Ινστιτούτο Κλασικής Ψυχανάλυσης | Εισαγωγική παρουσίαση επί του συνεδρίου «Κόρη, Έφηβος, Γυναίκα, Μητέρα» | 3/12

Ο IANOS και το Ινστιτούτο Κλασικής Ψυχανάλυσης, διοργανώνουν ψυχαναλυτική συνάντηση με εισαγωγικής παρουσιάσεις επί του συνεδρίου «Κόρη, Έφηβος, Γυναίκα, Μητέρα». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Διημερίδας του Ι.Κ.Ψ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις  7-8 Απριλίου 2023.

Στην παρούσα εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι εξής εισηγήσεις:

  • Εισαγωγική αναφορά του Προέδρου του Ινστιτούτου κ. Κωνσταντίνου Τσώλη με θέμα «Ο Ευνουχισμός και η Εξέλιξή του».
  • Παρουσίαση από τον Εκπαιδευτή/Αναλυτή του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης κ. Βασίλειο Μαούτσο με θέμα "Η θηλυκότητα στον 21ο Αιώνα".
  • Παρουσίαση από τον Εκπαιδευτή/Αναλυτή του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης κ. Ανδρέα Δετζώρτζη με θέμα "Ο Γυναικείος Ψυχισμός και οι Μύθοι γύρω απ' αυτόν".

Θα υπάρξει μεγάλη άνεση χρόνου για συζήτηση επ’ αυτών των παρουσιάσεων και κάθε ερώτησης αναφορικά με το θέμα της διημερίδας του Ι.Κ.Ψ στις 7&8 Απριλίου 2023.

Στην οργανωτική επιτροπή είναι οι: Κωνσταντίνος Τσώλης (συντονιστής), Σταύρος Κεβόπουλος, Διονυσία Χρόνη, Ελένη Δερβίση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για την διημερίδα του «Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης»

Η διημερίδα του «Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης» στις 7 και 8 Απριλίου 2023 θα διαπραγματευτεί το θέμα της θηλυκότητας σ’ ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων της και σε όλο το ηλικιακό της φάσμα. Με αφετηρία την έννοια της «Κόρης» θα επεκταθεί στην αναζήτηση ταυτότητας από την «Έφηβο» καθώς και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ως «Γυναίκα» και ως «Μητέρα», που βιώνει πληρότητα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ινστιτούτου ευελπιστεί να καλύψει αφενός την διαχρονικότητα των ζητημάτων που αφορούν την θηλυκότητα (π.χ. το δύσκολο πέρασμα του κοριτσιού διαμέσου της οιδιπόδειας φάσης του ψυχισμού του) αφετέρου επίκαιρες εξελίξεις που αφορούν σύγχρονους προβληματισμούς (π.χ. το νόημα της σεξουαλικής απελευθέρωσης της σύγχρονης γυναίκας).

Οι εργασίες της διημερίδας περιλαμβάνουν εργασίες περί ψυχοπαθολογίας και κατ’ επέκταση ψυχαναλυτικές αναφορές σε ψυχικές παθήσεις. Την σημερινή εποχή έχει διαπιστωθεί ότι παλαιότερες νοσολογικές οντότητες όπως «Υστερία» και «Νευρασθένεια» δεν έχουν εξαφανιστεί. Αντιθέτως, βρίσκονται σε στενή συνύπαρξη με «Καταθλιπτικές» διαταραχές και ποικίλες «Ναρκισσιστικού» φάσματος διαταραχές. Αυτό έχει φέρει αντίστοιχες αλλαγές στη ψυχαναλυτική προσέγγιση ψυχικών διαταραχών και η τελευταία έχει εμπλουτισθεί απ’ αυτές σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα ο κυρίαρχος όρος περί θηλυκού «Ευνουχισμού» έχει διαφοροποιηθεί και ο ρόλος της «Φαντασίωσης» και των «Συμβόλων» έχουν αποτελέσει σημαντικό εργαλείο της ψυχαναλυτικής πρακτικής.