Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Συγγραφέας: ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Σ.

Εκδότης: ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - (...) Όπως δείχνει και ο τίτλος της, η ιστορική αυτή πραγματεία δεν φιλοδοξεί -ούτε άλλωστε μπορεί- να προσφέρει πρωτότυπες ιδέες στη θεωρία περί δημοκρατίας. Τη σύνθεση και δημοσίευσή της δικαιολογεί, ωστόσο, το γεγονός ότι για τον ιστορικό του ελληνικού λαού της αρχαιότητας η δημοκρατία αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα των ερευνητικών ......

Αρχική Τιμή: 19.08 €

Τιμή Web: 12.90 (Κέρδος: 6.18 €)

Υπό την προϋπόθεση διαθεσιμότητας στον εκδότη. Αποστολή εντός 2-5 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Σ.

Συγγραφέας
ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Σ.
Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1961 και στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης Γερμανίας (1963-67). Από το1967 έως το 1971 εργάσθηκε ως επιμελητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1974 εξελέγη υφηγητής του Α.Π.Θ., το 1980 έκτακτος καθηγητής και από το 1983 εδίδαξε ως καθηγητής πρώτης βαθμίδας του Α.Π.Θ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας, πρόεδρος του Συλλόγου «Κοινωνικός Σύνδεσμος», υπεύθυνος για την τακτική διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων με θέμα « Η επιβίωση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη του εικοστού αιώνα». Συγγραφέας των βιβλίων: «Η επίδραση της Ρώμης στη μορφή του πολιτεύματος των ελληνικών πόλεων- κρατών κατά τον δεύτερο και πρώτο αι.π.Χ» (γερμ.}1967, «Συμβολή στην έρευνα της ιστορικής συνειδήσεως των Ελλήνων στην εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας» (γερμ.) 1971(ελλ.).1972, «Η θεωρητική θεμελίωση της δημοκρατίας στην κλασσική Ελλάδα» (ελλ.) 1979 (γερμ.) 1985, «Η αναθεώρηση του Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση» (1985), «Επισκόπηση της διεθνούς φιλοσοφικής και ιστορικής έρευνας για τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, 1925-1985» τόμ.Ι-ΙV (γερμ.) 1992-2000, «Το εκπαιδευτικό πρόβλημα και η ευθύνη της Φιλοσοφικής Σχολής» (1998), «Τρόποι ζωής και χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων» τομ. Ι-ΙΙ (2003-2010), «Η εθνική επιβίωση ως πολιτική ιδέα και ηθικό χρέος» 2004, «Η Ελλάδα στον εικοστό πρώτο αιώνα:Προβλήματα- προτάσεις» 2005, «Ιστορικά προβλήματα των τάφων της Βεργίνας» 2006 « Κοινωνική συνείδηση και εθνική ταυτότητα στην νέα ιδεολογία των σχολικών βιβλίων»2008, «Η Ελλάς και το κράτος των Σκοπίων: Παραλειπόμενα σε μια ατυχή διένεξη» 2008 «Η Ελλάδα έξω από τα σύνορα» (άρθρα για τον απόδημο Ελληνισμό). Συνεκδότης των περιοδικών «Μακεδονικά» (1992-2004), «Τεκμήρια» (1994-2004) και «Έρευνα και Εκπαίδευση» έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα και βιβλιοκρισίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Περίληψη

(...) Όπως δείχνει και ο τίτλος της, η ιστορική αυτή πραγματεία δεν φιλοδοξεί -ούτε άλλωστε μπορεί- να προσφέρει πρωτότυπες ιδέες στη θεωρία περί δημοκρατίας. Τη σύνθεση και δημοσίευσή της δικαιολογεί, ωστόσο, το γεγονός ότι για τον ιστορικό του ελληνικού λαού της αρχαιότητας η δημοκρατία αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα των ερευνητικών και διδακτικών ενδιαφερόντων του. Η λειτουργία της κατά την κλασική εποχή, ιδιαίτερα στην Αθήνα, έχει βέβαια μελετηθεί αρκετά (για την ελληνιστική εποχή οι σχετικές μελέτες που υπάρχουν είναι αντίθετα πολύ λιγότερες και για την αυτοκρατορική ελάχιστες), όπως άλλωστε έχουν μελετηθεί οι κρίσεις των αρχαίων Ελλήνων διανοούμενων για το πολίτευμα αυτό, ιδιαίτερα δε στα τελευταία χρόνια, οι κρίσεις του Αριστοτέλη. Επίσης, δεν λείπουν ειδικές μελέτες για τη δημιουργία του όρου και τις σημασίες που είχε κατά περιστάσεις. Αλλά και το πρόβλημα, με ποιες αντιλήψεις υποστηριζόταν η δημοκρατία από τους οπαδούς της κατά την κλασική εποχή, έχει τεθεί προ πολλού και μελετηθεί στην ιστορική έρευνα. Εκείνο που δεν έχει γίνει, είναι, αν δεν κάνω λάθος, η μελέτη του τρόπου με τον οποίον ο Αριστοτέλης χρησιμοποιεί και κρίνει (κυρίως στο έργο του «Πολιτικά») τις αντιλήψεις αυτές - με άλλα λόγια, η εξακρίβωση της πρωτοτυπίας του και η αξιολόγηση της προσφοράς του ως θεωρητικού της δημοκρατίας. Αυτό ακριβώς το κενό προσπαθεί να κάλυψη η παρούσα μελέτη. (...) (Από τον πρόλογο του βιβλίου)

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0083517
 • Γλώσσα:
  Ελληνικά
 • Εκδότης:
  ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
 • Συγγραφέας:
  ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Σ.
 • Έτος κυκλοφορίας:
  1979
 • Σελίδες:
  370
 • Διαστάσεις:
  17x24
 • Βάρος:
  0.6800 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία