Εμμανουήλ Λασκαρίδης | «Η Θεωρία των Συμφερόντων ως Μέθοδος Ερμηνείας του Ενοχικού Δικαίου» | 3/2

Ο IANOS και ο συγγραφέας Εμμανουήλ Λασκαρίδης, παρουσιάζουν το νέο του βιβλίο με τίτλο, Η Θεωρία των Συμφερόντων ως Μέθοδος Ερμηνείας του Ενοχικού Δικαίου, από τις εκδόσεις Αντώνη Σάκκουλα.

Σημαντικές Πληροφορίες

ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ:

  • Η χρήση μάσκας κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή σας στον χώρο είναι υποχρεωτική.
  • Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά για καθήμενους.
  • Η είσοδος στο χώρο επιτρέπεται αυστηρά μόνο σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 3 μήνες). 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αυτό που εφαρμόζεται καθημερινά ως κανόνας δικαίου είναι δίκαιο ή μήπως αποτελεί μια απλή επικράτηση ενός δικαίου του ισχυρότερου, ενός δικαίου της πυγμής; Πως μπορώ να ερμηνεύσω μια λέξη όπως το «τραπέζι», με βάση το γράμμα (τετράπους), την ιστορική και συστηματική αντίληψή μας (συγκεκριμένο ύψος), τον σκοπό που εξυπηρετεί (ακόμα και χωρίς πόδια) ή το έννομο συμφέρον που η σχετική ρύθμιση για την κατασκευή τραπεζιών εξυπηρετεί; Μπορεί το αστικό δίκαιο να προστατέψει και συλλογικά συμφέροντα (εκτός πλαισίου της ΑΚ 914) ή πρέπει να εξυπηρετεί όπως και η Πολιτική Δικονομία – τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα – καθαρά ατομικά συμφέροντα; Που εντάσσονται τότε οι συλλογικές αγωγές προστασίας του καταναλωτή ή αυτές της προστασίας δεδομένων; Θα πρέπει να δεχτούμε την αποκατάσταση προσβολής ηθικών συμφερόντων με περιουσιακό τρόπο ή η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης θα πρέπει να έχει ένα καθαρά τιμωρητικό και μη αποκαταστατικό χαρακτήρα; Είναι δημόσιο συμφέρον το συμφέρον του Κράτους ή το συμφέρον της ολότητας των πολιτών; Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να δεχτούμε τότε οι πολίτες να εκπληρώνουν συνεχώς περισσότερες υποχρεώσεις και το Κράτος συνεχώς λιγότερες χωρίς καμία αιτιολόγηση και συνέπεια για το τελευταίο. Υπάρχει χώρος για την εφαρμογή της αναλογικότητας στο Αστικό Δίκαιο ή αυτός ο χώρος έχει καταληφθεί από την ΑΚ 281;

Είναι δίκαιο να ζητάμε την φυσική αποκατάσταση των καμένων κτηρίων όπως των κινηματογράφων Απόλλων και Αττικόν από ένα άρτι ενηλικιωθέντα παραβατικό νεαρό ή θα πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός ή μια αντιστάθμιση στα δικαιώματα του δανειστή στην ΑΚ 291 εδ. Β΄; Γιατί υπάρχει όριο στους εξωτραπεζικούς τόκους και όχι στους τραπεζικούς; Είναι δίκαιο και εάν όχι με ποιο κριτήριο θα πρέπει να ορίζονται τα όρια δικαιοπρακτικών τραπεζικών τόκων; Είναι δικαιολογημένη η μονομέρεια υπέρ του δανειστή των τόκων υπερημερίας αλλά και αυτών της επιδικίας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία επιδιώκονται απαντήσεις στο εν λόγω έργω. Ευτυχής θα ήταν ο συγγραφέας εάν οι αναγνώστες της «Θεωρίας των συμφερόντων» στο μέλλον δεν θα το χρειαστούν άλλο για να αναγνωρίζουν ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από κάθε νομοθετική επιλογή αλλά και ποια θα έπρεπε να υπηρετούνται προκειμένου να αποκτήσουμε ένα δίκαιο Δίκαιο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Εμμανουήλ Λασκαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής, κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο και Διδακτορικό με θέμα «Η υποχρέωση τήρησης ιατρικού αρχείου και ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων» από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Η Μεταδιδακτορική του Έρευνα με θέμα «Η Θεωρία των Συμφερόντων ως Μέθοδος Ερμηνείας του Ενοχικού Δικαίου». Υπήρξε επιμελητής και συγγραφέας στο συλλογικό έργο «Ερμηνεία Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας» (2013), το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς στο ελληνικό Ιατρικό Δίκαιο αλλά και συγγραφέας σε γνωστά συλλογικά έργα όπως την Σύντομη Ερμηνεία Αστικού Κώδικα (Τόμοι Ι και ΙΙ) με επιμέλεια του Καθηγητή Απόστολου Γεωργιάδη, στον οποίο έκανε και την άσκησή του. Ο κ. Λασκαρίδης έχει δημοσιεύσει πάνω από 35 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά περιοδικά αλλά και σε συλλογικά αγγλικά και γερμανικά έργα. Επίσης έχει διδάξει Αστικό Δίκαιο για πάνω από 10 χρόνια συνολικά στη Νομική Σχολή ΔΠΘ και Πανεπιστημίου Νεάπολης. Έχει πραγματοποιήσει επιμέρους διδασκαλίες σε Μεταπτυχιακά Ιατρικών Σχολών (Γενετικής, Γυναικολογίας και Ψυχιατροδικαστικής στο ΕΚΠΑ, Βιοηθικής στο ΔΠΘ) αλλά και πάνω από 40 διαλέξεις στα γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά. Άλλοι τομείς δράσης του υπήρξαν η απασχόλησή του στην ΑΠΔΠΧ και στον Συνήγορο του Πολίτη επί συνολικά 10 έτη με κύρια απασχόληση την εξέταση καταγγελιών σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων ασθενών και ασφαλισμένων αντίστοιχα.