Αθήνα - Σταδίου 24
 

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Στεφανάκης για δεύτερη χρονιά μας ξεναγεί στις σελίδες της μεγάλης λογοτεχνίας όπου ζούμε μία δεύτερη ζωή που δεν μπορεί να μας προσφέρει η πραγματικότητα. Ας μιλήσουμε για αυτή. «Λογοτεχνικά απογεύματα στον ΙΑΝΟ» όπου τα σπουδαία βιβλία και οι δημιουργοί τους «συνομιλούν» μεταξύ τους.

 Λίγα λόγια για τη συνάντηση στις  13/11 στις 18:00

Δεν υπήρξε παρά μόνο ο τελάλης της φιλοσοφίας, αυτός που κατέβασε τον υψηλό στοχασμό στο δρόμο.  Στο πρώιμο αριστούργημά του "Η γέννηση της τραγωδίας", καθόρισε μεγαλοφυώς τη θέαση του τραγικού στοιχείου από τον σύγχρονο κόσμο. Ο Δημήτρης Στεφανάκης συζητά με το κοινό με θέμα «Ο Νίτσε και η γέννηση της τραγωδίας».

Αποσπάσματα από έργα του Νίτσε διαβάζει η ηθοποιός Όλγα Νικολαϊδου.

Λίγα λόγια για την ηθοποιό:

Η Όλγα Νικολαϊδου είναι δημοσιογράφος και ηθοποιός με σπουδές στην  Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη και στη Νομική Σχολή (νομικό τμήμα) Αθηνών.

Έχει εργασιακή εμπειρία  ως αθλητικογράφος  στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και σε σάιτ, ενώ εργάστηκε 11 χρόνια ως Υπεύθυνη Τύπου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και 9 χρόνια στην εφημερίδα “Φως των Σπορ”, στην οποία αρθρογραφεί και σήμερα.

Ως ηθοποιός έχει κάνει αρκετές παραστάσεις στο θέατρο και συνεργασίες με ομάδες (ΒΑΣ.ΑΝ.ΚΙΑ, ομάδα PlayBack Ψ κ.α), και έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικές ταινίες.

Με κείμενά της έχει συμμετάσχει στις εκδόσεις : «Ποδόσφαιρο και Πολιτισμός” (Θέατρο και Ποδόσφαιρο)

-«Διακριτικές ματιές στη λογοτεχνική  έκφραση («Αισχύλος- Ορέστεια»)

Έχει εμπειρία σεμιναρίων στα οποία συμμετείχε ως βασική εισηγήτρια . Έχει επίσης  εμπειρία βιβλιοπαρουσιάσεων, είτε ως εισηγήτρια, είτε ως ηθοποιός που διάβασε σχετικά αποσπάσματα.

 

Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε:

