Θεσσαλονίκη - Αριστοτέλους 7
 

Σταύρος Γρόσδος παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ το βιβλίο του Εικόνα και Δημιουργική Γραφή. Έργα ζωγραφικής, εικόνες της λογοτεχνίας, κόμικς, φωτογραφία, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συζητούν για τη Δημιουργική Γραφή: Ανδρέας Καρακίτσιος Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., Ιωάννης Παπαδάτος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σοφία Νικολαΐδου Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Σταύρος Γρόσδος Σχολικός Σύμβουλος.

Μπορούν οι εικόνες να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά στην εκπαίδευση για την παραγωγή λόγου και ως ερεθίσματα για άντληση ιδεών και στοιχείων για το στήσιμο μιας μυθοπλασίας; Οι 351 δραστηριότητες δημιουργικής γραφής χρησιμοποιούν ως ερεθίσματα μορφές έκφρασης. Η δραστηριοποίηση των συγγραφέων εκτυλίσσεται μέσα στον μαγευτικό κόσμο της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας, των κόμικς και της φωτογραφίας. Σ' ένα εικονικό ταξίδι, τα παιδιά εισβάλλουν προσομοιωτικά στην εικόνα με τη βοήθεια παραινέσεων, και με αποσκευές τις εμπειρίες τους, οικειοποιούνται τον χώρο της εικόνας, επικοινωνούν με τις ανθρώπινες μορφές και τα αντικείμενα, εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, φαντάζονται και δημιουργούν.

Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες του βιβλίου, οι εκπαιδευτικοί, οι εμψυχωτές και οι εμψυχώτριες των εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, οι γονείς, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, έχοντας προσεγγίσει και υλοποιήσει ένα πλήθος διδακτικών πολυπαραδειγματικών προτάσεων, θα είναι ικανοί να σχεδιάζουν δραστηριότητες δημιουργικής γραφής για παιδιά, μέσα και έξω από το σχολείο, και να οργανώνουν εργαστήρια με ανοικτό περιβάλλον, πλούσιο σε ερεθίσματα, ποικιλία δράσεων και εκπλήξεις.