Τον ερχόμενο Αύγουστο, η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα φιλοξενήσει ένα μοναδικό εγχείρημα, δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές Ψυχολογίας από όλη την Ευρώπη να γνωρίσουν τη χώρα μας, παρακολουθώντας ταυτόχρονα ένα ερευνητικό συνέδριο.

Πρόκειται για το 2ο Συνέδριο του Junior Researcher Programme της EFPSA, το οποίο ανέλαβαν να πραγματώσουν φέτος Έλληνες φοιτητές Ψυχολογίας, σε συνεργασία με μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΕΚΠΑ, και το οποίο θα λάβει χώρα στις 28-31 Αυγούστου.

 

Ας γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα τους ίδιους τους φοιτητές οι οποίοι μιλούν στο IANOS Magazine για το εγχείρημα τους.

- Ποιοι είστε;

Μία μεταδιδακτορική ερευνήτρια και 7 προπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, με αγάπη για το αντικείμενό μας. Δραστηριοποιούμαστε εθελοντικά πάνω στον τομέα μας μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φοιτητικών Συλλόγων Ψυχολογίας (European Federation of Psychology Students’ Associations - EFPSA).

 

- Τι είναι το Junior Researcher Programme Conference;

To JRP Conference (Συνέδριο του Προγράμματος για Νέους Ερευνητές) αποτελεί το «κλείσιμο» ενός δωδεκάμηνου ερευνητικού προγράμματος της EFPSA, κατά τη διάρκεια του οποίου 36 φοιτητές Ψυχολογίας απ’ όλη την Ευρώπη διενεργούν διαπολιτισμικές έρευνες πάνω σε έναν συγκεκριμένο κλάδο της Ψυχολογίας. Στο Συνέδριο αυτό, λοιπόν, οι συμμετέχοντες φοιτητές καλούνται να συναντηθούν και να παρουσιάσουν-συζητήσουν τις έρευνές τους. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που φιλοξενεί αυτό το συνέδριο, το οποίο φέτος έχει θέμα “Developmental & Educational Psychology” - Αναπτυξιακή και Εκπαιδευτική Ψυχολογία.

 

- Γιατί αποφασίσατε να αναλάβετε φέτος τη διεξαγωγή του Συνεδρίου;

Έχοντας δραστηριοποιηθεί στην EFPSA για αρκετά χρόνια και έχοντας συμμετάσχει σε επιτυχημένα συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα ανά την Ευρώπη, νιώσαμε την επιθυμία να δοκιμάσουμε κι εμείς τις δυνάμεις μας και να προσκαλέσουμε τους Ευρωπαίους φοιτητές στο δικό μας Πανεπιστήμιο, προσφέροντάς τους μια εμπειρία ανάλογη με εκείνες που έχουμε οι ίδιοι ζήσει. Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα το επιστημονικό θέμα του φετινού συνεδρίου, καθώς μάλιστα μερικοί από εμάς συμμετέχουμε και στο ίδιο το πρόγραμμα, διεξάγοντας έρευνες πάνω σε αυτό.

 

-Τι έχετε αποκομίσει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του συνεδρίου και ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει;

Στη διάρκεια διοργάνωσης του συνεδρίου χρειάστηκε να διατηρήσουμε την υπομονή μας και την επιμονή μας, καθώς, αρχικά, η οικονομική διαχείριση του συνεδρίου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Ήταν απαραίτητο να αφιερώσουμε αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο μας και την ενέργειά μας στον σχεδιασμό και διεκπεραίωση βήμα προς βήμα όσων απαιτούνται για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, όπως είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου. Από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η προσπάθεια μας δίνει τεράστια οφέλη, αφού αναπτύσσουμε τις οργανωτικές μας δεξιότητες και συμβάλλουμε σε μία ομαδική δουλειά, ο καθένας με τον τρόπο του, διατηρώντας τον κοινό μας στόχο. Ως φοιτητές εκμεταλλευόμαστε αυτή την ευκαιρία για να εξελιχθούμε στον τομέα μας, να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας και να κερδίσουμε μοναδικές εμπειρίες μαζί με άλλους φοιτητές με παρόμοια ενδιαφέροντα.

 

- Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στην προσπάθειά σας;

Αν είσαι φοιτητής ή προσφάτως απόφοιτος Ψυχολογίας, μπορείς να προσφέρεις εθελοντική στήριξη τις ημέρες διεξαγωγής του συνεδρίου, βοηθώντας σε διαδικαστικά ζητήματα όπως η εγγραφή των συμμετεχόντων και η προετοιμασία των χώρων συνεδριάσεων. Θα έχεις έτσι την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά ένα διεθνές συνέδριο και φοιτητές από όλη την Ευρώπη, καθώς και να μάθεις περισσότερα για το πρόγραμμα και για άλλες ευκαιρίες στις οποίες μπορείς να συμμετέχεις. Επιπλέον, μπορείς να παρουσιάσεις τη δική σου έρευνα- εργασία σε μορφή αφίσας ή σε ομιλία, τη μία από τις ημέρες του συνεδρίου. Και για τις δύο μορφές συμμετοχής θα δοθούν πιστοποιητικά από την EFPSA.

Αν είστε κάποιος οργανισμός, επιχείρηση ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας, μπορείτε να συνεισφέρετε σε οικονομικό, χρηματικό η υλικό επίπεδο (πχ. παραχώρηση συνεδριακού υλικού/ σνακ/ αίθουσας εκδηλώσεων). Η διοργάνωση του συνεδρίου γίνεται από εμάς εθελοντικά και χωρίς προϋπάρχοντες πόρους, γι αυτό και οποιαδήποτε υποστήριξη μας είναι πολύτιμη.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με κάποιον από αυτούς τους τρόπους, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας με τα στοιχεία που δίνονται παρακάτω.

 


-Τι θα θέλατε να πείτε σε άλλους φοιτητές που επιθυμούν να αναλάβουν παρόμοια εγχειρήματα;

Πέρα από τις τυπικές ακαδημαϊκές υποχρεώσεις είναι πολύ σημαντική η αναζήτηση άλλων ευκαιριών επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης. Για τον παραπάνω λόγο θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές παρόμοιες προσπάθειες άλλων φοιτητών και θα θέλαμε να τους ενθαρρύνουμε προτείνοντας τα παρακάτω:

Πρώτα απ’ όλα είναι απαραίτητη η δημιουργία μίας ομάδας με κοινό στόχο και κίνητρα. Έπειτα επιμονή και υπομονή μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου. Τέτοιου είδους προσπάθειες μπορεί να φαίνεται αρχικά ότι δεν έχουν κάποια άμεση αμοιβή, αλλά μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται και την ικανοποίηση από το τελικό αποτέλεσμα οι φοιτητές καταφέρνουμε να διασκεδάσουμε και ταυτόχρονα να εξελιχθούμε σε προσωπικό, ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο.

 

Δρ. Νάνσυ Παπαθανασίου

Ελένη Δημητρίου

Αντωνία Αρμπουνιώτη

Ίλυα Τσερεμέγκλη-Ηλιοπούλου

Στυλιανή Πολίτη

Γεωργία-Τάνια Καραλιόλιου

Μιχαέλα Σκλατινιώτη

Πέτρος Ξενιός

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 Ιστοσελίδα της EFPSA: http://www.efpsa.org/

e-mail: efpsa.jrpconference2018@gmail.com