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε (γερμ. Friedrich Wilhelm Nietzsche) (Ραίκεν, 15 Οκτωβρίου 1844– Βαϊμάρη, 25 Αυγούστου 1900) ήταν σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος. Έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στη θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες, δείχνοντας ιδιαίτερη κλίση στη χρήση μεταφορών, ειρωνείας και αφορισμών. Οι κεντρικές ιδέες της φιλοσοφίας του Νίτσε περιλαμβάνουν τον «θάνατο του Θεού», την ύπαρξη του υπερανθρώπου, την ατέρμονη επιστροφή, τον προοπτικισμό καθώς και τη θεωρία της ηθικής κυρίων - δούλων. Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Η ριζική αμφισβήτηση από μέρους του της αξίας και της αντικειμενικότητας της αλήθειας έχει οδηγήσει σε αμέτρητες διαμάχες και η επίδρασή του παραμένει ουσιαστική, κυρίως στους κλάδους του υπαρξισμού, του μεταμοντερνισμού και του μεταστρουκτουραλισμού. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως κλασικός φιλόσοφος, κάνοντας κριτικές αναλύσεις σε αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα, προτού εντρυφήσει στη φιλοσοφία. Το 1869, σε ηλικία 24 ετών, διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην έδρα της Κλασικής Φιλολογίας, όντας ο νεότερος που έχει πετύχει κάτι ανάλογο. Παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 1879 εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που τον ταλάνιζαν σχεδόν όλη του τη ζωή. Σε ηλικία 44 ετών, το 1889, υπέστη νευρική κατάρρευση, η οποία αργότερα διεγνώσθη ως συφιλιδική «παραλυτική ψυχική διαταραχή», διάγνωση η οποία αμφισβητείται. Η επανεξέταση των ιατρικών φακέλων του Φρειδερίκου Νίτσε δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο, ενώ η μετά θάνατον αρνητική φήμη του οφείλεται κυρίως στο αντι-ναζιστικό κύμα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ανέλαβε τη φροντίδα του η μητέρα του, μέχρι τον θάνατό της το 1897, και έπειτα η αδελφή του, Ελίζαμπεθ Φούρστερ-Νίτσε, μέχρι τον θάνατό του, το 1900. Εκτός από τη φροντίδα του, η Ελίζαμπεθ Φούρστερ-Νίτσε ανέλαβε χρέη εκδότριας και επιμελήτριας των χειρογράφων του. Ήταν παντρεμένη με τον Μπέρναρντ Φούρστερ, ηγετική μορφή του αντισημιτικού μετώπου της γερμανικής ακροδεξιάς, και ξαναδούλεψε αρκετά από τα ανέκδοτα χειρόγραφα του Νίτσε υπό το φως των ιδεών του Φούρστερ, ριζικά αντίθετων από τις απόψεις του φιλόσοφου, οι οποίες ήταν ξεκάθαρα εναντίον του αντισημιτισμού και του εθνικισμού (βλ. Η κριτική του Νίτσε στον αντισημιτισμό και τον εθνικισμό). Εξ αιτίας των εκδόσεων της Φούρστερ-Νίτσε, ο Νίτσε έγινε συνώνυμο του γερμανικού μιλιταρισμού και του Ναζισμού. Αρκετοί μελετητές του, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έχουν καταφέρει να αναστρέψουν την παρερμηνεία των ιδεών του. Παρ' όλα αυτά, οι πολιτικές του απόψεις και πεποιθήσεις παραμένουν αμφιλεγόμενες. 

Πηγή: Βικιπαίδεια

 

Επόμενες συναντήσεις:

Δευτέρα 11/12 στις 18:00

Ο Δημήτρης Στεφανάκης συζητά με το κοινό με θέμα «Μεγάλες αφηγήσεις».

Δευτέρα 22/1 στις 18:00

Ο Δημήτρης Στεφανάκης συζητά με το κοινό με θέμα «Αμερικανικό μυθιστόρημα».

Δευτέρα 26/2 στις 18:00

Ο Δημήτρης Στεφανάκης συζητά με το κοινό με θέμα «Το τέλος του αμερικανικού ονείρου».

Δευτέρα 19/3 στις 18:00

Ο Δημήτρης Στεφανάκης συζητά με το κοινό με θέμα «Γαλλική γλώσσα. H γλώσσα του μυθιστορήματος».

Δευτέρα 16/4 στις 18:00

Ο Δημήτρης Στεφανάκης συζητά με το κοινό με θέμα «Όταν η λογοτεχνία μιλούσε γερμανικά».

Δευτέρα 14/5 στις 18:00

Ο Δημήτρης Στεφανάκης συζητά με το κοινό με θέμα «Φάουστ».

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Στεφανάκη:

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ κ.ά. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2000 με το μυθιστόρημά του «Φρούτα εποχής» και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα οκτώ μυθιστορήματά του. Το μυθιστόρημά του «Μέρες Αλεξάνδρειας» (2007) μεταφράστηκε στα γαλλικά, τιμήθηκε με το Prix Méditerranée Etranger 2011 και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ισπανικά και στα αραβικά. Το μυθιστόρημά του «Φιλμ Νουάρ» το οποίο επίσης μεταφράστηκε στα γαλλικά ήταν υποψήφιο για το Prix Balkanika 2013.

Tιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011. Είναι σύμβουλος έκδοσης του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κλεψύδρα» και μέλος της κριτικής επιτροπής του Prix Mediterranée Étranger και του Prix Méditerranée de la Poésie Nikos Gatsos. Τον Απρίλιο του 2017 θα κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ευτυχισμένες οικογένειες» από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Ο Έλληνας συγγραφέας, το 2014, αναγορεύτηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για την προσφορά του στον λογοτεχνικό χώρο και τη συμβολή του στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

Επισκεφθείτε το site του συγγραφέα στη διεύθυνση www.dimitrisstefanakis.gr

 

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr