Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Συγγραφέας: ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΠΟΛΥΜΝΙΑ

Εκδότης: ΕΣΤΙΑ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Στο πλαίσιο μιας ιστορικής αφήγησης για την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της ύστερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη Μείζονα Μεσόγειο, η συγγραφέας αναλύει τις αλληλένδετες εξελίξεις οι οποίες συνεπέφεραν την αργή μεταμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού σε θεοκεντρικό. Το ερμηνευτικό εργαλείο για την ανατομία της εποχής είναι η «μονοδοξία», έννοια που αποδίδει πιστότερ......

Αρχική Τιμή: 19.00 €

Τιμή IANOS: 17.10 (Κέρδος: 1.90 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΠΟΛΥΜΝΙΑ

Συγγραφέας, Μεταφραστής
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΠΟΛΥΜΝΙΑ
Η Πολύμνια Αθανασιάδη σπούδασε φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σορβόννης και ιστορία στην Οξφόρδη από όπου έλαβε και το διδακτορικό της (1976). Έχει διατελέσει Fellow του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard (1979-80), Woolley Travelling Fellow for the Middle East (1990-91), Stanley Seeger Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton (1995) και Alexander Onassis Public Benefit Foundation Senior Fellow στα Πανεπιστήμια Harvard, Columbia, Duke και Berkeley (2004). Επίσης ως επισκέπτρια καθηγήτρια έχει διδάξει στην Οξφόρδη (1990-91), στη Μόσχα (Παν/μιο Λομονόσοφ, 1999) και στο Παρίσι (École Pratique des Hautes Études : Section des Sciences religieuses (2002), και Collège de France (2006), και έχει λάβει μέρος στην 72η σύναξη «Eranos» με τη γενική θεματική «Θεός ή θεοί;» στην Ascona της Ελβετίας, Ιούλιος - Αύγουστος 2005). Η έρευνά της εστιάζεται στην πνευματική ιστορία της ελληνιστικής και της ύστερης αρχαιότητας και στη μετάβαση από την νεοπλατωνική στην ισλαμική θεολογία. Η οικειότητά της με την τοπογραφία, την ιστορία και γενικότερα τον πολιτισμό της Εγγύς και Μέσης Ανατολής (από την Τουρκία ως το Ιράν, όπου ταξιδεύει συστηματικά) έχει αποδώσει, μεταξύ άλλων, ένα οδοιπορικό στην Ανατολική Τουρκία και Βόρεια Συρία (Στο Σύνορο του Ευφράτη, Δόμος: 1985, Απάμεια: 19932), μια επιλογή 99 ποιημάτων του Τούρκου προφορικού ποιητή Ισμαήλ Εμρέ (1900-1970) με μετάφραση και σχόλια (Πνοές, Δόμος: 1991) και μια δίγλωσση έκδοση 51 ποιημάτων του μεσαιωνικού μυστικού Γιουνούς Εμρέ (Απάμεια: 1996 – βραβείο Abdi Ipekçi). Η Π. Αθανασιάδη διευθύνει την σειρά «΄Υστερη Αρχαιότητα» στον εκδοτικό οίκο Κατάρτι (11 τίτλοι) και συμμετέχει ως συντονίστρια της ελληνικής ομάδας στο διεθνές επιστημονικό πρόγραμμα FIGURA. La représentation du divin dans les sociétés grecque et romaine (2008-2011) το οποίο διαχειρίζεται το CNRS, UMR 8585 (Centre Glotz).

Περίληψη

Στο πλαίσιο μιας ιστορικής αφήγησης για την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της ύστερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη Μείζονα Μεσόγειο, η συγγραφέας αναλύει τις αλληλένδετες εξελίξεις οι οποίες συνεπέφεραν την αργή μεταμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού σε θεοκεντρικό. Το ερμηνευτικό εργαλείο για την ανατομία της εποχής είναι η «μονοδοξία», έννοια που αποδίδει πιστότερα από τη συγγενή της μισαλλοδοξία την πορεία ενός ολόκληρου κόσμου προς τη μονόδρομη σκέψη. Τα μοτίβα της προοδευτικής ταύτισης της κοσμικής εξουσίας με το θρησκευτικό κατεστημένο, της κατασκευής μιας δογματικής ορθοδοξίας (και -αντίστοιχα- της δαιμονοποίησης της αίρεσης) και, τέλος, της βίας, με την απροκάλυπτη μορφή της καταστολής και του διωγμού της διαφορετικότητας ή με την φαινομενικά ήπια μορφή του κηρύγματος και της ιεραποστολής, αποτελούν μερικά μόνο από τα νήματα που συνυφαίνουν τον ιστό του βιβλίου, συμβάλλοντας στην αποδόμηση του αισιόδοξου μοντέλου για τη ζωή στη μεσογειακή κοινωνία της όψιμης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το καθοριστικό συμβάν της εποχής είναι η ανάδυση της θρησκείας ως του κύριου παράγοντα για τη συγκρότηση ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων: μέσα σε έναν ολοένα και πιο οικουμενικό κόσμο, οι άνθρωποι βιώνουν τη μετάβαση από την πολιτική στη θρησκευτική αυτοσυνείδηση, διαδικασία την ολοκλήρωση της οποίας θα σφραγίσει η έλευση του ισλάμ.

Πληροφορίες προϊόντος

 • Ξενόγλωσσος Τίτλος:
  VERS LA PENSEE UNIQUE: LA MONTEE DE L' INTOLERANCE DANS L' ANTIQUITE TARDIVE
 • Σειρά:
  ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • SKU:
  0421717
 • ISBN:
  978-960-05-1715-6
 • ISBN2:
  9789600517156
 • Εκδότης:
  ΕΣΤΙΑ
 • Συγγραφέας:
  ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΠΟΛΥΜΝΙΑ
 • Μεταφραστής:
  ΜΗΤΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2017
 • Σελίδες:
  260
 • Διαστάσεις:
  17x24
 • Βάρος:
  0.6000 kg
 • Χώρα:
  ΓΑΛΛΙΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία