Αθήνα - ΣΤΑΔΙΟΥ 24
 

Οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το νέο βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου με τίτλο Τι μένει από τη νύχτα.

Θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Αρχιμανδρίτης συγγραφέας

Δημήτρης Παπανικολάου αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Κατερίνα Σχινά συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας

Λίγα λόγια το βιβλίο:

Στο νέο βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου, το ημερολόγιο ενός συναρπαστικού ταξιδιού συνδυάζεται με τη διερεύνηση ενός διαφορετικού πολιτισμικού περίγυρου, μιας ιδιαίτερης σεξουαλικής ταυτότητας και ενός μοναδικού καλλιτεχνικού πάθους.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι 34 χρονών όταν επισκέπτεται το Παρίσι μαζί με τον μεγαλύτε-ρο αδερφό του Τζον, λίγες μέρες μετά τη φοβερή πυρκαγιά που ξέσπασε στο Bazar αφήνοντας πί-σω της πάνω από 200 νεκρούς. Είναι το πρώτο τους ταξίδι αναψυχής. Πηγαίνουν στο Λονδίνο και στη συνέχεια περνούν πάλι από το Παρίσι, στον δρόμο της επιστροφής προς την Αλεξάνδρεια.

Είναι Ιούνιος του 1897. Ο «ατυχής» Ελληνοτουρκικός πόλεμος έχει μόλις λήξει με ταπεινωτι-κή ήττα – στην ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα πρόκειται να επιβληθεί ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος των Μεγάλων Δυνάμεων που θα διαρκέσει 81 χρόνια. Η Αλεξάνδρεια, όπου θα επιστρέψουν τα δυο αδέρφια μετά από ένα ταξίδι σχεδόν δύο μηνών στην Ευρώπη, μοιάζει με μια ξεχασμένη επαρχιακή πόλη, παρωχημένη και οπισθοδρομική σε σχέση με το Παρίσι. Και συνάμα, αυτή η πρωτεύουσα με τον πολιτισμό που ακτινοβολεί σε κάθε σημείο, σε κάθε γωνιά του δρόμου, τον νεαρό Καβάφη τον ελκύει όσο και τον απωθεί…