x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Συγγραφέας: ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ

Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Σ' αυτό το δοκίμιο-έκκληση, υπό τον τίτλο "Για ένα σύνταγμα της Ευρώπης", ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος, ο Γιούργκεν Χάμπερμας, αναλύει το "κατασκευαστικό λάθος" της Ευρωζώνης και προτείνει λύσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, που φαίνεται ότι αποτυγχάνει με θλιβερές συνέπειες για τους λαούς. Το ερώτημα δεν είναι αν θα διαλυθεί η ΕΕ, αλλά πώς θα απ......

Αρχική Τιμή: 11.45 €

Τιμή IANOS: 3.70 (Κέρδος: 7.75 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ

Συγγραφέας
ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ
Ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος (εκπρόσωπος της κριτικής θεωρίας) Γιούργκεν Χάμπερμας γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ το 1929. Μετά από σπουδές στη Φρανκφούρτη, αναγορεύτηκε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ με το έργο Strukturwandel der Offentlichkeit (Αλλαγή δομής της δημοσιότητας, μτφρ. Λ. Αναγνώστου, 1997). Το 1962 εξελέγη καθηγητής φιλοσοφίας στη Χαϊδελβέργη και το 1964 διαδέχτηκε τον Χόρκχαiμερ στην έδρα φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Στη συνέχεια, την περίοδο 1971-1983, διηύθυνε το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στο Στάρνμπεργκ του Μονάχου. Το 1986 του απονεμήθηκε το βραβείο Λάιμπνιτς και το 1988 εξελέγη μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι επισκέπτης καθηγητής στις ΗΠΑ και έχει δώσει πλείστες διαλέξεις στην Ευρώπη, στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη επικοινωνιακή δεξιότητα βασίζεται σε δομές διαπροσωπικής γλωσσικής επικοινωνίας και ότι η επικοινωνία στη σύγχρονη κοινωνία διαταράσσεται λόγω της επικυριαρχίας στην κοινωνική ζωή, στον κρατικό μηχανισμό και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενός εργαλειακού ορθολογισμού. Στην Ελλάδα έχουν μεταφρασθεί πολλά έργα του, όπως: Αυτονομία και αλληλεγγύη (μτφρ. Ζ. Σαρίκας, 1987), Ο φιλοσοφικός λόγος της νεωτερικότητας (μτφρ. Λ. Αναγνώστου - Α. Καραστάθη, 1993), Αγώνες αναγνώρισης στο δημοκρατικό κράτος δικαίου (μτφρ. Θ. Γεωργίου, 1994), Το πραγματικό και το ισχύον (μτφρ. Θ. Λουπασάκης - επιμ. Ν. Κοτζιάς, 1996), Η ηθική της επικοινωνίας (μτφρ. Κ. Καβουλάκος, 1997), Το μέλλον της ανθρώπινης φύσης. Πίστη και γνώση (μτφρ. Μ. Τοπάλη - επιμ. Γ. Ξηροπαίδης, 2004), Ο μεταεθνικός αστερισμός (μτφρ. Λ. Αναγνώστου, 2003) κ.ά.

Περίληψη

Σ' αυτό το δοκίμιο-έκκληση, υπό τον τίτλο "Για ένα σύνταγμα της Ευρώπης", ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος, ο Γιούργκεν Χάμπερμας, αναλύει το "κατασκευαστικό λάθος" της Ευρωζώνης και προτείνει λύσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, που φαίνεται ότι αποτυγχάνει με θλιβερές συνέπειες για τους λαούς. Το ερώτημα δεν είναι αν θα διαλυθεί η ΕΕ, αλλά πώς θα αποφευχθεί η παρακμή της ως οράματος και ως νομικής οντότητας: μέσα από τη σημερινή κρίση, οι χώρες-μέλη μπορούν και οφείλουν να αναπτύξουν την οικονομία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί η έκπτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραλλήλως να συσφιχθεί η σχέση μεταξύ τους. Ο Γερμανός φιλόσοφος διαψεύδει την ιδέα ότι η εθνική κυριαρχία είναι αδύνατη στο πλαίσιο της ΕΕ και τονίζει ότι τα οικουμενικά προβλήματα της εποχής μας απαιτούν οικουμενική αντιμετώπιση. "Από τη στιγμή που θα δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν να έχει δημιουργηθεί από δύο υποκείμενα με ίσα δικαιώματα και ικανά να δημιουργήσουν σύνταγμα -που να πηγάζει πρωτογενώς εξίσου από τους "πολίτες" και από τους "λαούς" της Ευρώπης- αναγνωρίζουμε την αρχιτεκτονική της υπερεθνικής και συγχρόνως δημοκρατικής συνύπαρξης. Άρα, χρειάζεται να κατανοήσουμε τις συνέπειες της πρωτοφανούς εξέλιξης του ευρωπαϊκού δικαίου τα τελευταία πενήντα χρόνια. "Οι πολιτικές ελίτ διστάζουν ακόμα μπροστά στο ψηλό εμπόδιο μιας συνταγματικής αλλαγής. Αυτός ο δισταγμός δεν εξηγείται μόνο από τα οπορτουνιστικά συμφέροντα για διατήρηση της εξουσίας, ούτε από την έλλειψη ηγετικής ισχύος. Οι φόβοι που πηγάζουν από οικονομικές αναλύσεις κάνουν τα προβλήματα της Ευρώπης εντονότερα στη συνείδηση των κατοίκων και τους προσδίδουν βαθύτερη υπαρξιακή έννοια από ό,τι άλλοτε. Αυτή την ασυνήθη στάση των πολιτών (δηλαδή το ενδιαφέρον, την έγνοια, τα ερωτηματικά) οι ελίτ της εξουσίας θα έπρεπε να την εκλάβουν ως ευκαιρία και να αναγνωρίσουν τον εξαιρετικό χαρακτήρα της παρούσας κατάστασης.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Ξενόγλωσσος Τίτλος:
  ZUR VERFASSUNG EUROPAS, EIN ESSAY
 • Σειρά:
  ΚΟΣΜΟΣ
 • SKU:
  0272693
 • ISBN:
  978-960-16-4501-8
 • ISBN2:
  9789601645018
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΠΑΤΑΚΗΣ
 • Συγγραφέας:
  ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ
 • Μεταφραστής:
  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΩΤΗ
 • Συντελεστής:
  ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΛΕΝΙΑ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2012
 • Σελίδες:
  199
 • Διαστάσεις:
  14x21
 • Βάρος:
  0.2600 kg
 • Χώρα:
  ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία
: David Arkenstone - My People