x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 
Αθήνα - ΣΤΑΔΙΟΥ 24
 

Η Λυδία Ζερβάνου παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ το βιβλίο της με τίτλο Singing in Greek: A Guide to Greek Lyric Diction & Vocal Repertoire που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Rowman & Littlefield Inc. 2015.

Θα μιλήσουν οι:

 Θόδωρος Αντωνίου συνθέτης-μαέστρος-ακαδημαϊκός

Μάρθα Αράπη πρωταγωνίστρια της όπερας

 Νίκος Δοντάς Δρ. Μουσικολογίας-Μουσικοκριτικός

Βαγγέλης Χατζησίμος πρωταγωνιστής της όπερας.

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί με τραγούδια ελλήνων συνθετών από τους: Λυδία Ζερβάνου υψίφωνος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος, Δημήτρης Γιάκας πιάνο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στο βιβλίο SinginginGreek: AGuidetoGreekLyricDictionandVocalRepertoire [Τραγουδώντας στα Ελληνικά: Ένας Οδηγός για την Εκφορά του Ελληνικού Λόγου στο Λυρικό Τραγούδι και το Φωνητικό Ρεπερτόριο] η Λυδία Ζερβάνου αποκαλύπτει στους τραγουδιστές το πλούτο της Ελληνικής λόγιας φωνητικής μουσικής. Η Ελληνική κλασική μουσική με αφετηρία το 1770, ακολουθώντας τα Δυτικά πρότυπα και αντλώντας διαρκώς θέματα και μοτίβα από τη δημοτική παράδοση, προσμένει καιρό την δικαιωματική της θέση στο διεθνές φωνητικό ρεπερτόριο. Κάθε τραγουδιστής που θέλει να διευρύνει το μουσικό του ορίζοντα βρίσκει στο SinginginGreek τα απαραίτητα εργαλεία τόσο για να εντοπίσει όσο και για να ερμηνεύσει τραγούδια και άριες από αυτό το εθνικό ρεπερτόριο.

Με συνοπτική γραφή και γεμάτο πρακτικές οδηγίες, το βιβλίο αυτό ξεκινά με μια εισαγωγή στο ελληνικό αλφάβητο και την σωστή προφορά της ελληνικής γλώσσας, αναλύοντας τους ήχους της μέσω του Διεθνούς Φωνητικού Συστήματος. Οργανωμένο σε εύχρηστα κεφάλαια και με την συνοδεία διαδικτυκού ηχητικού υλικού ερμηνευμένο από καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, καλύπτει θέματα όπως τα φωνήεντα, τις διφθόγγους, τα διπλά και δίψηφα σύμφωνα, την ουρανικοποίηση, βασικούς γραμματικούς κανόνες και τον ρόλο τους στον τονισμό και την διάρκεια, τον συλλαβισμό και την στίξη. Στο δεύτερο μέρος του SinginginGreek η συγγραφέας παρέχει συνοπτική ιστορία της Ελληνικής κλασικής μουσικής, βιογραφίες των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών, κείμενα των χαρακτηριστικότερων έργων τους (άριες και τραγούδια για όλους τους τύπους φωνών) με μεταγραφές στο ΔΦΣ, αυτολεξεί και ποιητικές μεταφράσεις. Επίσης το εγχειρίδιο αυτό περιέχει ευρετήριο για απευθείας μετάφραση φωνηέντων και συμφώνων σε ΔΦΣ, καθώς και χρήσιμα παραρτήματα εκδοτικών οίκων, οργανισμών και επιφανών Ελλήνων ποιητών.

Το SinginginGreek είναι απαραίτητο βοήθημα για κάθε τραγουδιστή, καθηγητή τραγουδιού, μουσικό εκγυμναστή, μουσικό συνοδό, διευθυντή ορχήστρας και χορωδίας που θέλει να ερμηνεύσει και να διδάξει σε αυτή τη μοναδική γλώσσα, να εξερευνήσει τον πλούτο της διαθέσιμης μουσικής, και να διευρύνει την γνώση του πάνω στο Ελληνικό φωνητικό ρεπερτόριο. 

Κριτική

«Ένα σημαντικό κενό στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία για την εκφορά της ελληνικής γλώσσας στη λόγια φωνητική μουσική έρχεται να καλύψει το βιβλίο της Λυδίας Ζερβάνου... Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μελέτη, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όσους τραγουδιστές δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα να προσεγγίσουν την ελληνική φωνητική μουσική δημιουργία. Αποτελεί επίσης χρήσιμο εγχειρίδιο για τους Έλληνες ερμηνευτές που θέλουν να ερευνήσουν σε βάθος ζητήματα ορθής άρθρωσης και προφοράς στον τραγουδισμένο λόγο ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον πλούτο του ελληνικού λυρικού φωνητικού ρεπερτορίου...», Αγγελική Καθαρίου - Περιοδικό ΑΩ, 18/10/2015

Βιογραφικό

Η υψίφωνος Λυδία Ζερβάνου ακολουθεί διεθνή καλλιτεχνική σταδιοδρομία. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία παίρνοντας μαθήματα πιάνου, βιολοντσέλου και αργότερα τραγουδιού. Ξεκίνησε τραγούδι με τον Γιώργο Ζερβάνο και συνεχίζει μέχρι σήμερα με την Μάρθα Αράπη. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων επιφανών λυρικών τραγουδιστών. Έχει αποφοιτήσει με διακρίσεις από το Crane School of Music at SUNY Potsdam, USA, το Ωδείο Κλασσικής & Σύγχρονης Μουσικής και το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες.  Οι σπουδές της έχουν υποστηριχθεί ύστερα από διαγωνισμούς από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.