KIERKEGAARD ΚΑΙ MOLLA SADRA ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Συγγραφέας: ΔΟΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΩΜΗ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Υπότιτλος - ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Περίληψη - Υπάρχοντας, ζούμε την ένταση μιας αντίθεσης. Αφενός, επιβεβαιώνουμε τη δυνατότητά μας να αναμετρηθούμε με το δελεαστικό αίνιγμα του εαυτού μας καθώς ορμάμε μέσα στην περιπέτεια της σχέσης με το(ν) άλλο, λαχταρώντας ένα ολοένα και πιο διαυγές ανοδικό άνοιγμα.Αφετέρου, προ(σ)καλούμαστε να λογαριαστούμε σε βάθος με τη συνθήκη της περατότητας και τον προσωπικό ......

Αρχική Τιμή: 15.00 €

Τιμή IANOS: 13.50 (Κέρδος: 1.50 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΔΟΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Συγγραφέας, Μεταφραστής, Συντελεστής
ΔΟΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Παναγιώτης Δόικος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει. Είναι επίκουρος καθηγητής της φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του ίδιου πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές φιλοσοφικές σπουδές (και ως υπότροφος), αντίστοιχα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne (Γαλλία). Κατά την περίοδο 1991-1996 εργάστηκε ως ειδικός μεταπτυχιακός υπότροφος στον τομέα Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ.. Στο πλαίσιο της θητείας του σε αυτή τη θέση, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Φαντασία, και γνώση στο Spinoza" (υπό την εποπτεία του καθηγητή Σωκράτη Δεληβογιατζή) και δίδαξε φιλοσοφική ανθρωπολογία, διαλεκτική και πολιτική φιλοσοφία. Κατά το διάστημα 1998-2002 εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στον τομέα Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., διδάσκοντας κείμενα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας (μεταξύ αυτών, αποσπασμάτων του Ηρακλείτου, το "Συμπόσιο" και το "Φαίδρο" του Πλάτωνα και το "Περί ψυχής" του Αριστοτέλη). Οι έρευνές του αναπτύσσονται στα πεδία της οντολογίας, της γνωσιολογίας και της αισθητικής. Διερευνά τη δυνατότητα μιας νέας, κριτικής μεταφυσικής κυρίως στο πλαίσιο των σχέσεων του σώματος με τη στοχαστική φαντασία. Ένα ειδικότερο ενδιαφέρον του είναι η φιλοσοφική θεωρία του κινηματογράφου. Έχει δημοσιεύσει φιλοσοφικά βιβλία, καθώς και μελέτες σε ελληνικά και διεθνή φιλοσοφικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε φιλοσοφικά και επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διευθύνει διδακτορικές διατριβές, με θέματα από τα πεδία της οντολογίας, της γνωσιολογίας και της αισθητικής, καθώς και της φιλοσοφίας του κινηματογράφου. Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, των Association de la recherche sur l' image [έδρα: Dijon], Association des amis de Spinoza [έδρα: Παρίσι], Association des amis de Henry et Stella Corbin [έδρα: Παρίσι], του Ελληνοϊσπανικού κέντρου πολιτισμού Θεσσαλονίκης "Federico Garcia Lorca" και της Διεθνούς εταιρίας φίλων Νίκου Καζαντζάκη [έδρα: Γενεύη]. Είναι κριτής του περιοδικού επιστημονικών και εκπαιδευτικών ερευνών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Μέντορας. Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του παλαιού κινηματογραφικού περιοδικού "Οθόνη" [έδρα: Θεσσαλονίκη (1979-1994)]. Παράλληλες των ερευνητικών δραστηριότητες: Είναι μέλος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης, του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Greenpeace. Έχει δημοσιεύσει φιλοσοφικά βιβλία, καθώς και μελέτες σε ελληνικά και διεθνή φιλοσοφικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε φιλοσοφικά και επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, των Association de la recherche sur l' image (Dijon) και Association des amis de Spinoza (Παρίσι), του Ελληνοϊσπανικού πολιτιστικού συνδέσμου Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας Federico Garcia Lorca, καθώς και του Ιστιοπλοϊκού ομίλου Θεσσαλονίκης.

Περίληψη

Υπάρχοντας, ζούμε την ένταση μιας αντίθεσης. Αφενός, επιβεβαιώνουμε τη δυνατότητά μας να αναμετρηθούμε με το δελεαστικό αίνιγμα του εαυτού μας καθώς ορμάμε μέσα στην περιπέτεια της σχέσης με το(ν) άλλο, λαχταρώντας ένα ολοένα και πιο διαυγές ανοδικό άνοιγμα.Αφετέρου, προ(σ)καλούμαστε να λογαριαστούμε σε βάθος με τη συνθήκη της περατότητας και τον προσωπικό μας θάνατο. Οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές της φιλοσοφίας της ύπαρξης στη δυτική και την ανατολική παράδοση, αντίστοιχα ο δανός Sore Kierkegaard (1813-1856) και ο ιρανός Molla Sadra(1571-1640), βιώνουν και στοχάζονται αυτή την αντίθεση ως το βαθύ αντικείμενο των ερευνών τους. Ο πρώτος δείχνει πως ο φορέας της, το ανθρώπινο υποκείμενο, αγωνιά μέσα της και (ανα)γνωρίζει ενεργητικά την κρισιμότητά της ελευθερίας του λόγου στο παράλογο και συγχρόνως λυτρωτικό γεγονός του άλματος στην πίστη. Ο δεύτερος (δι)αισθάνεται και συλλαμβάνει μέσα στην ένταση της αντίθεσης τις ποιοτικές κυμάνσεις του υπαρξι(α)κού σφυγμού, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πραγματικότητα. Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, δοκιμάζοντας την ανοιχτή εμπειρία της συνάντησης με τις απόψεις των δύο στοχαστών, προτείνει τη διερεύνηση μιας απαιτητικής αλλα και υποσχετικής προοπτικής: ανάλογα με την ποιότητα της έντασής της, η κίνηση της ύπαρξης παράγει μορφές πράξης που μας απευθύνονται, αναζητώντας μέσα στο δραματικό περιβάλλον της περατότητάς μας τις αποφασιστικές όψεις της διαφάνειας.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0294433
 • ISBN:
  978-618-80429-9-5
 • ISBN2:
  9786188042995
 • Εκδότης:
  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΩΜΗ
 • Συγγραφέας:
  ΔΟΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2013
 • Σελίδες:
  216
 • Διαστάσεις:
  14x21
 • Βάρος:
  0.3600 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία