Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ

Συγγραφέας: ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Εκδότης: ΕΣΤΙΑ

Περίληψη - Ως το μεσημέρι ψάχναμε για νερό. Στο τέλος βρήκαμε κοντά σε κάτι αμπέλια. Ήταν ένας βράχος υγρός γεμάτος μούσκλια κι από μια σκισμή έσταζε κάθε τόσο. Ο Μπρατίτσας έβαλε το παγούρι του να γεμίσει κι όσο να πιάσει λίγο, παίρναμε μούσκλια και βρέχαμε τα χείλια μας. Σε λίγο ήπιαμε από μια γουλιά και ξαναβάλαμε το παγούρι. Φύσαγε λίβας. Ερχότανε καυτός απ' τ......

Αρχική Τιμή: 6.59 €

Τιμή Web: 5.93 (Κέρδος: 0.66 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Συγγραφέας, Συντελεστής
ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Ο Θανάσης Βαλτινός έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, όπως και σενάρια για τον κινηματογράφο. Έχει μεταφράσει αρχαίους τραγικούς: Τρωάδες, Ορέστεια, Μήδεια. Το 1984 τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών· το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη. Τέλος, το 2002 πήρε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών "Πέτρος Χάρης" για το σύνολο του έργου του.

Περίληψη

Ως το μεσημέρι ψάχναμε για νερό. Στο τέλος βρήκαμε κοντά σε κάτι αμπέλια. Ήταν ένας βράχος υγρός γεμάτος μούσκλια κι από μια σκισμή έσταζε κάθε τόσο. Ο Μπρατίτσας έβαλε το παγούρι του να γεμίσει κι όσο να πιάσει λίγο, παίρναμε μούσκλια και βρέχαμε τα χείλια μας. Σε λίγο ήπιαμε από μια γουλιά και ξαναβάλαμε το παγούρι. Φύσαγε λίβας. Ερχότανε καυτός απ' τη μεριά του και η γη μπροστά μας ασφυκτιούσε.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0184463
 • ISBN:
  978-960-05-1300-4
 • ISBN2:
  9789600513004
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΕΣΤΙΑ
 • Συγγραφέας:
  ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2007
 • Σελίδες:
  73
 • Διαστάσεις:
  13x20
 • Βάρος:
  0.1600 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

'Η Κάθοδος των Εννιά': Θανάσης Βαλτινός Review by ΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ
'Η Κάθοδος των Εννιά' του Θανάση Βαλτινού, παλινδρομεί στο πεδίο της ιστορίας, φέρει το εύρος & το 'βάρος' του Εμφύλιου πολέμου, προσδιορίζει την έκθεση στο χώρο και στο λόγο, με το βάρος να δίνεται στον ένα και στους εννέα..
Η ομάδα των εννέα δύναται να 'ενσαρκώσει' μία ιστορία 'αφιερώσεων', πεδία 'θρυμματισμένων' οραμάτων, την ήττα που αναπαράγει και, την ίδια στιγμή, κλείνει έναν κύκλο: η τριετία 1946-1949 ως συμβολισμός & ως συμπύκνωση της ιστορίας & της πρόσληψης της..
Σε έναν χώρο που 'μετουσιώνεται' σε εξορία, οι εννέα συν-διαλέγονται με τον θάνατο, ('κεράσανε ρακί τον θάνατο', για να παραπέμψουμε πάλι στον Γιάννη Ρίτσο), με το φάσμα, ενώπιον του Νόμου και του τραγικού κύκλου, μίας ήττας που προσδιορίζεται από την σφαίρα και την τελευταία σφαίρα, από έναν κύκλο γύρο από τον εαυτό.. Η λέξη καθίσταται προσιτός 'τόπος', η γλώσσα 'μυεί'.. Το όπλο μένει παρά πόδα ενώ επέρχεται το χορικό των 'ζωντανών νεκρών', το 'τραύμα'..
Ο Θανάσης Βαλτινός επανεγγράφει διφυώς (λογοτεχνικά) την ιστορία: δίνοντας 'φωνή' στο 'ανώνυμο' σώμα και στην 'ανώνυμη' λέξη.. Διότι ο Εμφύλιος πόλεμος καθίσταται και αυτό που παρέμεινε ανείπωτο: η μαρτυρία & η διάθλαση της ιδέας..
(Αναρτήθηκε στις 11/7/2017)
'Η Κάθοδος των Εννιά': Θανάσης ΒαλτινόςReview by Σίμος Ανδρονίδης
'Η Κάθοδος των Εννιά' του Θανάση Βαλτινού, παλινδρομεί στο πεδίο της ιστορίας, φέρει το εύρος & το 'βάρος' του Εμφύλιου πολέμου, προσδιορίζει την έκθεση στο χώρο και στο λόγο, με το βάρος να δίνεται στον ένα και στους εννέα.. Η ομάδα των εννέα δύναται να 'ενσαρκώσει' μία ιστορία 'αφιερώσεων', πεδία 'θρυμματισμένων' οραμάτων, την ήττα που αναπαράγει και, την ίδια στιγμή, κλείνει έναν κύκλο: η τριετία 1946-1949 ως συμβολισμός & ως συμπύκνωση της ιστορίας & της πρόσληψης της.. Σε έναν χώρο που 'μετουσιώνεται' σε εξορία, οι εννέα συν-διαλέγονται με τον θάνατο, ('κεράσανε ρακί τον θάνατο', για να παραπέμψουμε στον Γιάννη Ρίτσο), με το φάσμα, ενώπιον του Νόμου και του τραγικού κύκλου, μίας ήττας που προσδιορίζεται από την σφαίρα και την τελευταία σφαίρα, από έναν κύκλο γύρο από τον εαυτό.. Η λέξη καθίσταται προσιτός 'τόπος', η γλώσσα 'μυεί'.. Το όπλο μένει παρά πόδα ενώ επέρχεται το χορικό των 'ζωντανών νεκρών', το 'τραύμα'.. Ο Θανάσης Βαλτινός επανεγγράφει διφυώς (λογοτεχνικά) την ιστορία: δίνοντας 'φωνή' στο 'ανώνυμο' σώμα και στην 'ανώνυμη' λέξη.. Διότι ο Εμφύλιος πόλεμος καθίσταται και αυτό που παρέμεινε ανείπωτο.. (Αναρτήθηκε στις 11/7/2017)
Βαθμολογία