Αθήνα - Σταδίου 24
 

Οι εκδόσεις Άγρα και ο IANOS παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Marilyn Yalom, Πώς οι Γάλλοι επινόησαν τον έρωτα. 900 χρόνια πάθος και ειδύλλιο, σε μετάφραση Δάφνης Κιούση.

Η εκδήλωση θα έχει τον χαρακτήρα ενός γενικότερου αφιερώματος στο έργο της Γιάλομ.

Θα μιλήσουν οι:

Δάφνη Κιούση μεταφράστρια του βιβλίου-μεταπτυχιακή φοιτήτρια ιστορίας (ΕΚΠΑ)

Γιάννης Ζέρβας καθ. ψυχιατρικής ΕΚΠΑ-πρόεδρος Εταιρείας Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας

Ευαγγελία Ανδριτσάνου συγγραφέας-ψυχοθεραπεύτρια

Σταύρος Πετσόπουλος εκδότης των βιβλίων της Marilyn Yalom στην Ελλάδα

Η Μαίριλυν Γιάλομ έγραψε ειδικά για την εκδήλωση έναν χαιρετισμό για τους Έλληνες αναγνώστες της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και την εκδήλωση:

Το βιβλίο πραγματεύεται το πώς οι Γάλλοι διαχειρίστηκαν το θέμα του έρωτα στη λογοτεχνία και την κουλτούρα τους γενικότερα από τον Μεσαίωνα με τον Αβελάρδο και την Ελοϊζα, την Αναγέννηση με τον αυλικό έρωτα και τις κωμωδίες του Μολιέρου και τις τραγωδίες του Ρακίνα, τον έρωτα στα χρόνια του Γαλλικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης, τον έρωτα των λιμπερτίνων, τον ρομαντικό έρωτα με την Γεωργία Σάνδη και τον Αλφρέντ ντε Μυσσέ, τον Σταντάλ, και ακολούθως, τον Προυστ, τον Ζιντ, τον Κοκτώ, την Κολέτ, και τον ομοφυλόφιλο έρωτα, την Μαργκερίτ Ντυράς καθώς και ταινίες όπως το "Ένας άνδρας, μία γυναίκα".

Όπως πάντα με την Μαίριλυν Γιάλομ, έχουμε ένα πολύ πρωτότυπο θέμα, γραμμένο με όλες τις πολιτισμικές και εικονογραφικές αναφορές και την ιστορική μέθοδο της συγγραφέως.

Η εκδήλωση θα έχει όμως και το χαρακτήρα ενός γενικότερου αφιερώματος στο έργο της Γιάλομ, με τα πολύ πρωτότυπα θέματά της, όπως τη Γαλλική Επανάσταση μέσα από τα μάτια και τις μαρτυρίες των γυναικών, την Ιστορία της συζύγου και την Ιστορία του γυναικείου στήθους, την ιστορία των αμερικάνικων νεκροταφείων από την εποχή του Μέυφλαουερ και τους πρώτους αποίκους, που αποτελεί μια ιστορία της Αμερικής μέσα από τους τρόπους ταφής των κοινοτήτων που την αποίκησαν.