Αθήνα - Σταδίου 24
 

Οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο-CD Επιτάφιος των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου.

Ερμηνεύει ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, στην κλασική κιθάρα ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης.

Δεύτερη φωνή: Φωτεινή Νιάρχου

Θα μιλήσουν οι:

Μίμης Ανδρουλάκης συγγραφέας-πολιτικός

Νένα Βενετσάνου ερμηνεύτρια  

Σταύρος Κωνσταντινίδης πολ. μηχανικός συγκοινωνιολόγος-αρθρογράφος-συγγραφέας

Νότης Μαυρουδής συνθέτης-καθηγητής κιθάρας

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αναστασία Τσιβγούλη.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο-CD:

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο-CD «Επιτάφιος», μια απέριττη, γοητευτική εκδοχή του θρυλικού έργου των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου, με τη φωνή του Παναγιώτη Καραδημήτρη και την κιθάρα του Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη. Εκτός της ηχογράφησης, η καλαίσθητη έκδοση περιλαμβάνει τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, εικαστικά έργα του Βασίλη Βαφειάδη, κείμενα του συνθέτη και του ερμηνευτή, καθώς και κείμενα για τη λογοτεχνική αξία του Επιταφίου και για τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του ’36 που ενέπνευσαν το έργο. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Οι Φωτογραφίες της έκδοσης είναι : του Κώστα Φινέ (Γιάννης Ρίτσος, Αθήνα 1973), του Studio Costakis (Μίκης Θεοδωράκης), του Γιάννη Αντωνίου (Παναγιώτης Καραδηµήτρης), του Στυλιανού ∆ανιήλ (Μιχαηλάγγελος Τουµανίδης).

Δεύτερη φωνή: Φωτεινή Νιάρχου

Μέρος του κειμένου του Μίκη Θεοδωράκη:

Η ιδιομορφία αυτής της ηχογράφησης είναι η λιτότητα της ασπρόμαυρης «γραφής» της. Μια φωνή και μια κιθάρα αποκαλύπτουν την ποιότητα της μουσικής σε όλο της το βάθος. Ως συνθέτης του «Επιτάφιου» δεν μπορώ παρά να συγκινηθώ και να χαρώ όταν διαπιστώνω ότι το έργο αυτό, αν και πέρασαν εξήντα ολόκληρα χρόνια από τη γέννησή του, εξακολουθεί να έχει αντοχές, ώστε να μπορεί να υπάρξει γυμνό και απέριττο χωρίς ψιμύθια. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτή είναι η γοητεία που έφεραν στην επιφάνεια οι δυο άξιοι ερμηνευτές αυτής της ηχογράφησης, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης, με την καθ’ όλα ωραία και ουσιαστική ερμηνεία του έργου.

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Καραδημήτρη:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελματικά το 1982, εμφανιζόμενος στις μπουάτ και στις διάφορες μουσικές σκηνές της Ελλάδας, και από τότε υπηρετεί με αγάπη και συνέπεια το ελληνικό τραγούδι. Το 1985 γνωρίζει τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και συνεργάζεται μαζί του, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή του στη δισκογραφική δουλειά «Αιώνιο Παράπονο». Το 1994 συμπράττει με την Ορχήστρα της ΕΡΤ3 σε μια συνεργασία που διήρκεσε δύο χρόνια, ενώ την ίδια χρονιά συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη. Από τότε συμμετέχει σε κύκλους συναυλιών του συνθέτη, καθώς και σε συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Το 2000 ερμηνεύει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το «Πνευματικό εμβατήριο», υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, σε συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την αναγόρευση του συνθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του ιδρύματος. Ύστερα από επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, την ίδια χρονιά ηχογραφεί τον κύκλο τραγουδιών «Τα πικροσάββατα και μία σερενάτα». Έχει εμφανιστεί σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί και έχει συμπράξει επί σκηνής με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία Δημητριάδη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Σωτηρία Λεονάρδου κ.ά.

Λίγα λόγια για τον Μιχαηλάγγελο Τουμανίδη:

Ο Μιχαηλάγγελος Τουµανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Ξεκίνησε µαθήµατα κιθάρας σε ηλικία 6 ετών µε δάσκαλο τον ∆ηµήτρη Τουµανίδη και ολοκλήρωσε τη σπουδή του οργάνου στην τάξη του Κώστα Κοτσιώλη το 2009. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισµούς κλασικής κιθάρας (µε κορυφαία διάκριση το 1ο βραβείο στο ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Κιθάρας στη Νάξο το 2009) και έχει εµφανιστεί ως σολίστ σε µουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ισπανία, Ιταλία, Γερµανία, Αυστρία, Τουρκία και Σερβία). Τον Οκτώβριο του 2013 συνέπραξε µε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ερµηνεύοντας το «Κονσέρτο Νο. 1» του Mario Castelnuovo-Tedesco. Έχει συµπράξει µε µουσικούς και καλλιτέχνες όπως ο Al Di Meola (κιθάρα), ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (µπάσο), ο Γιώργος Νιάρχος (πιάνο), ο Σάµι Αµίρης (πιάνο), ο ∆ηµήτρης Παπαγγελίδης (κιθάρα), ο Παναγιώτης Καραδηµήτρης (τραγούδι), η Janet Kapuya (τραγούδι), ο Βασίλης Λέκκας (τραγούδι), ο Νίκος Νικολόπουλος (φλάουτο), ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης (βιολοντσέλο), ο Aλέξανδρος Τζιαφάς (κρουστά), ο Λευτέρης Κατσιφέρης (βιολί Κ.Ο.Α.), η Κατερίνα Βούλγαρη (χορός Flamenco) κ.ά. Από το 2016 συνεργάζεται µε τον Μίκη Θεοδωράκη αναλαµβάνοντας τη διασκευή έργων του συνθέτη για κλασική κιθάρα. Από το 2007 µέχρι σήµερα, διδάσκει ως καθηγητής κιθάρας σε µουσικές σχολές, ωδεία και µουσικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αποτελεί µέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Καθηγητών Κιθάρας (EGTA-Hellas) και µέλος της Kαλλιτεχνικής Επιτροπής του ∆ιεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου.