Διαδικτυακή Συζήτηση με θέμα «Το 1821 αλλιώς...» [Online]
O IANOS και οι εκδόσεις Διόπτρα διοργανώνουν ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με συγγραφείς με τίτλο «Το 1821 αλλιώς...».

Πιο συγκεκριμένα θα συζητήσουν με τους:

Γιώργο Μαργαρίτη, για το βιβλίο «1821 – Ενάντια σε φρούρια και τείχη – Μια μικρή εισαγωγή για την ελληνική επανάσταση»

Βασιλική Λάζου, για το βιβλίο «1821 – Γυναίκες και Επανάσταση – Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος»

και Μάρω Βασιλειάδου και Ηλία Κολοβό για το βιβλίο «1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Τρία βιβλία με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, μας καλούν να σκεφτούμε την Ιστορία αλλιώς μέσα από την διαφορετική προσέγγιση του κάθε ομιλητή: το 1821 ως μια ιδέα στα σπάργανα και ο ξεσηκωμός των πολλών, οι γυναίκες στον Αγώνα, το ταξίδι των παιδιών και των νέων στον κόσμο της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Νίκος Θρασυβούλου ως οικοδεσπότης στην ψηφιακή πλατφόρμα του βιβλιοπωλείου IANOS συζητά με τους συγγραφείς για την ιστορική έρευνα και την καταγραφή αυτής ώστε να είναι εύληπτη και ενδιαφέρουσα στο ευρύ κοινό και τα παιδιά.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Γιώργος Μαργαρίτης

Γεννημένος στην Αθήνα είναι από το 2004 Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης (1985-2004). Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και έντονη δημοσιογραφική δραστηριό­τητα. Από τα πιο γνωστά έργα του: Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (2000-2001), Προαγγελία Θυελλωδών Ανέμων: Ο Πόλεμος της Αλβανίας και η Πρώτη Περίοδος της Κατοχής (2009), Ανεπιθύμητοι Συμπατριώ­τες (2005). Επιμελήθηκε τον τόμο Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 – Ιστορία των Ελλήνων (2003) και άλλα συλλογικά έργα. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο του Ενάντια σε φρούρια και τείχη - Μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση.

Βασιλική Λάζου

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Έλαβε πτυχίο ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Υποστήριξε τη διδακτορική της δια­τριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστο­ρίας του Παντείου Πανεπιστη­μίου. Σε αυτή βασίστηκε το πρώτο της βιβλίο Η Επιβολή του Κράτους. Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949. Από το 2017 διδάσκει θέματα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο. Επιμελείται ιστορικά έντυπα εφημερίδων και περιοδικών, και είναι ενεργό μέλος ιστορικών σωμα­τείων και πολιτιστικών συλλόγων.

Μάρω Βασιλειάδου

Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, και αρθρογραφεί για την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τα βιβλία στην εφημερίδα Καθημερινή, ενώ συνεργάστηκε με πολλά έντυπα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Το 1821, Ένα Εικονογραφημένο Ταξίδι προς την Ελευθερία είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο.

Ηλίας Κολοβός

Διδάσκει ιστορία στο Τμήμα Ιστο­ρίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα ειδικά για την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία συντάραξε η Ελληνική Επανάσταση. Ευγνωμονεί τους φοιτητές του και τον γιο του, Άγγελο, για τα ερωτήματα που του θέτουν κάθε φορά, ώστε να ξανασκέφτεται την επιστήμη του. Καταγράφει τα ταξίδια του στο Facebook ως Εβλιάς Τσελεμπής, στα βήματα του μεγάλου Οθωμανού περιηγητή του 17ου αιώνα.