Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΙΑΝΟΥ. Είναι το αποτέλεσμα της βασικής  πεποίθησης ότι αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος των κοινωνιών στις οποίες λειτουργούμε, γεγονός που μας δημιουργεί ευθύνες για την βελτίωση και την εξέλιξή τους.

 

Έμπρακτη έκφραση της σε εργαζόμενους, συνεργάτες, συναδέλφους και πελάτες

Στον ΙΑΝΟ, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ξεκινά από τους εργαζομένους της επιχείρησης. Έτσι, δημιουργούμε για τους συνεργάτες μας ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον εργασίας, όπου:

  • η δημιουργικότητα, η αφοσίωση και η παραγωγικότητα ανταμείβονται
  •  o σεβασμός στη διαφορετικότητα, η εξάλειψη διακρίσεων και η αξιοκρατία αποτελούν βασικές αρχές του περιβάλλοντος συνεργασίας.
  • η έμπρακτη στήριξη μέσω διαρκούς εκπαίδευσης και βοήθεια για την εξέλιξή σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο είναι προτεραιότητα

 

Η ίδια αίσθηση ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια αντικατοπτρίζεται και στις σχέσεις μας με προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες και παρεμφερείς επιχειρήσεις του κλάδου, όπου μέσα από:

  • τον σεβασμό των ηθικά συναλλακτικών καθιερωμένων πρακτικών, του επαγγελματικού απορρήτου και των πνευματικών δικαιωμάτων 
  • την δημιουργία και διατήρηση σχέσεων εντιμότητας και εμπιστευτικότητας
  • την έμπρακτη στήριξη σε περιόδους βαθιάς κρίσης εκδοτικών και μουσικών οίκων
  • την αποχή μας από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και την ενεργό συμμετοχή  μας σε φορείς εκπροσώπησης

συμβάλλαμε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πρότυπου Μodus Vivendi για τις επιχειρήσεις και την εικόνα του κλάδου μας συνολικά, το οποίο υπηρετούμε με συνέπεια.

Βασική επίσης αρχή της πολιτικής  εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ΙΑΝΟΥαποτελεί η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων των πελατών μας αλλά και συστηματική και έμπρακτη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι, με ειδικές εκπτώσεις στα καταστήματα μας.

 

Δράσεις συστηματικής στήριξης φορέων και οργανώσεων

Οι δράσεις μας προσπαθούμε πάντα να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό με διάρκεια στο χρόνο, αποφεύγοντας μια αποσπασματική και λιγότερο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Επομένως, αναζητούμε στρατηγικές συνεργασίες με φορείς και οργανώσεις ώστε να τους προσφέρουμε στήριξη στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας.

Μερικές σταθερές δράσεις των τελευταίων χρόνων αναφέρονται ενδεικτικά στη συνέχεια:

 -Ετήσιες δωρεές βιβλίων σε σχολικές βιβλιοθήκες, ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους, βιβλιοθήκες δήμων και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις. Έως σήμερα έχουν γίνει δωρεές σε σχολεία, βιβλιοθήκες κλπ που αγγίζουν τις 250.000€. 

 -Διάθεση των αιθουσών τέχνης και εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ δωρεάν σε οργανισμούς, σωματεία και Μ.Κ.Ο για εκθέσεις και εκδηλώσεις που προβάλλουν το κοινωφελές τους έργο.

 -Διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων σε συνεργασία με φορείς για την προώθηση κοινωνικών θεμάτων και ευαισθητοποίηση του κοινού όπως για παράδειγμα η συμμετοχή μας στην καμπάνια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS  2018 σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου, πέρα από την προβολή του και προώθηση ενημερωτικού υλικού, δίνεται η δυνατότητα σε πελάτες μας κάνουν HIV test σε ένα λεπτό στους χώρους των καταστημάτων μας.

-Προστασία του περιβάλλοντος μέσω συστηματικής ανακύκλωσης όλων των υλικών και μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε, χρήση λαμπτήρων led με στόχο την μείωση της ενεργειακής μας κατανάλωσης, αλλά και με στοχευμένες δράσεις σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η δενδροφύτευση 2.000 δέντρων στη Θεσσαλονίκη.

- Ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων μέσω της εκδοτικής μας δραστηριότητας και διάθεσης εσόδων από την πώληση βιβλίων όπως τα  Μπαμπά... Μια κανονική ημέρα, Μια ζαχαρένια συνταγή  και τους συγγραφείς Αντώνη Δούμα-Κανάκη και Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.

