18 Ιουλίου 2018
Εκτύπωση
 

Κατά την διαδικασία ανανέωσης της ανοιχτής βιβλιοθήκης του IANOS Cafe, ένα περιοδικό με πολλά υποσχόμενο εξώφυλλο μας κέντρισε το βλέμμα. Ανάμεσα στα ζωηρά χρώματα των βιβλίων η ασπρόμαυρη σύνθεση του Ανθολογίου 18+1 ξεχώριζε.

 

Ανθολόγιο 18+1 σημαίνει...αποσπάσματα βιβλίων από δεκαοκτώ πολύ καλούς σημερινούς Έλληνες πεζογράφους. Η έκδοση του οφείλεται στο περιοδικό για το Βιβλίο και τις Τέχνες «Ο Αναγνώστης» που αποφάσισε τη σύσταση μιας επιτροπής κριτικών λογοτεχνίας για χάρη της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018.

 

Ανάμεσα στους επιλεχθέντες ήταν και η συνεργάτιδα του ΙΑΝΟΥ Ρέα Γαλανάκη, η οποία επιμελείται το σεμινάριο του ΙΑΝΟΥ «Μυθιστόρημα - Κλειδιά και αντικλείδια» , το οποίο πραγματοποιείται κάθε Φθινόπωρο και Άνοιξη στα εργαστήρια βιβλίου του ΙΑΝΟΥ.

 

Σας παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα που επιλέχθηκαν από το βιβλίο της «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά - Spina nel cuore»

 

[...] Την πρώτη μέρα των μαχών είδα από μακριά το σπίτι όπου είχα γεννηθεί. Πυρπολήσαμε το χωριό και με κατέλαβε μεγάλη αγωνία, αν και δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος, μην τύχει και καεί. Δεν κάηκε ωστόσο, γιατί μια μαγιάτικη μπόρα στάθηκε τόσο ευνοϊκή μαζί μου, ώστε να σταματήσει τις φλόγες στα διπλανά σπίτια...

 

[...] Δεν μπόρεσα να βρω κανένα τεκμήριο, γιατί το σπίτι ήταν άδειο από κάθε αντικείμενο, μολονότι συνέβαινε να τα θυμάμαι όλα με απίστευτη διαύγεια, τα λίγα όσα αποτελούσαν το νοικοκυριό ενός αγροτικού σπιτιού και την ανάπαυση των καταπονημένων μας σωμάτων.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Ανθολόγιο 18+1 εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια εδώ