Θεσσαλονίκη - Αριστοτέλους 7
 

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Έλληνο-Ιταλικός Σύλλογος ΑΙΑΛ της Λέρου και υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας παρουσιάζει στην IANOS Αίθουσα Τέχνης την έκθεση «Λόγια και Εικόνες» με επιλογές έργων δύο καλλιτεχνών, ενός έλληνα και ενός ιταλού, με αντιπροσωπευτικά κόμικς της σύγχρονης παραγωγής τους. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί Γιώργος Μπότσος, ένας από τους δυο πρωταγωνιστές της έκθεσης.

Διάρκεια έκθεσης: 20/2/2018 έως 04/3/2018

Η επιλογή αυτών των δύο καλλιτεχνών από τις γειτονικές χώρες, τόσο παρόμοιες σε ψυχοσύνθεση και ταμπεραμέντο όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έγινε, όχι για να φανούν οι πιθανές ομοιότητες ανάμεσα τους, αλλά, αντίθετα, για το πόσο διαφορετικοί είναι και αποδεικνύουν έμπρακτα μέσα από το έργο τους την πολυφωνία, κρατώντας ως βασικό άξονα την κοινή τους ηλικιακή συνάφεια και το γεγονός πως οι πορείες τους διασταυρώνονται στα ρεύματα των σύγχρονων ευρωπαίων δημιουργών κόμικς.

Ο έλληνας Γιώργος Μπότσος και ο ιταλός Giuseppe Palumbo είναι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σκηνής των κόμικς και έχουν συνυπάρξει πολλές φορές σε εκδόσεις και μεγάλες εκθέσεις στις δύο χώρες. Συνεργάτες και οι δύο του περιοδικού Βαβέλ, που συνέβαλε με μοναδικό τρόπο στη διάδοση και την εδραίωση των ποιοτικών καλλιτεχνικών κόμικς στην Ελλάδα, συνδέονται με την αγάπη τους για το γράψιμο και την αφήγηση, όπως και με την πληθωρική σχέση τους με την εικόνα, καθώς τους διακρίνει μια συνεχής αναζήτηση για διαφορετικές εκδοχές και εκφράσεις μέσα από τις δημιουργίες τους.

Ο Μπότσος πειραματίζεται με την εικαστικότητα της αφήγησης, δημιουργώντας με ελλειπτικά σενάρια και μινιμαλιστικό λόγο, εικονογραφώντας τις ιδέες του με αξίες εικαστικού έργου και αναζητώντας μια φόρμα που παραπέμπει μεν στην ζωγραφική, αλλά διατηρεί την αμεσότητα και το «ξάφνιασμα» της ανατροπής που φέρνουν τα κόμικς.

Ο Palumbo είναι ένας «χαμαιλέων», που μπορεί να δημιουργεί αντλώντας από την καρτουνίστικη, δυναμική και έντονη γραμμή, ανανεώνοντας κλασικούς ήρωες των κόμικς, αλλά και να παρουσιάζει νέα αυθεντικά σχέδια που φέρνουν μια φρέσκια διαφορετική «ματιά» στα σύγχρονα κόμικς.

Και οι δύο είναι πληθωρικοί, έχουν έντονη προσωπικότητα και αποτελούν τις δύο όψεις ενός πολύτιμου δημιουργικού νομίσματος.