x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 
Αθήνα - Σταδίου 24
 

Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ.

Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, τον Σεπτέμβριο 2018 ξεκίνησε ο νέος κύκλος συζητήσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

 

Λίγα λόγια για τη συνάντηση στις 27 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:00:

Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και συγγραφέα Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη, με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του Πέθανε πράγματι ο Μέγας Παν; εκδ. Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Κρήτης, 2019.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο γλωσσολόγος-ομ. καθηγητής του ΕΚΠΑ-συγγραφέας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.

Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στο ianos.gr

 

Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη:

O Mιχάλης Ζ. Κοπιδάκης γεννήθηκε το 1945. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Χαϊδελβέργης.

Από το 1975 ως το 1998 δίδαξε αρχαία ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.

Είναι καθηγητής της ιστορίας και ερμηνευτικής της κλασικής φιλολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο ασχολείται με την αρχαία ελληνική και ελληνοϊουδαϊκή γραμματεία και την νεοελληνική ποίηση.

 

Το βιβλίο του Μ. Ζ. Κοπιδάκη, "Πέθανε πράγματι ο Μέγας Πάν;" Και άλλα κείμενα παντοδαπά", με φιλολογική επιμέλεια του Κώστα Μπουρναζάκη, συγκροτείται από έξι ενότητες, υπό τους τίτλους: 

α) "Η αρχαιότητα και οι καταβολάδες της", 

β) "Βίβλου ζηλωτές και αντιλέγοντες", 

γ) "Ποικίλα Νεοελληνικά", 

δ) "Ώσπερ ο Πρωτεύς παντοδαπός", 

ε) "Καστρινοί και Καστροφόροι", 

στ) "Σκαλαθύρματα".

 Αποτελείται από 52 κείμενα: μελέτες, φιλολογικά δοκίμια, ομιλίες, κριτικές, και άρθρα, μιας ευρύτατης περιοχής των Γραμμάτων και των Τεχνών, που εκτείνεται από την Ελληνική, τη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα, και τη Θρησκευτική Γραμματεία, έως την Νεοελληνική Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό που άνθισε στην Κρήτη, από τα χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ως σήμερα.

Με την πλατιά πνευματική εποπτεία και τον γλαφυρό λόγο του Μ. Ζ. Κοπιδάκη, αποτιμώνται δημιουργικές διαδρομές, επιδράσεις, ιδιομορφίες, και αθέατες όψεις, έργων του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αισχύλου, του Αριστοφάνη, του Πινδάρου, του Αμοργίνου Σημωνίδη, του Ισοκράτη, φτάνοντας ως τον Ιάμβλιχο, τον Οράτιο, τη Βίβλο, τον Καρλ Μάρξ, και τον Ρόμπερτ Μπέρτον. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα περιηγηθεί, συνάμα, σε καίρια και άγνωστα πεδία δημιουργών, όπως οι: Βιτσέντζος Κορνάρος, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γιάννης Ψυχάρης, Δημήτρης Καπετανάκης Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Παντελής Πρεβελάκης, Σωκράτης Κουγέας, Θανάσης Βαλτινός, Άρης Μπερλής, Κώστας Μπουρναζάκης, Λάμπης Καψετάκης, Νίκος Λεβέντης, Βικτωρία Παπαδάτου. Ιδιαίτερη θέση στις μελέτες του συγγραφέα έχουν σπουδαίες ιστορικές μορφές, όπως: ο Καπετάν Μιχάλης Κόρακας, ο Καπετάν Πετρακογιώργης, και ο Πάτρικ Λη Φέρμορ. Στις εκπλήξεις της έκδοσης είναι το συναρπαστικό αφήγημα του Κοπιδάκη: "Η γενέθλιος ημέρα της εταίρας Πασιφίλης".

 

Αυτοτελή βιβλία του Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη:

1. Το Γ΄ Μακκαβαίων και ο Αισχύλος, Διδακτορική Διατριβή,( Θεσσαλονίκη, Επιστημονική Επετηρίδα Φιλοσοφικής Σχολής[ Παράρτημα αρ. 31]1981), Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο Κρήτης, 1987.

2. Αριάδνη, Σχόλια στον Ερωτικό Σεφέρη, Πολύτυπο, Αθήνα ²1988 (ά έκδ. 1983).

3. Γιώργος και Μαρώ Σεφέρη, η αλληλογραφία Α’ (1936-1940), έκδοση και σχόλια Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο Κρήτης, ²1990, ά εκδ. 1989, Ίκαρος, Αθήνα, ³2005.

4. Διονυσίου Λογγίνου, Περί Ύψους, εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση και σχόλια Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο Κρήτης, 1990.

5. Εκκλησιαστής, μετάφραση Αλέξανδρος  Ίσαρης, επίμετρο και σχόλια Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Ολκός, Αθήνα 1993.

6. Οίνον επαινώ (Α’ τόμος της τετράτομης έκδοσης: Ο Οίνος στην ποίηση), Ίδρυμα Φανής Μπουτάρη, Αθήνα 1995.

7. Σημωνίδου, Ίαμβος κατά γυναικών, Ιστός, Αθήνα ²1996 (ά εκδ. 1995).

8. Ιστορία της Ελληνικής γλώσσας, σχεδιασμός και επιστασία Μ. Ζ. Κοπιδάκης, [Ελληνικό Λογοτεχνικό και ιστορικό αρχείο (ΕΛΙΑ), (ά εκδ. 1999)], ΜΙΕΤ, Αθήνα 2010.

9. Θάλαττα, θάλαττα. Η άλλη Ελλάδα η θαλασσινή, Μικρός Ναυτίλος, Ηράκλειο 2001.

10. Εν λόγω Ελληνικώ, φιλολογικά δοκίμια, Ίκαρος, Αθήνα ²2007 (ά εκδ. 2003).

11. W. Schubart, Θρησκεία και Έρως, μετάφραση Μ. Ζ. Κοπιδάκης (σε συνεργασία με την Αικατερίνη Σκλήρη), Ολκός, Αθήνα 1991.

12. Μελετήματα, φιλολογική επιμέλεια Εβίτα Σιστάκου, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2007.

13. Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου, η αλληλογραφία 1889-1890, εισαγωγή Μ.Ζ. Κοπιδάκης, εκδ. επιστολών Μαρία Καραγιάννη, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2018.

14. Πέθανε πράγματι ο Μέγας Παν, και άλλα κείμενα Παντοδαπά, Φιλολογική επιμέλεια Κώστας Μπουρναζάκης, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο Κρήτης, 2019.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr