Αθήνα - ΣΤΑΔΙΟΥ 24
 

To ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν βραδιές Ελληνικού ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ.

Είσοδος Ελεύθερη.

Αφιερώματα σε πρόσωπα, τόπους  καθώς και προβληματισμοί πάνω σε διάφορες θεματικές,"Οικολογία", "Προσωπικότητες", "Κοινωνία", "Ιστορία", “Πολιτική επικαιρότητα" μέσα από τον φακό των κινηματογραφιστών, θ’ αποτελέσουν αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις.

Σκοπός μας, η ανάδειξη του ντοκιμαντέρ ως δυναμικού εργαλείου - αντίβαρου στις «έτοιμες αλήθειες», για την ανάδειξη προβλημάτων, σκέψεων, οπτικών. Του «άλλου βλέμματος»  πάνω στον κόσμο που φεύγει και τον κόσμο που έρχεται.

Οι προβολές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, με αφορμή τις ανακατατάξεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης που παραδοσιακά μαζί με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στήριζε το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΜΑΪΟΥ

8/5

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Άννα Βιχ, φωτογράφος» του Σταύρου Καπλανίδη το οποίο παρουσιάζει ο Χρόνης Θεοχάρης. 2013, διάρκεια 62’. Είσοδος ελεύθερη. 

Η Άννα Βιχ ήταν μια Γερμανίδα φωτογράφος που επέλεξε να ζήσει και να εργαστεί στην Αθήνα και να φωτίσει τόσο την καθημερινότητα στην πόλη, τους τόπους και τους ανθρώπους της, όσο και την πραγματική σχέση της νέας Ελλάδας με την αρχαιότητα. Η δημιουργική ταυτότητά της είναι η αφορμή για το ξεδίπλωμα ενός βαθύτερου προβληματισμού για την ταυτότητα μιας Γερμανίδας γεννημένης τη μεταπολεμική εποχή που, επιλέγει να ζήσει σε μια κλειστή, σχεδόν αγοραφοβική Ελλάδα. Αλλά και για την ταυτότητα της χώρας μας, που δεν κατάφερε να εμβαθύνει στις ιδέες της προόδου και της χειραφέτησης.

15/5

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γιάννης Κούρος Αενάως Κινούμενος» του Ηλία Γιαννακάκη το οποίο παρουσιάζει ο  Μάρκος Γκαστίν. 2004, διάρκεια 73’. Είσοδος ελεύθερη.

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Κούρο, τον παγκόσμιο υπερμαραθωνιοδρόμο, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια είναι κορυφαίος στον κόσμο, κατέχοντας 152 παγκόσμια ρεκόρ. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το αγώνισμά του είναι μια αναμέτρηση με τη φύση και τα ανθρώπινα όρια, σε μια διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις προσλαμβάνει μεταφυσικό χαρακτήρα.

22/5

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Εθνικός Κήπος» του Αποστόλου Καρακάση το οποίο παρουσιάζει ο Λευτέρης Φυλακτός. 2008, διάρκεια 78’. Είσοδος Ελεύθερη.

Το ντοκιμαντέρ γυρισμένο εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του Εθνικού Κήπου, παρακολουθεί τις ζωές κάποιων θαμώνων, εργαζομένων και επισκεπτών του κήπου στη διάρκεια ενός έτους περίπου. Σαν μια σύγχρονη εκδοχή της ηθογραφικής πεζογραφίας, η ταινία συνθέτει ένα μωσαϊκό με πρωταγωνιστές τους ανώνυμους ανθρώπους που περνούν δίπλα μας, με τα μικρά και μεγάλα δράματα της καθημερινότητας τους, με φόντο την όαση που αποτελεί για την Αθήνα ο Εθνικός Κήπος

29/5

Προβολή του ντοκιμαντέρ  «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» του Νίκου Μεγγρέλη το οποίο παρουσιάζει η Αννέτα Παπαθανασίου. 2010, διάρκεια 73’. Είσοδος ελεύθερη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει συνταρακτικές ιστορίες δημοσιογράφων που δοκιμάστηκαν στον πόλεμο του Ιράκ και το πετυχαίνει μέσα από το ταξίδι ενός δημοσιογράφου στη Βαγδάτη του 2009 και την ιστορία μίας μάνας που αναζητεί απάντηση στο ερώτημα «γιατί σκοτώθηκε ο γιός μου, ενώ το μόνο του όπλο ήταν η κάμερα»; Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί τρομακτικές στιγμές και απίστευτες περιπέτειες, ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να μεταφέρουν αδέσμευτοι, την αλήθεια στην κοινή γνώμη.