκτίθενται στο Μητροπολιτικό μουσείο Ueno του Τόκιο. Το 1988 ολοκληρώνει και παρουσιάζει την πρώτη ενότητα των «Ορφικών» στη Γαλλία.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά.

Φιλοτέχνησε τις προτομές των ευεργετών της Τρίπολης Γεωργίου Χαντζή, Δημητρίου Αθανασιάδη, Τάσου Σεχιώτη και του Σωκράτη Καλλίτση, ήρωα του ελληνοιταλικού πολέμου στο Άστρος Κυνουρίας.

Δημιούργησε μεγάλη γλυπτική παράσταση σε μπρούτζο με θέμα τους Λαγκαδιανούς μαστόρους, η οποία και εκτίθεται στην είσοδο της πόλης στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Το 2004 εκδίδει την ποιητική  συλλογή «Το Πέρασμα». Το 2005 – 2007 εργάστηκε πάνω σε μία πρόταση μνημείου σε πέτρα, για τον Αρκάδα ήρωα του 1821 Λιακόπουλο.

To 2014 ολοκληρώνει  μεγάλο μνημείο αφιερωμένο στον Προσφυγικό Ελληνισμό που στήθηκε στην πλατεία Φιλικών – Προσφύγων στην Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι μία γλυπτική σύνθεση από χρωματισμένο τσιμέντο – βάθρο – σε μάρμαρο και μπρούτζο, εμπνευσμένο από το δράμα και τον ξεριζωμό των προσφύγων. Από το 2007 έως σήμερα ο καλλιτέχνης βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση- διερώτηση- αναστοχασμό  της πηγαίας  και μυστικής αλήθειας της ζωής και της τέχνης, ανανεώνοντας τα εκφραστικά μέσα στα δικά του καλλιτεχνικά αξιώματα – με την πέτρα, το χώμα, τα χρώματα και τις λέξεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στις Η.Π.Α., στην Ιαπωνία και στον Καναδά. Το 2019 κάνει ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Ε.Α.Μουσείο Αθηνών με πολλά έργα. Τίτλος έκθεσης: «Μέσα από τις σχισμές». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Τον ευαίσθητο καλλιτέχνη Δημήτρη Κούρο χαρακτηρίζει το πλατωνικό απόφθεγμα: Άνθρωπος ο αναθρών ά όπωπε. Άνθρωπος είναι όποιος αναστοχάζεται και κρίνει όλα όσα έχει δει.

Κωστής Καζαμιάκης. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»

Εκδηλώσεις "Περί Ωραίου".

Επιμέλεια: Κωστής Καζαμιάκης.

Κομφούκιος: Παντού υπάρχει «το ωραίον» αλλά δεν το βλέπουν όλοι.

Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».