Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων συνεχούς κυκλοφορίας των «Κωμωδιών του Αριστοφάνη σε κόμικς», συνδιοργανώνουν επετειακή εκδήλωση, τιμητική για τους δημιουργούς και το έργο τους.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 19:00 στο Φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Δημιουργοί τους, ο συγγραφέας Τάσος Αποστολίδης και ο εικονογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης.

 

Ο Τάσος Αποστολίδης και ο Γιώργος Ακοκαλίδης ζουν και δουλεύουν στη Θεσσαλονίκη, πόλη που είχε και το προνόμιο της πραγματοποίησης της πρώτης έκδοσης των βιβλίων ( εκδόσεις ΑΣΕ ΑΕ ).

 

Στην παρουσίαση της συνολικής πορείας του έργου, με αφηγήσεις και προβολές αρχειακού υλικού, συμμετέχουν - εκτός των δημιουργών - ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, ο Πέτρος Μαρτινίδης, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, η Anny Weil, φιλόλογος-μεταφράστρια, εκδότες και ο Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος-συγγραφέας που θα είναι και ο συντονιστής του προγράμματος.

 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το ''Arts & Quality of Life'' με ομάδες χορού της Σχολής «Ελένη Γουγουτσά» και η Παιδική χορωδία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης που διευθύνει ο Κανάρης Κεραμάρης. Στο πιάνο ο Δημήτρης Τσακυρίδης.

 

 
Θυμίζουμε πως ο Τάσος Αποστολίδης είναι καθηγητής των Εργαστηρίων Βιβλίου του ΙΑΝΟΥ. Διδάσκει το δια ζώσης σεμινάριο «Τεχνική γραφής σεναρίου» στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης.

 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Διαδρομή των Κομικς....

Στα 35 χρόνια κυκλοφορίας, οι «Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς», με συνεχείς επανεκδόσεις, ξεπέρασαν σε πωλήσεις στην Ελλάδα το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Τιμήθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013» με την παραγωγή: ''DHE DUTY OF COMEDY''. Η «Λυσιστράτη» ήταν ένα από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον «Παρθενώνα των βιβλίων», το εμβληματικό αυτό έργο της Marta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας. Η ίδια κωμωδία κυκλοφόρησε με κινούμενα σχέδια, στα ελληνικά και αγγλικά, σε DVD (εκδ: GRAFO ΑΕ).

 

Τέσσερις κωμωδίες δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες, σε εφημερίδες, καθώς και στο «ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ», περιοδικό που διανέμεται σε μαθητές σχολείων της ομογένειας σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Αποσπάσματά τους υπάρχουν ακόμη σε σχολικά βιβλία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στον ''Μαραθώνιο ανάγνωσης'' του 2012-2013, δέκα κωμωδίες διαβάστηκαν από 25.000 μαθητές, από 1.200 Δημοτικά σχολεία. Σχολικοί, αλλά και επαγγελματικοί θίασοι, κατά καιρούς, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη που βασίζονταν στην κόμικς εκδοχή!

 

Έξι κωμωδίες μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά, ενώ και οι 11 πωλούνται ηλεκτρονικά στα ελληνικά και αγγλικά. Με Υπουργική απόφαση, εδώ και πέντε χρόνια, τα βιβλία διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας.

 

Οι κωμωδίες σε μορφή κόμικς απευθύνονται κυρίως στο νεανικό κοινό. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε διαβάζονται ευχάριστα κι από μεγάλους. Σεβόμενοι απόλυτα τον μύθο, τη σπιρτάδα και τα ευρήματα του Αριστοφάνη, οι δημιουργοί, πέρασαν εύστοχα στις διασκευές τους στοιχεία της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, τονίζοντας έτσι τη διαχρονικότητα των θεμάτων και των μηνυμάτων του μεγάλου κωμωδιογράφου.

 

Τα κόμικς, στα ελληνικά, κυκλοφορούν από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, οι ξενόγλωσσες εκδόσεις από τους: ΚώΜΟΣ, ENDELECHEIA, ISTOS.