-Δράσεις και εκδηλώσεις προσφοράς σε φιλανθρωπικά Bazaar όπως o ΙΑΝΟS για την Κιβωτό του Κόσμου και το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.

-Συστηματική οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπως το Ορφανοτροφείο "Άγιος Στυλιανός, στην  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Κιβωτό του Κόσμου, το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ύψους  έως σήμερα 150.000€.

  

Στήριξη τοπικών &  εθνικών διακρίσεων και ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών- χρονιές ορόσημα

1997- Θεσσαλονίκη Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η πρότυπη έκδοση "Θεσσαλονίκη των Συγγραφέων" ως ιδέα γεννήθηκε αγκαλιά με τη συλλογή έργων τέχνης "Θεσσαλονίκη των Ζωγράφων" λίγο μετά την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο πυρήνας της ιδέας ήταν να αναδειχθεί η πόλη μέσα από το ευαίσθητο και διεισδυτικό βλέμμα των δημιουργών, συγγραφέων και ζωγράφων και καθόρισε ουσιαστικά και το ρόλο του ΙΑΝΟΥ τα επόμενα χρόνια ως εκφραστή πολιτισμού σε σημαντικές τοπικές και εθνικές διακρίσεις και χρονολογίες ορόσημα.

2012 -100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Το  2011 ο ΙΑΝΟΣ διοργάνωσε για πρώτη φορά διαγωνισμό διηγήματος & φωτογραφίας με σκοπό την έκδοση συλλογής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Στόχος μας: η αναζήτηση και ανάδειξη των σύγχρονων συγγραφέων & δημιουργών που ζούσαν στην πόλη, πειραματίζονταν και αντανακλούσαν το σύγχρονο πνεύμα της.

2018- Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου από την UNESCO

Το 2018 ο ΙΑΝΟΣ, με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας από την UNESCO ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου διοργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας και διηγήματος με θέμα «Η Αθήνα και το βιβλίο». Και οι δύο διαγωνισμοί στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων αλλά κυρίως χάρη στην υψηλή ποιότητα των διηγημάτων και φωτογραφιών που υποβλήθηκαν.

2019- Ατενίζοντας προς το μέλλον  

Η επιτυχία του εγχειρημάτων των προηγούμενων ετών μας έδειξε ότι δε χρειάζονται αφορμές και επέτειοι για την συντονισμένη  ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών. Αυτή η υπέροχη γιορτή των λέξεων και των εικόνων που αποτυπώνεται στους διαγωνισμούς δημιουργεί ένα ανοιχτό διάλογο μεταξύ δημιουργών και αναγνωστών, παράγει πολιτισμό και λειτουργεί ως όχι μόνο ως μέσο έκφρασης αλλά και ως εργαλείο εξωστρέφειας. Ως  πραγματικός "Ιανός" λοιπόν, συνεπείς στην προδιαγραμμένη πορεία μας που ορίστηκε εξαρχής από την επιλογή του ονόματος μας, αυτοπροσδιοριοζόμαστε ως το σύμβολο μιας ισορροπίας που σέβεται την παράδοση, την κατέχει αλλά ψάχνει διαρκώς νέους δρόμους, νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες, νέους τρόπους, νέα αισθητική. Ατενίζοντας λοιπόν προς το μέλλον ορίσαμε το 2018 ως μόνο την αρχή ενός θεσμού διοργάνωσης των διαγωνισμών διηγήματος και φωτογραφίας, που θα γίνονται σε πλέον σε ετήσια βάση.

Φέρνοντας κοντά των ανθρώπους με τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του

Ο ΙANOΣ διανύει φέτος τον 15ο χρόνο λειτουργίας του στο κέντρο της Αθήνας και συμπληρώνει 35 χρόνια από τη δημιουργία του στην Θεσσαλονίκη. Χρόνια, μέσα στα οποία διακρίθηκε ιδιαιτέρως για τις περισσότερες από 15.000 πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανοιχτές πάντα για το κοινό, παρουσιάζοντας σχεδόν το σύνολο της ελληνικής βιβλιογραφίας, δισκογραφίας, σύγχρονης τέχνης και διανόησης.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα φιλοξενεί στους χώρους του Εικαστικές Εκθέσεις (εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής), Μουσικές και Θεατρικές εκδηλώσεις και έχει φιλοξενήσει σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα.

