Αθήνα - Σταδίου 24
 

Οι εκδόσεις Πατάκη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο Η πολίτικη κουζίνα των τεσσάρων εποχών της Σούλας Μπόζη.

Θα παρουσιάζουν το βιβλίο και θα συζητήσουν με τη συγγραφέα οι:

Νανά Δαρειώτη διευθ. περιοδικού Olive

Όλγα Μοσχοχορίτου νομικός-συγγραφέας-θεατρολόγος

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πέπη Τσουκάτου εκδότρια εφημερίδας Ο Πολίτης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στο βιβλίο αυτό, η Σούλα Μπόζη, ύστερα από µια σύντοµη ανα­δροµή στην ιστορία της ελληνικής διατροφικής παράδοσης, επιστρέφει στην παραµυθένια Πόλη των παιδικών της χρόνων. Ανασυστήνοντας την ατµόσφαιρα µιας ολόκληρης εποχής, θυµάται γεύσεις, συνήθειες, µπαχάρια και µαγειρικές ευωδιές. Και εν τέλει µας προτείνει, για καθεµιά από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ένα πλήρες πολίτικο µενού ανά εβδοµάδα.

Κάθοµαι στο µαρµάρινο πεζούλι του ξεροπήγαδου, στη µέση ενός ξεχασµένου κήπου, στο κάποτε ελληνικότατο Νιχώρι, µε το βλέµµα καρφωµένο στα βαθυγάλανα νερά –η θάλασσα ήσυχη, ελαφρώς κυµατιστή, καράβια, καραβάκια, ψαροκάικα, τάνκερ πάνε κι έρχονται–, κι εγώ σκέφτοµαι πόσο καθοριστική υπήρξε στη ζωή µου η θάλασσα. Η µατιά µου στα «αντικρινά», στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου, µε τα φρεσκοβαµµένα αρχοντικά, τα «γιαλιά» (από τον γιαλό), όπως τα ονοµάζουν οι Τούρκοι, παρατεταγµένα κατά µήκος στην παραλία. Τα υψώµατα του Κανδυλί και τους τριγύρω λόφους κάποτε στόλιζαν µάντρες και µποστάνια, τώρα υψώνονται συγκροτήµατα πολυτελών αρχοντικών, καλή ώρα όπως στο σίριαλ «Χίλιες και µια Νύχτες», για να παραµυθιάζονται όσοι δεν γνωρίζουν… Στην Πόλη κάποτε έφτανε να βγεις στο µπαλκόνι του σπιτιού ή να στρίψεις σε κάποια γωνία του δρόµου για να δεις τον Κεράτιο, την Προποντίδα, τα νησιά ή τον Βόσπορο. Πόση νοσταλγία και τρυφερότητα περιέχουν οι εικόνες και οι µνήµες του τόπου όπου γεννήθηκα και κουβαλάω µέσα µου…

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Σούλα Μπόζη είναι ερευνήτρια λαογράφος-συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πόλη. Αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Κωνσταντινούπολης· σπούδασε θεατρολογία και ενδυµατολογία. Από το 1980 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από το 1990 παρουσίασε λαογραφικές εργασίες και συµµετείχε µε ανακοινώσεις σε συµπόσια στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, στο Πανεπιστήµιο Κύπρου, στο Πνευµατικό Κέντρο του Δήµου Αθηναίων, στην Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραµα, στο Ινστιτούτο Goethe, στην Ένωση Σµυρναίων, στο Πνευµατικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών.

Παρέδωσε κύκλους σεµιναρίων για την ιστορία των ελληνικών παραδοσιακών γεύσεων στη  Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών (2000) και στη σχολή Le Monde (2004). Συµµετείχε στο Ευρωπαϊκό Συµπόσιο Γεύσεων στην Ιταλία (2001), στα σεµινάρια του θερινού τµήµατος που οργάνωσε το Πανεπιστήµιο Bilgi σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη (2004), στο σεµινάριο για τον ελληνισµό της Πόλης στο Πανεπιστήµιο Bilgi (2004), στο Α΄ Συµπόσιο του Δήµου Κωνσταντινούπολης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010 (2006), στα συµπόσια γεύσεων που διορ­γάνωσε το Πανε­πιστήµιο Yeditepe (2009) και το Πα­­­νε­πιστήµιο Boğaziçi (2010) στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης διοργάνωσε το Tετραήµερο Ελληνικών Γεύσεων στην Πόλη (2005). Έχει εργαστεί ως ειδική σύµβουλος σε ντοκιµαντέρ και ταινίες, έχει µεταφράσει βιβλία στα ελληνικά από τα τουρκικά και το αντίστροφο. Είχε µόνιµη στήλη στο ένθετο περιοδικό Gourmet της εφηµερίδας Ελευθεροτυπία. Από το 1993 διευθύνει το Κέντρο Λαογραφικών και Ιστορικών Ερευνών «Βοσπορίς», το οποίο καταγράφει τον υλικό και πνευµατικό βίο των Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών. Έχει γράψει τα έργα: Οι σταµπωτές µαντήλες του Βοσπόρου (1989), Τα µεταξωτά της Προύσας (1991), Πολίτικη κουζίνα: Παράδοση αιώ­νων (1994· εµπλουτισµένη έκδοση 2003), Καππαδοκία, Ιωνία, Πόντος: Γεύσεις και παραδόσεις (1997· εµπλουτισµένη έκδοση 2005), «Η µαντήλα της κοκόνας» στον τόµο Τα ελληνικά σταµπωτά 18ος-20ός αιώνας (1997), Ο ελληνισµός της Κωνσταντινούπολης, Κοινότητα Σταυροδροµίου-Πέραν (2002), Η ελληνική κοινότητα του Σταυροδροµίου-Πέραν (σε CD-ROM, 2000), Μικρασιάτικη κουζίνα (2004· Βραβείο Gourmet), «Ευλογηµένο το τραπέζι σας»: Αρµένικη κουζίνα της Πόλης (µετάφραση και σχόλια· 2005), Πολίτικο ηµερολόγιο 2010 (2009), Γλυκά πολίτικα και µι­κρασιατικά (2011), Πολίτικο ηµερολόγιο 2012: Καφενεία και καπηλειά (2010), Από το Παρίσι στο Πέραν: Έλληνες κινηµατογραφιστές της Πόλης (2011).

 
: Cat Power - Peking Saint