Θεσσαλονίκη - HOLIDAY INN- Αίθουσα «Ισμήνη» (Μοναστηρίου 8)
Event cancelled
 

Oι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο IANOS παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Νίκου Παπανδρέου με τίτλο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ο οικονομολόγος στην αίθουσα «Ισμήνη» του ξενοδοχείου HOLIDAY INN (Μοναστηρίου 8). Με τον Νίκο Παπανδρέου θα συνομιλήσει ο οικονομολόγος Θάνος Αργυρόπουλος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Σ' αυτό το σύντομο δοκίμιο ο συγγραφέας και οικονομολόγος Νίκος Παπανδρέου αναλύει την προσφορά του Ανδρέα στην οικονομική επιστήμη. Η αφήγηση δομείται γύρω από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής που έζησε ο Ανδρέας και τον τοποθετεί ανάγλυφα πάνω στον μεγάλο καμβά της ιστορίας της σύγχρονης οικονομικής σκέψης. Ξεκινώντας με κάποιες αμφιβολίες για τις θεωρίες που ο ίδιος δίδασκε, βλέπουμε πως χρόνια μετά τα πρώτα του βήματα στο Χάρβαρντ φτάνει στο σημείο να διαφωνεί έντονα με την ουσία της οικονομικής θεωρίας και, επιτέλους, να προτείνει το δικό του μαρξιστικό μοντέλο για τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος.

O Nίκος Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αμερική και ζει στην Ελλάδα. Απέκτησε διάφορα εφόδια, τυπικά και μη, από το Γέηλ (Βachelors), το Πρίνστον (Ph.D. στα οικονομικά) και το Βερμόντ (λογοτεχνία). Tο 1991 παραιτήθηκε από τη Διεθνή Τράπεζα για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Από το 1995 και έπειτα έχει εκδώσει εννέα βιβλία στις Εκδόσεις Καστανιώτη και, επίσης, τις μελέτες Μίκης και Μάνος: ιστορία δύο συνθετών (Εκδόσεις Κέρκυρα, 2007) και The Magical Path to the Acropolis για τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (Εκδόσεις Μέλισσα, 2016). Διηγήματα και δοκίμιά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά του εξωτερικού (Antioch Review, The Literary Review, Threepenny Review, Harvard Review κ.ά.). Στην Ελλάδα τα διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί κυρίως στα περιοδικά Η λέξη και Εντευκτήριον, καθώς και στην εφημερίδα Τα Νέα. Είναι τακτικός συνεργάτης στο μηνιαίο περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Symbol, Τomorrow και με την εφημερίδα Αξία. Το πρώτο του βιβλίο Δέκα μύθοι και μια ιστορία διασκευάστηκε από τον ίδιο σε σενάριο ταινίας (Πρώτη φορά νονός, 2007). Κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα του www.npapandreou.gr. Έχει δύο παιδιά, τον Ανδρόνικο και τη Φαίδρα, και μένει στα Βριλήσσια.

Βιβλιογραφία
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Έρωτας υπό αίρεση (ePUB), 2010
Έρωτας υπό αίρεση, 2010
Ιστορίες της τσέπης, 2007
Λεπτή γραμμή, 2007
Μέρες σαν κι αυτές, 2005
Ο δρόμος για την Ομόνοια, 2005
Ανδρέας Παπανδρέου, 2003
Father dancing, 2003
Ο Κλεπτομνήμων, 2002
Δέκα μύθοι και μια ιστορία, 2001

Συνεντεύξεις
Ο συγγραφέας, ο αφηγητής και ο... θεός των μικρών πραγμάτων, Athens Voice, 24 Νοεμβρίου 2010
Ο έρωτας δεν έχει όρια γεωγραφικά, Καθημερινή, 20 Νοεμβρίου 2010
Έρωτας από το Γέιλ μέχρι τα Ταμπούρια, Ελευθεροτυπία, 19 Νοεμβρίου 2010
Ο έρωτας υπό αίρεση, Αγγελιοφόρος, 18 Νοεμβρίου 2010
Συμφιλιώνομαι μ' αυτό που είμαι, Το Βήμα, 31 Οκτωβρίου 2010