Ο IANOS, διευρύνοντας τα κανάλια επικοινωνίας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του με το κοινό, θέλοντας να είναι κοντά και σε όσους δεν μπορούν να τον επισκέπτονται όσο συχνά θα ήθελαν αλλά και για αυτούς που θέλουν πάντα λίγο" ΙΑΝΟ" ακόμα , δημιούργησε το διαδικτυακό ραδιόφωνο πολιτισμού IANOS RADIO, το  YouTubeChannel του ΙΑΝΟΥ και το ηλεκτρονικό περιοδικό IANOSMAGAZINE. Μέσω του IANOS RADIO, οι ακροατές μπορούν να ακούν όλο το 24ωρο ελληνική και ξένη μουσική επιλεγμένη από τον ΙΑΝΟ, να ενημερώνονται για τις επικείμενες εκδηλώσεις, και  να παρακολουθούν ζωντανά επιλεγμένες εκδηλώσεις που γίνονται στους χώρους του. Μέσω  του YouTubeChannel του ΙΑΝΟΥ μπορούν να παρακολουθούν μαγνητοσκοπημένες παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις, ενώ στο  IANOSMAGAZINE να διαβάσουν για νέες κυκλοφορίες, προτάσεις για μουσική, ταξίδια και εκδηλώσεις, άρθρα και συνεντεύξεις από διάφορους δημιουργούς.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από  780 εκδηλώσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων στην Αθήνα (Σταδίου 24)  και  280 στην Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 7), , ενώ τις εκδηλώσεις παρακολουθούν  δια ζώσης περίπου 210.000 πελάτες μας και υπερδιπλάσιοι μέσω:

  • της live streaming προβολής τους στα social media του ΙΑΝΟΥ , τουYouTube Channel του ΙΑΝΟΥ και του IANOS RADIO.
  • της προβολής των εκδηλώσεων υψηλού ενδιαφέροντος από τηλεοπτικά κανάλια που πάντα είναι ευπρόσδεκτα για την κάλυψη των εκδηλώσεων μας.

Στόχος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των IANOS RADIO,  YouTube Channel IANOS και IANOS MAGAZINE είναι να συνεισφέρουν στην επίτευξη της θεμελιώδους επιδίωξης του ΙΑΝΟΥ  να φέρνει καθημερινά σε επαφή τους ανθρώπους με τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του.

 Προώθηση της φιλαναγνωσίας

Σ' έναν κόσμο όπου η καθημερινή ενασχόληση των ανθρώπων με τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχει μειώσει σημαντικά το ενδιαφέρον για την αναζήτηση της πληροφόρησης και της ευχαρίστησης μέσα από την ανάγνωση ποιοτικών βιβλίων, η ανάγκη για την προώθηση της φιλαναγνωσίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο ΙΑΝΟΣ μέσα από τις Λέσχες Ανάγνωσης Ελληνικής και Παγκόσμιας Πεζογραφίας  που δημιουργήθηκαν το 2007στη Θεσσαλονίκη και το 2016 στην Αθήνα,  προάγει μια κουλτούρα φιλαναγνωσίας και συντηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων μελών τους. Οι Λέσχες Ανάγνωσης του ΙΑΝΟΥ δημιουργούν ουσιαστικά παρέες, με κοινό παρανομαστή και επιδίωξη την ανάγνωση και τη συζήτηση. Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των καταστημάτων Αριστοτέλους και Σταδίου, υπό τον συντονισμό καταξιωμένων συγγραφέων, κριτικών λογοτεχνίας και ιστορικών όπως ο Μάνος Κοντολέων, ο Γιάννης Καλπούζος και η Μαρία Σκιαδαρέση, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη. Μέχρι σήμερα έχουν καταπιαστεί με τα σπουδαιότερα κλασικά βιβλία της ελληνικής και παγκόσμιας πεζογραφίας, αλλά και με τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς.

Προωθώντας όμως συστηματικά τη φιλαναγνωσία και στις νεότερες γενιές, δημιουργήθηκε και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά από 6 έως 11 ετών. Στόχος της : η καλλιέργεια της σχέσης με το διάβασμα δείχνοντας στους μικρούς μας φίλους ότι αποτελεί ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό τρόπο διάθεσης για του ελεύθερου χρόνου τους. Η ανταπόκριση των μικρών αναγνωστών και των γονιών τους σε αυτό το εγχείρημα είναι κάθε χρόνο ενθουσιώδης, γεγονός που μας γεμίζει ελπίδα για την επόμενη γενιά λάτρεων του καλού βιβλίου.

 
: A Hawk And A Hacksaw - Gadje Sirba