NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 
Αθήνα - Σταδίου 24
 

Οι εκδόσεις Καστανιώτη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο Στις ρίζες του κακού. Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση του Γιάννη Λούλη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Θανάσης Καρτερός δημοσιογράφος-συγγραφέας

Θόδωρος Ρουσόπουλος καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου-πρώην υπουργός

Παύλος Τσίμας δημοσιογράφος-συγγραφέας

Γιάννης Λούλης

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το αφήγημα της Μεταπολίτευσης θυμίζει θρίλερ. Οι Γάλλοι θα το προσδιόριζαν ως «μαύρο» ή «σκληρό». Άρα δεν θα μπορούσε να έχει happy end. Ξεκινάει φωτεινά, μετά σκοτεινιάζει, και ακολουθεί η βαθιά νύχτα της κρίσης. Αρχικά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δρομολογεί μια δημοκρατική μετάβαση που γίνεται πρότυπο για άλλες χώρες και πέρα από την ήπειρό μας. Όμως εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Η Ελλάδα πλέον περνάει στα χέρια μιας παλιάς φουρνιάς πολιτικών, που κυριαρχούσαν πριν από την απεχθή δικτατορία. Ο πολιτικός βίος δεν ανανεώνεται.

Ο Καραμανλής εγκαταλείπει τη ΝΔ στον κακό εαυτό της. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πιο ταλαντούχος από τους πολιτικούς, αποδεικνύεται λαϊκιστής και εκτροχιάζει την οικονομία. Ο Μητσοτάκης είναι ανεπαρκής και αναχρονιστικός. Σημίτης και Κώστας Καραμανλής είναι ευκαιρίες που χάνονται. Απέναντι στην κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μοιραίος. Ο Σαμαράς, πολιτικός άλλων εποχών, αποτυγχάνει. Ο Τσίπρας προσπαθεί να ενηλικιωθεί, με βαρύ κόστος για τη χώρα. Πολιτικοί και κόμματα απαξιώνονται. Και ο τόπος; Σέρνεται με ένα αποτυχημένο κράτος, με ένα ανεπαρκέστατο πολιτικό προσωπικό και με μια αυτοκαταστροφική κουλτούρα πόλωσης.

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 16 βιβλία και μονογραφίες. Διαθέτει διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (Emmanuel College) και MA Πολιτικής Συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Στην Ελλάδα, ως επικοινωνιολόγος, έχει συνεργασθεί με γνωστά δημόσια πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όμως οι κύριες δραστηριότητές του είναι εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Εκεί έχει συμβουλεύσει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες και τρεις Προέδρους της Δημοκρατίας που εξελέγησαν: Κληρίδη, Χριστόφια, Αναστασιάδη.

Έχει αρθρογραφήσει σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες και στον Φιλελεύθερο της Κύπρου. Για χρόνια συνεργαζόταν με την Ημερησία. Την περίοδο 1980-1996 αρθρογραφούσε στη Wall Street Journal. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, όπως Foreign Affairs, Encounter, East European Quarterly, Journal of Byzantine and Modern Greek Studies, Revue d’Histoire de la Deuxiéme Guerre Mondiale, Journal of Communist Studies κ.ά. Στις δημοσιεύσεις του στο εξωτερικό περιλαμβάνονται το έργο The Greek Communist Party 1940-1944 (Λονδίνο 1982) και η μονογραφία Greece Under Papandreou: NATO’s Ambivalent Partner (Λονδίνο 1985).

Μια σειρά βιβλίων του σχετίζονται με τον κύκλο της Μεταπολίτευσης. Το έναυσμα έδωσε το έργο Η κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Σιδέρη (1995), που φωτογράφιζε την αρχή της απαξίωσης κομμάτων και ηγεσιών. Μια σειρά άλλων βιβλίων από τις εκδόσεις Λιβάνη κάλυψε την περίοδο 2000-2008. Το φαινόμενο της πολιτικής κυριαρχίας αναλύθηκε στο Πολιτική κυριαρχία: Πώς κερδίζεται, πώς χάνεται (2006).

Στον κύκλο των βιβλίων που άπτονται της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ειδικά σε σχέση με την Μέση Ανατολή, περιλαμβάνονται: Ομπάμα: Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες (2014) από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τα Η επικίνδυνη υπερδύναμη (2003), No happy end (2005), Οι απειλές (2010) από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η σειρά βιβλίων του στις Εκδόσεις Καστανιώτη, τα οποία έχουν ασχοληθεί με διάφορες φάσεις της οικονομικής κρίσης, είναι: Ο δρόμος προς την άβυσσο: Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος 1981-2011 (2011), Πού οδηγείται η Ελλάδα: Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος (2012), Η μεγάλη τιμωρία: Πώς γκρεμίστηκαν τα κυρίαρχα κόμματα της Μεταπολίτευσης (2015), Η νέα πράξη της ελληνικής τραγωδίας: Το «φαινόμενο Τσίπρας», η καταστροφική διαπραγμάτευση, η κρίση δίχως ορατό τέλος (2016).

Είναι προφανές πως το παρόν βιβλίο έχει αντλήσει διαχρονικό υλικό από όλα τα έργα που αφορούν τη Μεταπολίτευση, φυσικά μέσα από την πιο πρόσφατη οπτική του συγγραφέα.